WindEurope: «Άτονο» το μεταρρυθμιστικό σχέδιο της ΕΕ για τις δημοπρασίες στα αιολικά projects

WindEurope: «Άτονο» το μεταρρυθμιστικό σχέδιο της ΕΕ για τις δημοπρασίες στα αιολικά projects
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε ένα σχέδιο δράσης της ΕΕ για την αιολική ενέργεια τον Οκτώβριο που είχε ως στόχο να ενθαρρύνει τις κυβερνήσεις να επιβραβεύουν έργα με υψηλότερα περιβαλλοντικά και κοινωνικά πρότυπα

Τα προσχέδια των κυβερνήσεων της ΕΕ για την εισαγωγή κριτηρίων στις δημοπρασίες των αιολικών projects δεν συνοδεύονται με ταχύτητα και μεγάλη δυναμική, σημειώνει η WindEurope.

Όπως αναμεταδίδει το montel, oι εκπρόσωποι των κρατών μελών στο Συμβούλιο της ΕΕ συμφώνησαν σε μια διαπραγματευτική θέση σχετικά με το νομοσχέδιο Net Zero Industry Act (NZIA) που θα περιόριζε τη χρήση τέτοιων κριτηρίων στο 20% των όγκων που δημοπρατήθηκαν έως το 2029.

Ωστόσο, αυτή η «πολύ μεγάλη περίοδος σταδιακής εισαγωγής» θα δημιουργούσε μια αγορά δύο επιπέδων, δήλωσε η WindEurope. Στη μία αγορά, τα έργα θα πρέπει να πληρούν τις απαιτήσεις που αντικατοπτρίζουν τους μακροπρόθεσμους στρατηγικούς στόχους της ΕΕ, όπως η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και η βιωσιμότητα, ενώ στην άλλη θα πρέπει να είναι μόνο τα φθηνότερα.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής πολιτικής της WindEurope, Pierre Tardieu υπογράμμισε ότι ο σωστός σχεδιασμός της δημοπρασίας ήταν «το μόνο πράγμα που έχει σημασία». Παράλληλα, η WindEurope πίεσε τις κυβερνήσεις να δώσουν προτεραιότητα στο χαμηλό κόστος, έτσι ώστε η Ευρώπη να είναι σε θέση να ανταγωνιστεί με μεγαλύτερη επιτυχία διεθνείς ανταγωνιστές, όπως η Κίνα.

Το σχέδιο δράσης της ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε ένα σχέδιο δράσης της ΕΕ για την αιολική ενέργεια τον Οκτώβριο που είχε ως στόχο να ενθαρρύνει τις κυβερνήσεις να επιβραβεύουν έργα με υψηλότερα περιβαλλοντικά και κοινωνικά πρότυπα.

Σημειώνεται ότι τον περασμένο μήνα, το νομοσχέδιο που πέρασε από το Ευρωκοινοβούλιο εισάγει απλούστερες και ταχύτερες διαδικασίες αδειοδότησης για την κατασκευή νέων εργοστασίων για την κατασκευή «καθαρών μηδενικών τεχνολογιών», όπως φωτοβολταϊκά, ανεμογεννήτριες και ηλεκτρολύτες για την παραγωγή υδρογόνου.

Επίσης, θα αποκλείει τους Κινέζους πλειοδότες και τα κινεζικά προϊόντα από τις δημόσιες συμβάσεις και τις δημοπρασίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Οι προτάσεις της SolarPower Europe

Την ίδια ώρα, η SolarPower Europe χαιρέτισε το όριο εφαρμογής κριτηρίων προεπιλογής στο 20% των ετήσιων δημοπρατούμενων όγκων ανά χώρα της ΕΕ.

Ζήτησε μια ειδική για την τεχνολογία προσέγγιση για τον καθορισμό και τη σταδιακή εισαγωγή κριτηρίων εκτός των τιμών. «Αυτό είναι απολύτως απαραίτητο δεδομένου των πολύ διαφορετικών αφετηριών της αλυσίδας εφοδιασμού ανάμεσα σε αιολικά και φωτοβολταϊκά για παράδειγμα.

Μάλιστα, προέτρεψε τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να χρησιμοποιήσουν κριτήρια ανθεκτικότητας για μόλις 5 GW όλων των όγκων ηλιακών φωτοβολταϊκών που δημοπρατήθηκαν σε ολόκληρη την ΕΕ το 2025, αυξάνοντας στα 30 GW το 2030

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης