Ενέργεια

Συνομιλίες Woodside και Santos για συγχώνευση ύψους 52 δισ. δολ.

tags :
Συνομιλίες Woodside και Santos για συγχώνευση ύψους 52 δισ. δολ.

Εντείνεται ο ανταγωνισμός, ανησυχίες για τις τιμές - Η συγχώνευση θα δημιουργούσε θα δημιουργούσε τον κυρίαρχο Αυστραλιανό παίκτη αξίας 80 δισ. δολ.

 

Οι μετοχές της Santos εκτινάχθηκαν την Παρασκευή με την προοπτική μιας πιθανής συγχώνευσης 52 δισεκατομμυρίων δολαρίων με τον μεγαλύτερο ανταγωνιστή της Αυστραλίας Woodside, αλλά οι επενδυτές εκτιμούν ότι η αποτίμηση θα είναι το κλειδί, ενώ οι εγχώριες πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων είναι πιθανό να χρειαστούν για να ξεπεραστούν οι ανησυχίες για τον ανταγωνισμό .

Μετά τις ώρες της αγοράς την Πέμπτη, η Woodside και η Santos επιβεβαίωσαν τις εικασίες ότι βρίσκονταν σε προκαταρκτικές συνομιλίες για τη δημιουργία μιας μεγάλης εταιρείας πετρελαίου και φυσικού αερίου, η οποία μαζί θα είχε περιουσιακά στοιχεία στην Αυστραλία καθώς και στην Αλάσκα, στον Κόλπο του Μεξικό, Παπούα Νέα Γουινέα, Σενεγάλη και Τρινιντάντ και Τομπάγκο.

Οι συζητήσεις καθοδηγούνται από την ανάγκη οι αυστραλιανές εταιρείες να αποκτήσουν κλίμακα για να χρηματοδοτήσουν την ενεργειακή μετάβαση, είπαν οι αναλυτές.

Ο συγχωνευμένος όμιλος θα δημιουργήσει έναν σημαντικό παγκόσμιο παραγωγό υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) που θα μπορούσε να προσελκύσει περισσότερους υπεράκτιους επενδυτές, καθώς το φυσικό αέριο θεωρείται βασικό καύσιμο γεφύρωσης στη στροφή προς καθαρότερη ενέργεια.

Οι μεγαλύτεροι παγκόσμιοι ανταγωνιστές Exxon Mobil και Chevron έχουν επίσης ενισχύσει τα αποθέματά τους σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο σε συμφωνίες πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων φέτος.

Οι μετοχές της Santos σημείωσαν άλμα σχεδόν 11% στις αρχές της διαπραγμάτευσης για να φτάσουν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε εβδομάδων, αλλά αντιστάθμισαν τα κέρδη για να διαμορφωθούν στο 6,2%. Η Woodside περιόρισε τις πρόωρες απώλειες και έκλεισε με πτώση 0,5%.

Οι συζητήσεις για τη συγχώνευση έβαλαν την Santos, τη μικρότερη από τις δύο εταιρείες, σταθερά «στο παιχνίδι», δήλωσε ο αναλυτής της Macquarie, Mark Wiseman.

«Αναμένουμε ότι αυτό θα προκαλέσει ενδιαφέρον για την STO (Santos) από άλλα μέρη», είπε σε σημείωμα, προσθέτοντας ότι η εταιρεία κατέχει ελκυστικά περιουσιακά στοιχεία σε μειωμένες αξίες, όπως το PNG LNG.

Μεγάλοι ευρωπαίοι παίκτες με συμφέροντα στην περιοχή θα μπορούσαν να κοιτάξουν τη Santos, δήλωσε ο αναλυτής της UBS Τομ Άλεν. Ο γαλλικός κολοσσός TotalEnergies είναι συνιδιοκτήτης περιουσιακών στοιχείων LNG στην Παπούα Νέα Γουινέα και την Αυστραλία με τη Santos.

Τόσο η Woodside όσο και η Santos έχουν υστερήσει στην παγκόσμια έκρηξη των ενεργειακών μετοχών εν μέσω αγώνων για την εξασφάλιση περιβαλλοντικών εγκρίσεων για μεγάλα έργα ανάπτυξης.

«Είναι μια δραματική συγκέντρωση ελέγχου», είπε ο Tim Buckley, διευθυντής στο think tank Climate Energy Finance. "Αλλά θα τονίσω ότι προέρχεται από ένα σημείο αδυναμίας. Προέρχεται από ένα σημείο συνεχιζόμενης τεράστιας υποαπόδοσης."

Η UBS είπε ότι μια συγχώνευση θα μπορούσε να ξεκλειδώσει 200 εκατομμύρια δολάρια σε εξοικονόμηση κόστους.

Μια τιμή προσφοράς με επαρκές premium για να ικανοποιήσει τους απογοητευμένους μετόχους της Santos θα είναι το "μεγαλύτερο ζήτημα", δήλωσε ο Matthew Haupt, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στη μακροχρόνια μέτοχο της Santos, Wilson Asset Management.

«Απλώς δεν ξέρω αν η Woodside είναι διατεθειμένη να πληρώσει», είπε.

Οι αναλυτές της UBS μοντελοποίησαν μια τεκμαρτή τιμή προσφοράς για τη Santos μεταξύ 8,20$ και 8,88$, με τη χαμηλότερη τιμή να αντικατοπτρίζει ένα τυπικό "ασφάλιστρο ελέγχου" 20%. Συγκριτικά, οι μετοχές της Santos έφτασαν στο υψηλό των 7,58 δολαρίων στην Αυστραλία την Παρασκευή.

Η Macquarie είπε ότι οι αποτιμήσεις της υποδηλώνουν αναλογία σεναρίου Woodside/Santos 0,31, πολύ μακριά από το κλείσιμο της Παρασκευής στο 0,24.

Η συζητούμενη συμφωνία θα ολοκληρώσει την ενοποίηση των τεσσάρων μεγαλύτερων εγχώριων εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου της Αυστραλίας. H Woodside μόλις πέρυσι συνδύασε τις δραστηριότητες πετρελαίου και φυσικού αερίου του BHP Group, ενώ η Santos απέκτησε την Oil Search το 2021.

Ανησυχίες για τον ανταγωνισμό

Μια συγχωνευμένη οντότητα θα έλεγχε περίπου το 26% της αγοράς φυσικού αερίου της ανατολικής ακτής της Αυστραλίας και το 35% της εγχώριας αγοράς φυσικού αερίου της Δυτικής Αυστραλίας, σύμφωνα με αναλυτές, κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει ανησυχία για τη ρυθμιστική αρχή ανταγωνισμού της χώρας.

Η Αυστραλιανή Επιτροπή Ανταγωνισμού και Καταναλωτών (ACCC) δήλωσε την Πέμπτη ότι θα εξετάσει εάν απαιτείται δημόσια επανεξέταση της συγχώνευσης για τον αντίκτυπο στον ανταγωνισμό, εάν η συμφωνία προχωρήσει.

Ωστόσο, μια πηγή που γνωρίζει τις συζητήσεις για τη συμφωνία είπε ότι οι εταιρείες θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τυχόν «σημαντικές ανησυχίες» από την ACCC πουλώντας ορισμένα μικρότερα εγχώρια περιουσιακά στοιχεία.

Το θέμα θα είναι η επίτευξη συμφωνίας για την τιμή για ώριμα περιουσιακά στοιχεία σε μια αγορά με ελάχιστους ενδιαφερόμενους μεσαίου μεγέθους παίκτες, για παράδειγμα την Beach Energy δήλωσε ο Burns.

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης