COP28: Κινητοποίησε πάνω από 57 δισ. δολ. τις πρώτες τέσσερις ημέρες - Νέα εποχή στη δράση για το κλίμα

COP28: Κινητοποίησε πάνω από 57 δισ. δολ. τις πρώτες τέσσερις ημέρες - Νέα εποχή στη δράση για το κλίμα

Στην ενέργεια, κινητοποιήθηκαν 2,5 δισ. δολ. για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και 1,2 δισ. δολ. για τη μείωση των εκπομπών μεθανίου

 

Οκτώ δεσμεύσεις και διακηρύξεις λαμβάνουν επίσης ιστορική υποστήριξη, ενώ άλλες τρεις θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες.

Σε μια ισχυρή επίδειξη παγκόσμιας αλληλεγγύης, οι κυβερνήσεις, οι επιχειρήσεις, οι επενδυτές και οι φιλανθρωπικές οργανώσεις ανακοίνωσαν πάνω από 57 δισ. δολάρια μόνο τις πρώτες τέσσερις ημέρες της COP28.

Μετά από μια ιστορική συμφωνία για τη λειτουργία ενός ταμείου για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κλίματος την πρώτη μέρα, ανακοινώσεις πραγματοποιούνται σε ολόκληρη την ατζέντα για το κλίμα, συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών, της υγείας, των τροφίμων, της φύσης και της ενέργειας σύμφωνα με ανακοίνωση στον ιστότοπο της COP28.

Όσον αφορά τη χρηματοδότηση του κλίματος, τα ΗΑΕ έχουν ξεκινήσει ένα ταμείο 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το ALTÉRRA, με έμφαση στο ξεκλείδωμα της ιδιωτικής χρηματοδότησης σε όλο τον Παγκόσμιο Νότο. Η χώρα έχει επίσης ανακοινώσει 200 εκατομμύρια δολάρια για SDR και 150 εκατομμύρια δολάρια για την ασφάλεια του νερού. Επιπλέον, η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε αύξηση 9 δισ. δολαρίων ετησίως για τη χρηματοδότηση έργων που σχετίζονται με το κλίμα. Και, τις πρώτες 48 ώρες του COP28, αφού τέθηκε σε λειτουργία μια ιστορική απάντηση σε απώλειες και ζημιές, έχουν ήδη δεσμευτεί 725 εκατομμύρια δολάρια.

Αναπλήρωση του Green Climate Fund


Επιπλέον, έχουν ανακοινωθεί 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια για την αναπλήρωση του Green Climate Fund, 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια έχουν δεσμευτεί για την υγεία, 2,6 δισεκατομμύρια δολάρια έχουν δεσμευτεί για τον μετασχηματισμό των συστημάτων τροφίμων, 2,6 δισεκατομμύρια δολάρια έχουν δεσμευτεί για την προστασία της φύσης, 467 εκατομμύρια δολάρια έχουν ανακοινωθεί για το αστικό κλίμα δράση, και 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια έχουν δεσμευτεί για ανακούφιση, ανάκαμψη και ειρήνη.

Όσον αφορά την ενέργεια, κινητοποιήθηκαν 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια για τη μείωση των εκπομπών μεθανίου. Επιπλέον, δεσμεύτηκαν 568 εκατομμύρια δολάρια για την προώθηση των επενδύσεων στην παραγωγή καθαρής ενέργειας.

Συνολικά, πάνω από 57 δισεκατομμύρια δολάρια έχουν μέχρι στιγμής ανακοινωθεί τις πρώτες τέσσερις ημέρες. Επιπλέον, νέες υποσχέσεις και δηλώσεις που έγιναν στο COP28 έχουν λάβει ιστορική υποστήριξη.

Ανακοινώθηκαν οκτώ νέες διακηρύξεις που θα βοηθήσουν στη μεταμόρφωση κάθε σημαντικού συστήματος της παγκόσμιας οικονομίας.

Αυτές περιλαμβάνουν τις πρώτες δηλώσεις για τον μετασχηματισμό και την υγεία των συστημάτων τροφίμων, δηλώσεις για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την απόδοση, καθώς και πρωτοβουλίες για την απαλλαγή από τις βιομηχανίες βαρέων εκπομπών άνθρακα.

Τρεις επιπλέον δράσεις θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες για το υδρογόνο, την ψύξη και το φύλο. Ο αριθμός των χωρών που υποστηρίζουν αυτές τις διακηρύξεις και δεσμεύσεις αυξάνεται και καταδεικνύει ένα άνευ προηγουμένου επίπεδο συμμετοχής σε αυτό το COP.


Δεσμεύσεις και δηλώσεις μέχρι στιγμής:

  • Η Παγκόσμια Δέσμευση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Ενεργειακής Απόδοσης έχει εγκριθεί από 119 χώρες.
  • Η Διακήρυξη COP28 των ΗΑΕ για τη γεωργία, τα τρόφιμα και το κλίμα έχει λάβει επικυρώσεις από 137 χώρες.
  • Η Διακήρυξη COP28 των ΗΑΕ για το κλίμα και την υγεία έχει εγκριθεί από 125 χώρες.
  • Η Διακήρυξη COP28 των ΗΑΕ για την ανακούφιση, την ανάκαμψη και την ειρήνη για το κλίμα έχει εγκριθεί από 74 χώρες και 40 οργανισμούς.
  • Η Διακήρυξη COP28 των ΗΑΕ για τη χρηματοδότηση του κλίματος έχει εγκριθεί από 12 χώρες.
  • Η υπόσχεση Συνασπισμού για Πολυεπίπεδες Συνεργασίες Υψηλής Φιλοδοξίας (Champ) έχει εγκριθεί από 64 χώρες.
  • Ο Χάρτης Απανθρακοποίησης Πετρελαίου και Αερίου έχει εγκριθεί από 51 εταιρείες, που αντιπροσωπεύουν το 40% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου.
  • Ο Επιταχυντής Βιομηχανικής Μετάβασης έχει εγκριθεί από 35 εταιρείες και έξι βιομηχανικές ενώσεις, συμπεριλαμβανομένων των World Steel Association, International Institute Aluminium, Global Renewable Alliance, Global Cement and Concrete Association, Oil and Gas Climate Initiative, International Air Transport Association.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης