Ενέργεια

ΗΕΡΙ: Στην 16η θέση ανάμεσα στις 33 χώρες η Ελλάδα τον Νοέμβριο στην μέση τιμή ρεύματος

ΗΕΡΙ: Στην 16η θέση ανάμεσα στις 33 χώρες η Ελλάδα τον Νοέμβριο στην μέση τιμή ρεύματος

Άνοδος κατά 3% στην τιμή του ρεύματος και 14% του φυσικού αερίου

 

Αυξήσεις κατέγραψαν οι λιανικές τιμές τόσο του ρεύματος όσο και του φυσικού αερίου στην Ελλάδα τον Νοέμβριο σύμφωνα με την μελέτη της ΗΕΡΙ.

Στο ηλεκτρισμό η αύξηση ήταν 3% σε σχέση με το Οκτώβριο, ενώ στο φυσικό αέριο έφθασε το 14% και ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη μεταξύ των πόλεων της Ευρώπης που μελετά η ΗΕΡΙ με πρώτη τη Σόφια, όπου η τιμή αυξήθηκε κατά 18%.

Με μέση τιμή ρεύματος τα 24,35 λεπτά/ΚWh, (συμπεριλαμβανομένων των χρεώσεων δικτύων και των φόρων) η Αθήνα αλλά και όλη η Ελλάδα αφού τα τιμολόγια είναι ενιαία σε όλη τη χώρα, καταλαμβάνει τη 16ή θέση, ανάμεσα στις 33 χώρες.

Τη μεγαλύτερη πάντως αύξηση σε μηναία βάση, 68% παρουσίασε το Όσλο και ακολουθούν το Βελιγράδι με 7% καθώς και το Ελσίνκι με τη Στοκχόλμη με αύξηση 5%. Ακολουθεί με αύξηση 2% το Αμστερνταμ, ενώ στις περισσότερες άλλες πρωτεύουσες οι τιμές μειώνονται.

Χαρακτηριστικά στη Κύπρο, η μείωση φθάνει στο 11%, καθώς μειώθηκε τόσο ο δείκτης ενέργειας όσο και το κόστος διανομής του ρεύματος, όπως και στη Μαδρίτη, όπου η πτώση φθάνει στο 11%, λόγω μείωσης της τιμής της ενέργειας, Στο Δουβλίνο η μέση τιμή για τα νοικοκυριά μειώθηκε 10%, στη Ρίγα 8% και στην Κοπενχάγη κατά 5%.
Σε σχέση με τον Νοέμβριο 2022, η μέση τιμή του ρεύματος στην Ευρώπη μειώθηκε κατά 24% και αντίστοιχα η μέση τιμή το φυσικού αερίου κατά 27%.


Αύξηση σε έξι πόλεις

Σύμφωνα με την ανάλυση της ΗΕΡΙ η μέση τιμή ηλεκτρισμού για τον τελικό καταναλωτή στην Ευρώπη συνέχισε την πτωτική πορεία, που ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2022, με μόνη εξαίρεση κάποιες διακυμάνσεις τους καλοκαιρινούς μήνες. Στις περισσότερες πρωτεύουσες της Ευρώπης η μέση τιμή έμεινε σταθερή τον Νοέμβριο, ενώ αύξηση παρατηρήθηκε μόνον σε 6 πόλεις. Από την άλλη πλευρά οι μειώσεις ήταν περιορισμένες, εκτός τις 5 πόλεις που προαναφέρθηκαν όπου η πτώση ήταν σημαντική.

Συνολικά πάντως η Ευρώπη δίνει μία εικόνα σταθερότητας. Η μεγάλη αύξηση, 68%, που παρατηρήθηκε στο Οσλο, αποδίδεται στις διακυμάνσεις της νορβηγικής αγοράς σποτ που αντανακλά τη μεγάλη διείσδυση των ΑΠΕ στο σύστημα της χώρας. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι οι ανανεώσιμες πηγές ήταν η αιτία της μεγάλης πτώσης των τιμών λιανικής στη Νορβηγία τους προηγούμενους τρεις μήνες, μίας πτώσης που έφθασε σωρευτικά στο 55% για το χρονικό διάστημα μεταξύ Ιουλίου και Οκτωβρίου.


Επιδότηση λογαριασμών

Στον αντίποδα βρέθηκε η Κύπρος, όπου η τιμή για τα νοικοκυριά μειώθηκε κατά 11% εξ αιτίας της επιδότησης στους λογαριασμούς ρεύματος, που χορηγείται τους μήνες από τον Νοέμβριο του 2023 ως και τον Φεβρουάριο του 2024. Ανάλογο μέτρο στήριξης εφαρμόστηκε στην Κύπρο κατά το διάστημα από τον Σεπτέμβριο 2022 ως τον Ιούνιο 2023, συγκρατώντας τις τιμές για τον οικιακό καταναλωτή κοντά στα επίπεδα του καλοκαιριού 2022.
Η τιμή του ρεύματος για τους Ελληνες καταναλωτές, με βάση το δείκτη αγοραστικής δύναμης της ΗΕΡΙ, κατατάσσει τη χώρα στη 10η θέση.

Η χρέωση ενέργειας αντιπροσωπεύει στην τελικό λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα το 69%, οι χρεώσεις δικτύων το 14%, οι διάφοροι ενεργειακοί φόροι το 11% και ο ΦΠΑ το 6%. Ο μέσος όρος στην ΕΕ-27 είναι το 56% για τη ν ενέργεια, 24% για τα δίκτυα, 6% για ενεργειακούς φόρους και 14% ΦΠΑ

Ας σημειωθεί επίσης, ότι στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες τα σταθερά τιμολόγια ρεύματος τείνουν να είναι πιο ακριβά από τα κυμαινόμενα, με τον μέσο όρο των σταθερών τιμολογίων να διαμορφώνεται στα 32,83 λεπτά/KWh έναντι 28,95 λεπτών/KWh των κυμαινόμενων, που είναι και τα περισσότερα. Μάλιστα η Ελλάδα ξεχωρίζει στην κατάταξη αυτή, καθώς είναι μία από τις χώρες όπου τα περισσότερα νοικοκυριά έχουν κυμαινόμενα τιμολόγια.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης