Ενέργεια

ΡΑΑΕΥ: Ποιές είναι οι αυξήσεις των τελών σε ΕΧΕ και EnExclear για 2024-26

ΡΑΑΕΥ: Ποιές είναι οι αυξήσεις των τελών σε ΕΧΕ και EnExclear για 2024-26
Οι βασικές παρατηρήσεις ΔΕΗ και Μυτιληναίου

Αυξήσεις στα τέλη του Χρηματιστηρίου Ενέργειας αλλά και της EnExClear δηλαδή του φορέα εκκαθάρισης των συναλλαγών στις αγορές ενέργειας, για την περίοδο 2024-2026 ενέκρινε τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας , ΡΑΑΕΥ.
Οι αποφάσεις της ΡΑΑΕΥ που εκδόθηκαν μετά από εισηγήσεις του ΕΧΕ και της EnExClear αλλά και δημόσια διαβούλευση αφορούν το αποδεκτό για την Αρχή ύψος του EBIDTA των δυο εταιριών για τη τριετία 2024-2026.

Έτσι η Αρχή ενέκρινε για μεν την ΕΧΕ την αύξηση της κερδοφορίας σε σχέση με την πρώτη Ρυθμιστική Περίοδο, στο 22% (EBIDTA) και για την EnExClear την αύξηση της κερδοφορίας στο 23,7% (EBIDTA). Αυτό σημαίνει πως σε ότι αφορά την ΕΧΕ, τα Τέλη Συναλλαγών για την λειτουργία της Αγοράς Επόμενης Ημέρας και της Ενδοημερήσιας Αγοράς διαμορφώνονται σε 0,054 και 0,090 ευρώ/MWh, αντίστοιχα και για την EnExClear σε 0,019 και 0,029 ευρώ/MWh αντίστοιχα.

Επίσης ΡΑΑΕΥ κάνει αποδεκτές τις εισηγήσεις για την αύξηση των χρεώσεων της ετήσιας συνδρομής καθώς και της χρέωσης για τη διατήρηση λογαριασμού εκκαθάρισης, σημειώνοντας ότι κρίνεται εύλογη η αναπροσαρμογή τους σε επίπεδα πιο κοντά στις χρεώσεις άλλων χρηματιστηρίων ενέργειας. Επίσης εύλογη κρίθηκε από τη ΡΑΑΕΥ η εισαγωγή νέας χρέωσης για τις κινήσεις ασφαλειών σε μετρητά από την EnExClear λόγω του διαχειριστικού κόστους που προκαλεί η υπηρεσία αυτή.


Oι απόψεις ΔΕΗ και Μυτιληναίου

Πάντως ανησυχία για την αύξηση των τελών και των χρεώσεων του ΕΧΕ και της EnExClear είχαν εκφράσει στο πλαίσιο της διαβούλευσης οι μεγάλες εταιρίες του κλάδου, αναγνωρίζοντας μεν την ανάγκη να καλυφθούν τα κόστη του ΕΝΕΧ, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να υπάρχει ισορροπία.
Ενδεικτικά, η ΔΕΗ είχε επισημάνει ότι η τροποποίηση της μεθοδολογίας κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, καθώς λαμβάνει υπόψη τα έξοδα του Χρηματιστηρίου Ενέργειας υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι «ως ένας από τους μεγαλύτερους σε όγκο συναλλαγών συμμετέχοντες σε όλες τις αγορές θα επιβαρυνθεί σημαντικά από τη σχετική αύξηση των τελών, εφόσον αυτά εγκριθούν από την Αρχή».

Η Μυτιληναίος είχε ζητήσει να υπάρξει αναλογικότητα και ισορροπία. Η εταιρία αναγνώριζε ως θετικό στοιχείο την εναρμόνιση των δυνατοτήτων λειτουργίας του ΕΧΕ με όσα ισχύουν στα υπόλοιπα χρηματιστήρια ενέργειας, τονίζοντας όμως ότι πρέπει «να διατηρηθεί η αναλογικότητα των επιπρόσθετων τελών και χρεώσεων βάσει των εγχώριων ενεργειακών αγορών, με γνώμονα την επίτευξη της ισορροπίας μεταξύ της αποδοτικής λειτουργίας των αγορών και της λελογισμένης αποτίμησης του κόστους συμμετοχής σε αυτές».

Από την πλευρά του το Χρηματιστήριο Ενέργειας έθεσε τα εξής επιχειρήματα, τα οποία και έκανε μερικώς αποδεκτά η ΡΑΑΕΥ:

-Η αυξημένη πολυπλοκότητα των αγορών έχει αυξήσει σημαντικά το λειτουργικό ρίσκο καθώς και την εν δυνάμει μεγαλύτερη έκθεση των εταιρειών (ΕΧΕ και EnExClear) σε νομικούς κινδύνους. Το ρίσκο αυξάνεται και λόγω της αυξημένης αξίας των συναλλαγών που πραγματοποιούνται στις αγορές τις οποίες ο Όμιλος καλείται να διαχειριστεί και να εκκαθαρίσει.

-Η ενεργειακή κρίση πυροδότησε πλήθος αλλαγών στο ενωσιακό και εθνικό ρυθμιστικό πλαίσιο λειτουργίας των αγορών - ήδη θεσπισμένων αλλά και σε εξέλιξη - αυξάνοντας τον ρυθμιστικό κίνδυνο των εταιρειών.

-Η αυξημένη αβεβαιότητα αναφορικά με την εξέλιξη της εγχώριας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας οδηγεί σε αύξηση του επιχειρηματικού ρίσκου δεδομένου ότι η εγχώρια κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας αποτελεί καθοριστική παράμετρο για τον όγκο συναλλαγών των Αγορών και συνεπώς των εσόδων των εταιρειών του Ομίλου.

-Οι χρεώσεις του Ομίλου Χρηματιστηρίου Ενέργειας είναι σημαντικά χαμηλότερες σε σχέση με τις αντίστοιχες των χρηματιστηρίων ενέργειας και οίκων εκκαθάρισης του δείγματος χρεώσεων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης