Ενέργεια

Κυβερνητικά μέτρα λόγω του αυξανόμενου κόστους των υπεράκτιων αιολικών (Reuters)

Κυβερνητικά μέτρα λόγω του αυξανόμενου κόστους των υπεράκτιων αιολικών (Reuters)
Στόχος είναι η αποφυγή ματαίωσης έργων και η επίτευξη των κλιματικών στόχων
Οι κυβερνήσεις αποφάσισαν να πληρώσουν κάτι παραπάνω για την αναζωογόνηση των υπεράκτιων αιολικών πάρκων, αφού το αυξανόμενο κόστος θέτει σε κίνδυνο πολλά έργα που χρειάζονται για να τους βοηθήσουν στη μείωση των εκπομπών και εν γένει να πετύχουν τους κλιματικούς στόχους.


Πολλές χώρες βασίζονται σε μια τεράστια και ταχεία κατασκευή υπεράκτιων αιολικών πάρκων που έχουν υψηλό αρχικό κόστος, αλλά μακροπρόθεσμα μπορούν να παρέχουν φθηνότερη ενέργεια από τις μονάδες ορυκτών καυσίμων.

Ωστόσο, οι στόχοι ορισμένων χωρών για την αιολική ενέργεια άρχισαν να φαίνονται μη ρεαλιστικοί φέτος, αφού οι κατασκευαστές ακύρωσαν έργα στις ΗΠΑ και τη Βρετανία, επειδή το αυξανόμενο κόστος τα έκανε ασύμφορα.

Οι επενδυτές είπαν στο Reuters ότι εσχάτως οι κυβερνήσεις έχουν δείξει προθυμία να πληρώσουν περισσότερο, βοηθώντας στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο μέλλον του κλάδου.

«Η πραγματικότητα είναι ότι οι κυβερνήσεις αρχίζουν να αντιδρούν και αποδέχονται ότι για να διατηρήσουν τα υπεράκτια αιολικά τους προγράμματα (είναι σημαντικά για την οικονομία, την ενεργειακή ασφάλεια, τους στόχους απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές και τις θέσεις εργασίας), αξίζει να πληρώσουν παραπάνω», δήλωσε ο Jonathan Cole (Διευθύνων Σύμβουλος  κατασκευαστή του έργου Corio Generation).

Η Corio, μαζί με την TotalEnergies και την Rise Light and Power τον Οκτώβριο πέτυχαν σε δημοπρασία που πραγματοποιήθηκε από την Πολιτεία της Νέας Υόρκης για το υπεράκτιο αιολικό έργο Attentive Energy One 1,4 gigawatt (GW), μέρος μιας ευρύτερης προμήθειας 6,4 GW ανανεώσιμης ισχύος, αρκετή για να ρεύμα περίπου 2,6 εκατομμύρια σπίτια.

Στοιχεία από την NYSERDA (Αρχή Έρευνας και Ανάπτυξης Ενέργειας της Πολιτείας της Νέας Υόρκης η οποία διαχειρίζεται τις δημοπρασίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της Πολιτείας), ανέφερε ότι η μέση τιμή εξάσκησης ή η σύμβαση που προσφέρεται στο αποτέλεσμα της δημοπρασίας που ανακοινώθηκε τον Οκτώβριο, ήταν περίπου 28% υψηλότερη από τις προηγούμενες δημοπρασίες το 2018 και το 2020 και ισοδυναμούσε με μια ονομαστική σταθμισμένη μέση τιμή εξάσκησης 145,07 $ ανά μεγαβατώρα.


Η κατάσταση στη Βρετανία - Μέτρα που πάρθηκαν

Στη Βρετανία (2η μεγαλύτερη υπεράκτια αγορά αιολικής ενέργειας στον κόσμο πίσω από την Κίνα), οι κατασκευαστές μπορούν να υποβάλουν προσφορές για εγγυήσεις τιμών που υποστηρίζονται από την κυβέρνηση για την παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια, που ονομάζονται Συμβόλαια Διαφοράς (CfDs).

Εάν οι τιμές χονδρικής είναι χαμηλότερες από τη λεγόμενη τιμή εξάσκησης που συμφωνήθηκε στο CfD, η κυβέρνηση καλύπτει τη διαφορά, δίνοντας στους κατασκευαστές έργων μακροπρόθεσμη βεβαιότητα εσόδων. Εάν οι τιμές είναι υψηλότερες, ο κατασκευαστής επιστρέφει τη διαφορά στην κυβέρνηση.

Η τελευταία δημοπρασία της Βρετανίας τον Σεπτέμβριο απέτυχε να προσελκύσει κανένα υπεράκτιο αιολικό έργο, με τους κατασκευαστές να λένε ότι η εγγυημένη τιμή που προσφέρεται ήταν πολύ χαμηλή. Έκτοτε, η κυβέρνηση είπε ότι θα προσφέρει συμβόλαια με τιμή 66% υψηλότερη στην επόμενη δημοπρασία που θα διεξαχθεί το 2024.

Σύμφωνα με τον Keith Anderson (Διευθύνων Σύμβουλος της IBE.MC Scottish Power που ανήκει στην Iberdrola) «η αύξηση δείχνει ότι ανησυχίες του κλάδου εισακούστηκαν από τη βρετανική κυβέρνηση και μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να αποτρέψει το είδος των απομειώσεων που χρειάστηκε να κάνουν ορισμένες εταιρείες για τα έργα των Η.Π.Α.».

Στη Βρετανία, για να μπορέσουν οι εταιρείες να υποβάλουν προσφορές σε δημοπρασίες CfD, θα πρέπει να έχουν ήδη ικανοποιήσει ορισμένα κριτήρια. Ως αποτέλεσμα, ο Άντερσον είπε ότι οι εταιρείες θα μπορούσαν να έχουν δώσει 500 εκατομμύρια λίρες (631,15 εκατομμύρια δολάρια) σε έργα πριν ακόμη φτάσουν στο στάδιο της δημοπρασίας.

«Χωρίς αρκετό κίνητρο διατρέχετε τον κίνδυνο οι εταιρείες να αναγκαστούν να διαγράψουν έργα και να ακυρωθούν συμβόλαια εφοδιαστικής αλυσίδας.

Τότε η αλυσίδα εφοδιασμού χάνει την εμπιστοσύνη και διατρέχετε τον κίνδυνο να χάσουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών», είπε ο Anderson.

Αναλυτές της Aurora Energy Research είπαν ότι η υψηλότερη τιμή του βρετανικού συμβολαίου θα σήμαινε ότι για ένα έργο γενικής χρήσης, οι κατασκευαστές θα μπορούσαν να δημιουργήσουν αποδόσεις έως και 13,9% σε σύγκριση με αποδόσεις μόλις 4% που μπορούν να επιτευχθούν με τους όρους που προσφέρονται στην αποτυχημένη δημοπρασία.

«Κρίσιμης σημασίας... καθίσταται οικονομικό να κατασκευάζονται έργα σε τέτοιες τιμές», δήλωσε ο Marc Hedin (Επικεφαλής Έρευνας, Ηνωμένου Βασιλείου και Ιρλανδίας στην Aurora).

Είπε ότι ακόμη και με την υψηλότερη τιμή απεργίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, το κόστος της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας παραμένει σε γενικές γραμμές φθηνότερο από τα αποδοτικά νέα εργοστάσια αερίου.


Μέτρα κορυφαίων εταιρειών ΑΠΕ για την αντιμετώπιση του κόστους

Για να τα βγάλουν πέρα (οικονομικά) οι μεγάλες εταιρείες ΑΠΕ λόγω του ότι τα υπεράκτια αιολικά έργα έχουν υψηλό αρχικό κόστος, αναγκάστηκαν να προβούν σε λήψη μέτρων που είναι απαραίτητα για την ολοκλήρωση των έργων.

Ειδικότερα:

Το έργο ORSTED.CO 3 GW Hornsea 3 της Orsted, που σχεδιάστηκε στα ανοικτά των ακτών της Βρετανίας, αναμένεται να κοστίσει περίπου 8 δισεκατομμύρια λίρες.

Ωστόσο, μόλις κατασκευαστούν τα έργα, δεν έχουν κόστος καυσίμων και μακροπρόθεσμα παρέχουν μια φθηνότερη εναλλακτική λύση στα ορυκτά καύσιμα.

«Μακροπρόθεσμα βλέπουμε ότι οι χώρες με περισσότερη αιολική και ηλιακή ενέργεια θα έχουν φθηνότερες τιμές χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας από εκείνες που βασίζονται περισσότερο στα ορυκτά καύσιμα», δήλωσε η Nathalie Gerl (αναλύτρια LSEG).

Παρά την αβεβαιότητα που δημιουργήθηκε από τις πρόσφατες αναποδιές, η όρεξη των επενδυτών για υπεράκτια αιολική ενέργεια είναι έντονη.


Η βρετανική
Octopus ξεκίνησε ένα ειδικό ταμείο με την ιαπωνική Tokyo Gas για να επενδύσει 3 δισεκατομμύρια λίρες (3,7 δισεκατομμύρια δολάρια) σε υπεράκτια αιολικά έργα μέχρι το 2030.


Η γερμανική
RWE δήλωσε ότι θα αυξήσει την υπεράκτια αιολική της ισχύ από 3,3 GW επί του παρόντος σε 10 GW μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Την Παρασκευή 1/12/2023, η εταιρεία ανακοίνωσε σχέδια για την ανάπτυξη ενός νέου βρετανικού υπεράκτιου αιολικού πάρκου ισχύος 3 GW με την Masdar (εταιρεία ΑΠΕ των ΗΑΕ).

Υποχρεώθηκαν οι κυβερνήσεις να επέμβουν για να πετύχουν τους κλιματικούς στόχους

Φαίνεται ότι και οι κυβερνήσεις αναγνωρίζουν ότι είναι λογικό να παραμείνουν με την τεχνολογία ως έναν από τους ταχύτερους τρόπους για την ταχεία κλιμάκωση της ανανεώσιμης ενέργειας τους και την επίτευξη των κλιματικών στόχων.

Ο Soeren Lassen, επικεφαλής της έρευνας υπεράκτιων αιολικών στη WoodMac, δήλωσε ότι περισσότερα από 50 GW υπεράκτιων διαγωνισμών αιολικής ενέργειας έχουν προγραμματιστεί παγκοσμίως για το 2024.

«Είναι απλώς θέμα οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής να τα κάνουν αρκετά ελκυστικά και να εκμεταλλευτεί ο κλάδος αυτές τις ευκαιρίες», είπε.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης