Περιβάλλον

COP28: Πολλές χώρες δεν υπέγραψαν το προτεινόμενο σχέδιο για τα ορυκτά καύσιμα - Οι ΗΠΑ κατηγορούν τον ΟΠΕΚ

COP28: Πολλές χώρες δεν υπέγραψαν το προτεινόμενο σχέδιο για τα ορυκτά καύσιμα - Οι ΗΠΑ κατηγορούν τον ΟΠΕΚ

Πορεία προς την «Πλήρη αποτυχία» σύμφωνα με εκπρόσωπο των Ηνωμένων Πολιτειών

Συνεχίζουν να υφίστανται οι διαφορές μεταξύ των κρατών που μετέχουν στη Σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα (COP28) η οποία ολοκληρώνεται σήμερα στο Ντουμπάι.

Η Διάσκεψη παρέτεινε τις υπερωρίες την Τρίτη 12/12/2023 καθώς οι συμμετέχοντες συνεχίζουν να διαφωνούν στη διατύπωση σχετικά με τη χρήση και την παραγωγή ορυκτών καυσίμων, με πρώην δυτικούς αξιωματούχους να θεωρούν ότι η COP28  βρίσκεται στα πρόθυρα της πλήρους αποτυχίας και να μην αποδέχονται να υπογράψουν το προσχέδιο που προτάθηκε.

 

ΗΠΑ εναντίον ΟΠΕΚ

Χαρακτηριστικό είναι το περιεχόμενο ανάρτησης που έκανε στο X ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Αλ Γκορ μέσω της οποίας υποστήριξε ότι «Το COP28 βρίσκεται τώρα στα πρόθυρα πλήρους αποτυχίας.

Ο κόσμος χρειάζεται απεγνωσμένα να καταργήσει σταδιακά τα ορυκτά καύσιμα όσο το δυνατόν γρηγορότερα, αλλά αυτό το ανόητο προσχέδιο μοιάζει σαν να το υπαγόρευσε ο ΟΠΕΚ λέξη προς λέξη», πρόσθεσε ο Γκορ σε μια.


Το προσχέδιο για τα ορυκτά καύσιμα - Οι διαφωνούντες

Ένα προσχέδιο τη Δευτέρα 11/12/2023 το οποίο αναφερόταν μόνο σε προτάσεις για «Μείωση τόσο της κατανάλωσης όσο και της παραγωγής ορυκτών καυσίμων» εξόργισε πολλά ανεπτυγμένα έθνη και νησιωτικά έθνη επειδή δεν συμπεριέλαβαν καμία «σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων».

Το προσχέδιο υποβλήθηκε από τον Πρόεδρο της COP28, Sultan Al Jaber, ο οποίος είναι επίσης Διευθύνων Σύμβουλος της εθνικής εταιρείας πετρελαίου ADNOC.

Αυτό το προσχέδιο λέει ότι η Διάσκεψη των Μερών «καλεί τα Μέρη να λάβουν μέτρα που θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν», μεταξύ άλλων, «Μείωση τόσο της κατανάλωσης όσο και της παραγωγής ορυκτών καυσίμων, με δίκαιο, τακτικό και δίκαιο τρόπο, ώστε να επιτευχθεί καθαρό μηδέν πριν ή γύρω στο 2050, σύμφωνα με την επιστήμη».

Οι πιθανότητες συμβιβασμού φάνηκαν ελάχιστες νωρίς την Τρίτη, αφού οι ΗΠΑ, η ΕΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αυστραλία και μια ομάδα νησιωτικών χωρών που επλήγησαν περισσότερο από την κλιματική αλλαγή, δήλωσαν ότι αρνούνται να υπογράψουν ένα έγγραφο που δεν αναφέρει σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων.

Αντιπρόσωποι από μικρά νησιωτικά έθνη δήλωσαν ότι δεν θα εγκρίνουν μια συμφωνία που θα αποτελούσε «ένταλμα θανάτου» για τις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από την κλιματική αλλαγή.

Το προσχέδιο περιλαμβάνει επίσης τα κείμενα «Ταχεία κατάργηση αμείωτου άνθρακα και περιορισμοί για την άδεια νέας και αμείωτης παραγωγής ενέργειας από άνθρακα» και «Σταδιακή κατάργηση των αναποτελεσματικών επιδοτήσεων ορυκτών καυσίμων που ενθαρρύνουν τη σπατάλη κατανάλωση και δεν αντιμετωπίζουν την ενεργειακή φτώχεια ή απλώς τις μεταβάσεις, μόλις δυνατόν."

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης