Ενέργεια

Oι θέσεις της ΔΕΗ στη διαβούλευση για τις προτεραιότητες των έργων

Oι θέσεις της ΔΕΗ στη διαβούλευση για τις προτεραιότητες των έργων

 Zητεί διαβεβαιώσεις για τη μεγιστοποίηση της δυναμικότητας στις νέες διασυνδέσεις και ειδικότερα στην δεύτερη γραμμή με την Ιταλία και τη γραμμή Ελλάδας- Αλβανίας

 

Αυστηρή κριτική στο Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης του ΑΔΜΗΕ για την περίοδο 2024-2033 ασκεί η ΔΕΗ. Καλεί τον Διαχειριστή, αντί των διεθνών διασυνδέσεων, να εστιάσει στην υλοποίηση έργων που αφορούν στις ανάγκες του φυσικού μονοπωλίου και έχουν κοινωνικό όφελος, ενώ υποστηρίζει ότι τα συμπληρωτικά έργα που προτείνονται θα πρέπει να ακολουθούν κανόνες αγοράς και να υλοποιούνται από τους συμμετέχοντες σε αυτή κατόπιν διαγωνισμών.

Στην επιστολή της προς τη ΡΑΑΕΥ, στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης για το Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης του ΑΔΜΗΕ περιόδου 2024-2033, η ΔΕΗ αναγνωρίζει μεν τη σημασία των μεγάλων ηλεκτρικών διασυνδέσεων που σχεδιάζει ο Διαχειριστής, τονίζει όμως ότι θα πρέπει κατ’ αρχήν να εστιάσει στην υλοποίηση έργων που αφορούν αποκλειστικά στην κάλυψη των αναγκών του φυσικού μονοπωλίου και τα οποία αποδεδειγμένα μεγιστοποιούν το κοινωνικό όφελος.
Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα ζητεί διαβεβαιώσεις για τη μεγιστοποίηση της δυναμικότητας στις νέες διασυνδέσεις και ειδικότερα στην δεύτερη γραμμή με την Ιταλία και τη γραμμή Ελλάδας- Αλβανίας.

Τονίζει ακόμα ότι όλα τα συμπληρωτικά έργα που προτείνονται στο πρόγραμμα θα πρέπει να ακολουθούν κανόνες αγοράς και να υλοποιούνται από τους συμμετέχοντες στην αγορά κατόπιν διαγωνισμών και μόνον κατ’ εξαίρεση και υπό προϋποθέσεις να υλοποιούνται από τον Διαχειριστή.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνει στο γεγονός ότι η μελέτη επάρκειας ισχύος που συνοδεύει το υπό διαβούλευση Δεκαετές Πρόγραμμα, είναι η ίδια που ανακοινώθηκε τον Δεκέμβριο του 2019 και ζητεί την επικαιροποίησή της, καθώς τα δεδομένα έχουν αλλάξει.

Μελέτη για την απόσυρση μονάδων

Σε ότι αφορά την απόσυρση των συμβατικών μονάδων παραγωγής, η ΔΕΗ να ζητεί από τον ΑΔΜΗΕ να δημοσιεύσει μελέτη και πρόταση σχετικά με το πρόγραμμα της απόσυρσής τους, στο πλαίσιο της απολιγνιτοποίησης και των στόχων του ΕΣΕΚ και υπενθυμίζει στον ΑΔΜΗΕ ότι η λιγνιτική μονάδα Μεγαλόπολη ΙΙΙ έχει αποσυρθεί οριστικά. Μάλιστα ζητεί από τον Διαχειριστή να διορθώσει τη σχετική εγγραφή στο Πρόγραμμά του.
Επίσης η ΔΕΗ αναφέρεται στα έργα ενίσχυσης και επέκτασης του Συστήματος για τη σύνδεση των χρηστών και ζητεί να ενσωματωθούν οι υφιστάμενες διατάξεις για τον επιμερισμό του κόστους.

Όπως σημειώνει το θεσμικό πλαίσιο ορίζει ότι το κόστος κατασκευής των έργων επέκτασης ή ενίσχυσης του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρισμού για τη διασφάλιση της δυνατότητας μελλοντικής διείσδυσης ενέργειας από ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ, παραμένοντας στην κυριότητα του Διαχειριστή επιβαρύνει αρχικώς τον ίδιο τον ΑΔΜΗΕ, εντάσσεται στη Ρυθμιζόμενη Περιουσιακή του Βάση και ανακτάται πλήρως μέσω των Χρεώσεων Χρήσης Συστήματος, ενώ οι παραγωγοί ΑΠΕ που εκμεταλλεύονται τα συγκεκριμένα έργα, επιβαρύνονται με ποσοστό 50% του κόστους κατασκευής τους.
Μεταξύ των άλλων σημείων που θίγει η ΔΕΗ περιλαμβάνονται ακόμα η ανάγκη συμπλήρωσης του Προγράμματος με πρόβλεψη για την εγκατάσταση σύγχρονων πυκνωτών και άλλων διαθέσιμων ώριμων τεχνολογιών, όσον αφορά στη Διαχείριση της Αιχμής Φορτίου.

Στη Δυτική Μακεδονία το πρόβλημα

Σε ότι αφορά την ευστάθεια στου Συστήματος εκφράζει τη διαφωνία της με τον ΑΔΜΗΕ περί μή τοπικού χαρακτήρα ζητημάτων υψηλών τάσεων, τονίζοντας ότι η ίδια η λειτουργία της Αγοράς Εξισορρόπησης έχει αποδείξει πως το πρόβλημα εμφανίζεται στη Δυτική Μακεδονία.Όπως αναφέρει παρόμοια ζητήματα εμφανίζονται στη Ρόδο και την Κρήτη ενώ προτείνει την εγκατάσταση σύγχρονων πυκνωτών.

Εξάλλου αναφέρεται στη διατήρησης εφεδρείας έκτακτων αναγκών στα νησιά, ακόμα και στα διασυνδεδεμένα, περιλαμβάνομένων των Κυκλάδων και της Κρήτης. Ειδικά για τις Κυκλάδες, η ΔΕΗ ζητεί από τον Διαχειριστή ολοκληρωμένο χρονοδιάγραμμα για την ανάγκη διατήρησης του παραγωγικού δυναμικού και μετά την ολοκλήρωση της Δ! Φάσης της Διασύνδεσης, ιδιαίτερά για τους Σταθμούς, που το πρόγραμμα αναφέρεται στη σταδιακή αποξήλωσή τους

Για την Κρήτη ζητούνται διευκρινήσεις καθώς το Πρόγραμμα αναφέρει ότι απαιτείται εφεδρεία συμβατικής ισχύος από 200 ως 400 MW για την κάλυψη έκτακτων καταστάσεων, χωρίς όμως ο ΑΔΜΗΕ να κάνει σαφή αναφορά σε συγκεκριμένες μονάδες, που είναι εγκατεστημένες στους 3 ΑΗΣ του νησιού. Καθώς η διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2024, η ΔΕΗ ζητεί από τον ΑΔΜΗΕ συγκεκριμένες προτάσεις για το ποιες μονάδες θα συμβάλλουν στη διατήρηση της εφεδρείας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης