COP28: Συμφωνία υδρογόνου μεταξύ Masdar και Verbund

COP28: Συμφωνία υδρογόνου μεταξύ Masdar και Verbund
Θα παράγουν το καύσιμο μέσω ΑΠΕ για να βοηθήσει στην απομάκρυνση των ανθρακούχων βιομηχανιών της ηπείρου

Η Masdar (κρατική εταιρεία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων) και η γερμανική εταιρεία Verbund Green Hydrogen υπέγραψαν συμφωνία για την εξερεύνηση της ανάπτυξης ενός εργοστασίου πράσινου υδρογόνου στην κεντρική Ισπανία.

Ειδικότερα θα αξιοποιήσει τους άφθονους ανανεώσιμους πόρους της περιοχής Castilla-La Mancha για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου για την κάλυψη της βιομηχανικής ζήτησης στην Ισπανία και την κεντρική Ευρώπη.


Το εργοστάσιο αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Θα εξυπηρετεί τον βιομηχανικό τομέα και θα έχει τη δυνατότητα να βοηθήσει στην απαλλαγή των βαρέων μεταφορών στην Ισπανία καθώς και στην κεντρική Ευρώπη.

Η συμφωνία υπεγράφη από τον Mohammad Abdelqader El Ramahi, Chief Green Hydrogen Officer της Masdar και τον Hamead Ahrary, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Verbund Green Hydrogen κατά τη διάρκεια της COP28 στο Expo City Dubai.

Ενισχύει ένα παλαιότερο σύμφωνο, που υπογράφηκε μεταξύ των εταιρειών κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας Βιωσιμότητας του Άμπου Ντάμπι τον Ιανουάριο του 2023, για τη διερεύνηση ευκαιριών πράσινου υδρογόνου για την κάλυψη της ευρωπαϊκής ζήτησης.

Προβλέπεται ότι το εργοστάσιο θα παράγει το καύσιμο χρησιμοποιώντας ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που παράγεται από ηλιακούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, συμπεριλαμβανομένου πιθανώς του προγραμματισμένου ηλιακού εργοστασίου κλίμακας γιγαβάτ της Masdar στην Castilla-La Mancha και αιολικών πάρκων.

 

«Θα βοηθήσει στην απομάκρυνση των ανθρακούχων βιομηχανιών της ηπείρου»
Ο Mohammad Abdelqader El Ramahi (επικεφαλής του πρασίνου υδρογόνου της Masdar), δήλωσε: «Η Masdar είναι στην ευχάριστη θέση να προχωρήσει σε αυτό το έργο ορόσημο με τον στρατηγικό μας εταίρο, Verbund Green Hydrogen.

Ως ένα από τα μεγαλύτερα προγραμματισμένα εργοστάσια παραγωγής πράσινων υδρογόνου στην Ευρώπη, το έργο στοχεύει στην παραγωγή πράσινου υδρογόνου για να βοηθήσει στην απομάκρυνση των ανθρακούχων βιομηχανιών της ηπείρου, δημιουργώντας θέσεις εργασίας και αξιοποιώντας το τεράστιο ηλιακό και αιολικό δυναμικό της περιοχής.

Η επιτυχημένη συνεργασία μας σε αυτό το έργο ανοίγει το δρόμο για περαιτέρω ανάπτυξη του πράσινου υδρογόνου και ενός ζωτικού αγωγού που συνδέει τα κέντρα παραγωγής με τις αγορές τελικής χρήσης.

Στο COP28, καθώς ο κόσμος αναζητά τρόπους για να επιταχύνει το ταξίδι προς το καθαρό μηδέν, συνεργασίες όπως αυτή χρησιμεύουν ως ισχυρό παράδειγμα του τι μπορεί να επιτευχθεί εάν συνεργαστούμε με σκοπό και ρυθμό».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης