Ναυτιλία

Μ. Τραυλού από το Ντουμπάι: Αδύνατη η παγκόσμια ενεργειακή μετάβαση χωρίς τη Ναυτιλία

Μ. Τραυλού από το Ντουμπάι: Αδύνατη η παγκόσμια ενεργειακή μετάβαση χωρίς τη Ναυτιλία

 Κάλεσμα στην παγκόσμια κοινότητα να ενώσει τις δυνάμεις της για την επίτευξη της πράσινης μετάβασης απηύθυνε από το Ντουμπάι, στο περιθώριο της COP28, η πρόεδρος της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών, κ. Μελίνα Τραυλού

 

Η πρόεδρος της ΕΕΕ στην ομιλία της την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου, στο πλαίσιο συνεδρίου που διοργάνωσε το ICS, έδωσε το στίγμα για τον ρόλο που διαδραματίζει η Ναυτιλία στην ενεργειακή μετάβαση της παγκόσμιας οικονομίας, κάνοντας επίσης λόγο για μια πολυεπίπεδη συνεργασία νομοθετών, κυβερνήσεων και βιομηχανίας η οποία είναι μονόδρομος.

Η κ. Τραυλού στην αρχική της τοποθέτηση υπογράμμισε ότι «είναι μια μοναδική ευκαιρία, όχι μόνο να διαμορφώσουμε ένα βιώσιμο μέλλον για τη Ναυτιλία αλλά και να παίξουμε έναν καθοριστικό ρόλο να βοηθήσουμε την παγκόσμια οικονομία να επιταχύνει τη μετάβαση προς τις μηδενικές εκπομπές».

Ανέφερε επίσης ότι η Ναυτιλία έχει κάνει σημαντικά βήματα προόδου σε ό,τι αφορά την επίτευξη των περιβαλλοντικών και κλιματικών στόχων, την ίδια ώρα που η ναυτιλιακή δραστηριότητα έχει διπλασιαστεί τα τελευταία είκοσι χρόνια. Επεσήμανε δε ότι η προθυμία της βιομηχανίας να ασκήσει πιέσεις για την επίτευξη των μηδενικών εκπομπών δεν θα πρέπει να αμφισβητείται. Η πρόεδρος της ΕΕΕ επανέλαβε την ανάγκη συνεργασίας και δέσμευσης όλων των εμπλεκόμενων μερών σημειώνοντας ότι «δεν παράγουμε και δεν εμπορευόμαστε την ενέργεια. Τη χρησιμοποιούμε όμως και τη μεταφέρουμε. Δε σχεδιάζουμε και δεν κατασκευάζουμε μηχανές ή πλοία. Αλλά πραγματοποιούμε τις επενδύσεις που θα καθιστούν εφικτούς τους στόχους. Εξαρτιόμαστε από τις εξελίξεις στο μέτωπο της προσφοράς της πράσινης ενέργειας για την πλήρη απανθρακοποίηση». Στη νέα αυτή τάξη πραγμάτων η Ναυτιλία καλείται να ανταγωνιστεί τις άλλες βιομηχανίες προκειμένου να εξασφαλίσει τις απαραίτητες ποσότητες νέων καθαρότερων καυσίμων. Στο πλαίσιο αυτό, η Ναυτιλία «είναι ένας μικρός παίκτης αναφορικά με τη ζήτηση ενέργειας σε σχέση με τους κλάδους της ξηράς», τόνισε.

Η κ. Τραυλού έκανε λόγο για την ανάγκη υποστήριξης του ΙΜΟ ως παγκόσμιου νομοθέτη της Ναυτιλίας. Πρόσθεσε ότι το όραμα είναι κοινό αλλά συχνά χάνεται στη μετάφραση με αποτέλεσμα να λαμβάνονται περιφερειακά μέτρα όπως το επικείμενο ETS της EE. «Τώρα είναι η ώρα να δράσουμε. Η Ναυτιλία είναι εντάσεως κεφαλαίου και απρόβλεπτη. Η απουσία κοινής προσέγγισης και μεγαλύτερης κατεύθυνσης από τις κυβερνήσεις, νομοθέτες και stakeholders αποτελεί μια ακόμη διάσταση αυτής της αβεβαιότητας. Δεν μπορούμε να έχουμε περιφερειακές λύσεις για μια παγκόσμια βιομηχανία. (Τα περιφερειακά μέτρα) υποβαθμίζουν τις προσπάθειες του ΙΜΟ για την εισαγωγή παγκόσμιων λύσεων που διασφαλίζουν ένα ισότιμο περιβάλλον. Καλούμε όλες τις κυβερνήσεις να υποστηρίξουν τον ΙΜΟ στην αποστολή του να υιοθετήσει μέτρα για τη μείωση των εκπομπών».

Η κ. Τραυλού μεταξύ άλλων αναφέρθηκε σε μια πολύ σημαντική παράμετρο η οποία κατά τις προσπάθειες της Ναυτιλίας για απανθρακοποίηση δεν θα πρέπει να παραμελείται: η ασφάλεια των ναυτικών, των πλοίων και του περιβάλλοντος. Οι άνθρωποι είναι που οδηγούν την αλλαγή, όπως σημείωσε. «Είναι η πυξίδα μας σε αυτή την ενεργειακή μετάβαση. Γι’αυτό είναι σημαντικό οι άνθρωποι μας εν πλω και στη στεριά να είναι καλά εφοδιασμένοι κατάλληλα προκειμένου να προσαρμοστούν στη νέα εποχή».

H ομιλία της προέδρου της ΕΕΕ έκλεισε με ένα μήνυμα για τη σπουδαιότητα της Ναυτιλίας σε κάθε μεγάλη αλλαγή. «Δεν μπορούμε καν να συζητήσουμε, πόσο μάλλον να πετύχουμε, μια παγκόσμια ενεργειακή μετάβαση χωρίς τη Ναυτιλία και το ρόλο της ως καταλύτη σε κάθε πτυχή της κοινωνικοοικονομικής αλλαγής και προόδου καλώ όλους να συνεργαστούμε όσο ποτέ άλλοτε, για να επιτύχουμε αυτό το μέλλον. Το μέλλον της ναυτιλίας. Το μέλλον του κόσμου μας.

»Η Ναυτιλία πάντα καθοδηγούσε την παγκόσμια αλλαγή μέσω κινήτρων, αποφασιστικότητας και οράματος, και τώρα πρέπει να εμπνεύσει και να ηγηθεί, για άλλη μια φορά.

»Η Ναυτιλία πάντα έχτιζε γέφυρες για την ανάπτυξη και την ευημερία. Αυτός είναι ο σκοπός μας, το καθήκον μας και η δέσμευσή μας απέναντι στον κόσμο».

Πηγή:naftikachronika.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης