Ενέργεια

Ρωσία: Κάτω από το πλαφόν των 60 δολαρίων το εμβληματικό αργό πετρέλαιο Urals

Ρωσία: Κάτω από το πλαφόν των 60 δολαρίων το εμβληματικό αργό πετρέλαιο Urals
Στα επίπεδα των 56 δολ. διαμορφώνεται η τιμή του

Η τιμή του ναυαρχίδας του ρωσικού αργού, των Urals, έχει πέσει κάτω από το ανώτατο όριο των 60 δολαρίων ανά βαρέλι για πρώτη φορά εδώ και μήνες εν μέσω υποχώρησης των διεθνών τιμών.

Η τιμή του αργού πετρελαίου Urals που φορτώθηκε από το λιμάνι Primorsk της Βαλτικής Θάλασσας της Ρωσίας μειώθηκε στα 56,15 δολάρια το βαρέλι, ενώ η τιμή του στο λιμάνι Novorossiysk στη Μαύρη Θάλασσα υποχώρησε στα 56,55 δολάρια, ανέφερε το Bloomberg την Πέμπτη επικαλούμενο στοιχεία της Argus Media.

Τα δεδομένα χρησιμοποιούνται για την ενημέρωση της πολιτικής των G-7 σχετικά με το ανώτατο όριο τιμών. Οι τιμές του brend υποχώρησαν κάτω από τα 75 δολάρια το βαρέλι την Τετάρτη, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο, εν μέσω της αύξησης της παραγωγής και των αποθεμάτων πετρελαίου στις ΗΠΑ, των ανησυχιών για την κινεζική οικονομία και των συντριπτικών περικοπών του ΟΠΕΚ +.

Το αργό πετρέλαιο των Ουραλίων διαπραγματευόταν πάνω από το ανώτατο όριο τιμής από τον Ιούλιο και έχουν προκύψει αναφορές ότι η Δύση σκέφτεται να ενισχύσει την επιβολή των κυρώσεων σε όσους αποφεύγουν το πλαφόν του ρωσικού πετρελαίου, από τους τύπους των οποίων σχεδόν κανένα δεν διαπραγματεύθηκε πρόσφατα κάτω από το ανώτατο όριο των 60 δολαρίων το βαρέλι .

Πως διαμορφώθηκαν οι τιμές

Η πρόσφατη υποχώρηση στην αγορά πετρελαίου έχει οδηγήσει το Urals κάτω από το ανώτατο όριο τιμών, προς το παρόν.

Η μέση τιμή του Urals μειώθηκε τον Νοέμβριο από τον Οκτώβριο, αλλά εξακολουθούσε να είναι πολύ πάνω από το ανώτατο όριο της δυτικής τιμής των 60 δολαρίων ανά βαρέλι, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών της Ρωσίας την περασμένη εβδομάδα.

Η μέση τιμή του Urals ήταν 72,84 δολάρια το βαρέλι τον περασμένο μήνα, από 81,52 δολάρια το βαρέλι τον Οκτώβριο, αλλά υψηλότερη από τη μέση τιμή των 66,47 δολαρίων το Νοέμβριο του 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Παρά το γεγονός ότι οι τιμές του Urals διατηρούνται πάνω από το ανώτατο όριο τιμών, οι μεγαλύτεροι εξαγωγείς πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ρωσίας είδαν τα συνολικά έσοδά τους να βυθίζονται κατά 41% μεταξύ Ιανουαρίου και Σεπτεμβρίου σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, λόγω των χαμηλότερων τιμών των commodity και των χαμηλότερων εξαγωγών, ανέφερε η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας στην αξιολόγηση χρηματοπιστωτικής σταθερότητας την Πέμπτη.

Τους πρώτους εννέα μήνες του έτους, το μερίδιο του κινεζικού γιουάν στις πληρωμές για τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ρωσίας εκτινάχθηκε από 13% τον Ιανουάριο σε 35% τον Σεπτέμβριο. Το μερίδιο των εξαγωγών σε ρωσικά ρούβλια παραμένει σημαντικό – στο 39% τον Σεπτέμβριο του 2023, ανέφερε η Τράπεζα της Ρωσίας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης