Ενέργεια

Krebber στους FT: Η Ευρώπη εξακολουθεί να είναι ευάλωτη στον εφοδιασμό φυσικού αερίου

Krebber στους FT: Η Ευρώπη εξακολουθεί να είναι ευάλωτη στον εφοδιασμό φυσικού αερίου
Η RWE σχεδιάζει να κλείσει τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα έως το 2030

Η Ευρώπη εξακολουθεί να είναι ευάλωτη σε κραδασμούς στον εφοδιασμό με φυσικό αέριο παρά τη σημαντική πρόοδο στη μείωση της εξάρτησής της από τη Ρωσία, προειδοποίησε ο διευθύνων σύμβουλος της RWE.

Σύμφωνα με τους Financial Times, o Markus Krebber, δήλωσε ότι η Ευρώπη πρέπει να ενισχύσει την ικανότητά της να εισάγει φυσικό αέριο για να βεβαιωθεί ότι θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τυχόν απροσδόκητες διακοπές σε αγωγούς ή τερματικούς σταθμούς.

Mάλιστα, η εν λόγω προειδοποίηση έγινε παρά το γεγονός ότι η Ευρώπη εισήλθε στον χειμώνα με τα αποθέματα φυσικού αερίου να προσεγγίζουν περίπου το 99%. Μιλώντας στους Financial Times, ο Krebber είπε ότι: «Η ηπειρωτική Ευρώπη βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση από πέρυσι. Η αποθήκευση φυσικού αερίου είναι στη μέγιστη χωρητικότητα και έχουμε φτιάξει κάποιες υποδομές. «Αλλά δεν είμαστε εκεί που πρέπει να είμαστε. Είναι αναγκαία η αύξηση της χωρητικότητας για φυσικό αέριο».

Η διακύμανση των τιμών

Οι τιμές του φυσικού αερίου εκτοξεύτηκαν πέρυσι καθώς η Ευρώπη προσπαθούσε να αντικαταστήσει τις χαμηλότερες προμήθειες του ρωσικού αγωγού, ανεβαίνοντας πάνω από 300 ευρώ/MWh τον Αύγουστο, πάνω από 10 φορές το κανονικό επίπεδο. Οι τιμές έκτοτε μειώθηκαν, προσεγγίζοντας τα 43 ευρώ, αλλά οι αγορές παραμένουν ευαίσθητες στα παγκόσμια γεγονότα, με τις απεργίες των εργαζομένων σε τερματικούς σταθμούς αερίου στην Αυστραλία να οδηγούν σε άνοδο των τιμών τον Σεπτέμβριο.

Μόνο η αποθήκευση φυσικού αερίου της ΕΕ μπορεί να καλύψει περίπου δυόμιση μήνες μέγιστης χειμερινής κατανάλωσης. Αλλά η υπερβολική εξάντλησή του κατά τους χειμερινούς μήνες θα μπορούσε να καταστήσει πολύ πιο δύσκολη την αναπλήρωση της αποθήκευσης ενόψει του επόμενου χειμώνα.

Τα σχέδια της RWE

Η RWE σχεδιάζει να κλείσει τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα έως το 2030. Την περασμένη εβδομάδα, η RWE είπε ότι σχεδίαζε να επενδύσει 55 δισ. ευρώ παγκοσμίως μεταξύ 2024 και 2030. Λίγο περισσότερο από το ένα τρίτο αυτών θα διατεθούν σε υπεράκτια αιολικά έργα, σε μια ώθηση για την τεχνολογία που έχει δυσκολευτεί φέτος λόγω του αυξανόμενου κόστους. «Βλέπουμε ένα ελκυστικό συνολικό επενδυτικό περιβάλλον», δήλωσε ο Krebber. «Τα ενεργειακά συστήματα στα οποία δραστηριοποιούμαστε είναι ελλιπώς επενδυμένα. Και νομίζω ότι είναι αναμφίβολα ότι οι επενδύσεις πρέπει να πάνε στην καθαρή ενέργεια».

Ωστόσο, προειδοποίησε ότι η Γερμανία θα δυσκολευτεί να επιτύχει τον στόχο της για «ιδανικά» κατάργηση των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα έως το 2030, εκτός εάν η κυβέρνηση σχεδιάσει την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας για να δώσει κίνητρα για την ανάπτυξη νέων σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με υδρογόνο.

«Πρέπει να οικοδομήσουμε έναν πλήρη νέο στόλο ευέλικτης ικανότητας παραγωγής, αν και δεν έχουν παρθεί συνασπιστικές αποφάσεις σε αυτό το πλαίσιο. Αν δεν το πετύχουμε φέτος ή του χρόνου, νομίζω ότι θα είναι δύσκολο να καταργήσουμε σταδιακά τον άνθρακα μέχρι το 2030» κατέληξε.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης