Ενέργεια

LNG: Άνοδος 17% στις εισαγωγές της ΕΕ, σε υψηλό 6,5 μηνών

LNG: Άνοδος 17% στις εισαγωγές της ΕΕ, σε υψηλό 6,5 μηνών

Οι ροές LNG αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω αυτή την εβδομάδα στα 3,7 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα

 

Οι εισαγωγές LNG στην Ευρώπη και την Τουρκία εκτινάχθηκαν περισσότερο από 17% την περασμένη εβδομάδα σε σχέση με την προηγούμενη για να κυμανθούν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι μηνών, σύμφωνα με στοιχεία παρακολούθησης πλοίων της Kpler που δημοσιεύει το Montel τη Δευτέρα.

Οι παραδόσεις την περασμένη εβδομάδα ανήλθαν συνολικά στα 3,6 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, ανεβάζοντας τις αφίξεις του Νοεμβρίου στα 14,5 δισεκατομμύρια εκατοστά, το υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο, αν και μειώθηκαν κατά 8% από τον ίδιο μήνα πέρυσι.

Οι ροές LNG αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω αυτή την εβδομάδα στα 3,7 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, αν και οι όγκοι, ο χρόνος και οι τελικοί προορισμοί είναι πιθανό να αλλάξουν, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Οι εισαγωγές LNG της Ευρώπης πραγματοποιούνται εν μέσω υψηλών επιπέδων φυσικού αερίου που διατηρείται σε αποθήκευση και ισχυρών ροών αγωγών, καθώς η περιοχή συνεχίζει να βρίσκει εναλλακτικές λύσεις για το ρωσικό αέριο.

Οι ροές αγωγών από τη Νορβηγία παραμένουν ισχυρές σχεδόν 355 εκατοστά εκατοστά/ημέρα, ενώ η υπόγεια αποθήκευση ήταν κατά 94% πλήρης.

Montel.JPG

Τα αποθέματα LNG παρέμειναν αμετάβλητα με 66% πληρότητα, σύμφωνα με την Gas Infrastructure Europe.
Εν τω μεταξύ, ο αριθμός των πλοίων που περιμένουν στην Ευρώπη για τουλάχιστον πέντε ημέρες μειώθηκε σε ένα από τέσσερα πριν από μια εβδομάδα.

Ένα πρόσφατο κρύο στις βόρειες περιοχές της Ευρώπης ενίσχυσε τη ζήτηση φυσικού αερίου για θέρμανση, αν και οι τελευταίες προβλέψεις δείχνουν ηπιότερες συνθήκες τον Δεκέμβριο.

«Παρά τις πρόσφατες χαμηλές θερμοκρασίες, ο Δεκέμβριος αναμένεται να είναι θερμότερος από το κανονικό, μετριάζοντας τη ζήτηση θέρμανσης», δήλωσαν αναλυτές της ANZ bank.

Montel2.JPG

Πως κινήθηκαν οι τιμές 

Την περασμένη εβδομάδα, οι ευρωπαϊκές τιμές LNG ακολούθησαν τις τιμές TTF για να φτάσουν στο χαμηλό επτά εβδομάδων στα 12,27 USD/MMBtu την Τετάρτη για να κλείσουν την εβδομάδα στα 13,05 USD/MMbtu.

Οι ασιατικές τιμές υποχώρησαν επίσης την περασμένη εβδομάδα, χάρη στα υψηλά αποθέματα και τον σχετικά ήπιο καιρό στα βόρεια τμήματα της περιοχής.

Ωστόσο, οι αναλυτές υπολόγισαν ότι οι ευρωπαϊκές τιμές θα πρέπει να παραμείνουν ελκυστικές για τους προμηθευτές LNG, παρόλο που το αρμπιτράζ μεταξύ JKM και TTF ευνοεί σε γενικές γραμμές την Ασία, λαμβάνοντας υπόψη τα ναύλα και την απόσταση, για το υπόλοιπο του χειμώνα.




www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης