Ενέργεια

Κοντά στους στόχους μείωσης των εκπομπών ρύπων η ΔΕΗ - Κλειδί η διακοπή των ντιζελινομονάδων

Κοντά στους στόχους μείωσης των εκπομπών ρύπων η ΔΕΗ  - Κλειδί η διακοπή των ντιζελινομονάδων
Η βελτίωση αποδίδεται κυρίως στον περιορισμό των εκπομπών από τους λιγνιτικούς σταθμούς -2,21 εκατ. τόνους, δευτερευόντως στη μείωση από τους σταθμούς φυσικού αερίου ιδιοκτησίας της ΔΕΗ -0,81 εκατ. τόνους, και τέλος σε αυτή από τους πετρελαϊκούς σταθμούς  -0,31 εκατ. τόνους
Οριακά στους στόχους για τις ρήτρες βιωσιμότητας των ομολογιακών δανείων της βρίσκεται η ΔΕΗ, με τις μειώσεις στις εκπομπές CO2 των λιγνιτικών μονάδων να είναι πράγματι τεράστιες.
Ειδικότερα, το 2021 η ΔΕΗ είχε συνάψει τρία ομολογιακά δάνεια που περιείχαν ρήτρες βιωσιμότητας. Σύμφωνα με τα δύο πρώτα, συνολικού ύψους 775 εκατ. ευρώ, οι εκπομπές από τις θερμικές μονάδες θα έπρεπε να μειωθούν κατά 40% το 2022 σε σχέση με τα επίπεδα του 2019, ενώ η ρήτρα βιωσιμότητας του τρίτου ομολογιακού δανείου ύψους 500 εκατ. ευρώ, επέβαλε μείωση κατά 57% το 2023 σε σχέση με τα επίπεδα του 2019.

Σχετικά με το τρίτο ομολογιακό δάνειο που αφορά την κλιματική επίδοση της ΔΕΗ το 2023, σύμφωνα με ανάλυση του Green Tank (βάσει δεδομένων του Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών), η οποία δεν είναι δεσμευτική για τις αξιολογήσεις,  οι εκπομπές των θερμικών μονάδων της επιχείρησης για τους δέκα πρώτους μήνες του 2023 εκτιμώνται σε 9,38 εκατ. τόνους. Η επίδοση αποτελεί ιστορικό χαμηλό και αντιστοιχεί σε μείωση κατά 26,2% συγκριτικά με την ίδια περίοδο του 2022 ,12,7 εκατ. τόνοι.

Οι μειώσεις εκπομπών και οι εκτιμήσεις

Η βελτίωση αποδίδεται κυρίως στον περιορισμό των εκπομπών από τους λιγνιτικούς σταθμούς -2,21 εκατ. τόνους, δευτερευόντως στη μείωση από τους σταθμούς φυσικού αερίου ιδιοκτησίας της ΔΕΗ -0,81 εκατ. τόνους, και τέλος σε αυτή από τους πετρελαϊκούς σταθμούς  -0,31 εκατ. τόνους . Παρά την πρόοδο όμως και δεδομένου ότι η ρήτρα βιωσιμότητας του -57% προβλέπει τον περιορισμό των εκπομπών στους 9,93 εκατ. τόνους για το σύνολο του  2023, ο προϋπολογισμός άνθρακα που απομένει στην επιχείρηση ως το τέλος του έτους είναι  0,55 εκατ. τόνοι.

Όπως σημειώνουν οι αναλυτές της δεξαμενής σκέψης, μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, η ΔΕΗ έχει ξοδέψει το 94,5% του συνολικού προϋπολογισμού άνθρακα του έτους. «Καθώς η ηλεκτροπαραγωγή από τις πιο ρυπογόνες λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ αναμένεται να αυξηθεί τους επόμενους δύο μήνες, εξαιτίας κυρίως της κάλυψης των αναγκών τηλεθέρμανσης στη Δυτικής Μακεδονία, θεωρείται βέβαιο πως θα έχει εξαντλήσει τον προϋπολογισμό άνθρακα των θερμικών της μονάδων πριν το τέλος του 2023», αναφέρει το Green Tank.

Εξάλλου, κατά την ανάλυση του Green Tank, για όλες τις θερμικές μονάδες της ΔΕΗ το 2022 οι συνολικές εκπομπές ήταν 14,92 εκατ. τόνοι, μια μείωση της τάξης του 35,3% σε σχέση με τα επίπεδα του 2019 (23,09 εκατ. τόνοι), περίπου 4,7 ποσοστιαίες μονάδες ή 1,07 εκατ. τόνους CO2 με μικρή απόκλιση από τον στόχο του -40% (13,85 εκατ. τόνοι) που αντιστοιχεί στη ρήτρα βιωσιμότητας των δύο πρώτων ομολογιακών δανείων.
Άρα αποκλίσεις τέτοιου είδους δεν έπαιξαν καθοριστικό ρόλο για το 2022 για την ρήτρα των δυο πρώτων ομολογιακών, σύμφωνα με την ομολογιακή αγορά.

Λιγότερες οι εκπομπές από τους λιγνίτες

Γενικότερα πάντως, η λειτουργία της νέας λιγνιτικής μονάδας «Πτολεμαΐδα 5» και η υποχώρηση του λιγνίτη στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής βοήθησε ώστε οι εκπομπές από τις μονάδες λιγνίτη να είναι λιγότερες από εκείνες των μονάδων φυσικού αερίου. Στους πρώτους δέκα μήνες του 2023 οι εκπομπές από τις μονάδες φυσικού αερίου αντιστοιχούσαν στο 41% του συνόλου, ενώ των λιγνιτικών μονάδων στο 39,9%. Το υπόλοιπο 19.1% των εκπομπών προήλθε από τις πετρελαϊκές μονάδες στα νησιά.

Το μεγαλύτερο τμήμα της μείωσης τη φετινή χρονιά προήλθε από τις λιγνιτικές μονάδες -31% σε σχέση με το 2022 και έπεται η μείωση εκπομπών από τις μονάδες αερίου -20.1% σε σχέση με το 2022 και τις πετρελαϊκές μονάδες -11.7%.

Για τους λόγους αυτούς και όπως έχει γράψει το WEN  στα σενάρια που έχει παρουσιάσει η ΔΕΗ στις αρμόδιες αρχές για το κόστος αντικατάστασης της ισχύος από τις 41 μονάδες που θα αποσυρθούν σταδιακά κυμαίνεται μεταξύ 350 εκατ. ευρώ και 500 εκατ. Ευρώ σε περίπτωση αγοράς ή ενοικίασης αντίστοιχα. Η ΔΕΗ έχει προτείνει επίσης στο ΥΠΕΝ να ζητήσει από την Κομισιόν να επιτραπεί η κατά παρέκκλιση επένδυση σε κάποιες μονάδες, ώστε να παραταθεί η λειτουργία τους σε νησιά, που θα διασυνδεθούν με το ηπειρωτικό σύστημα.

Σε πρώτη φάση στη σημερινή σύσκεψη θα ληφθούν αποφάσεις για το τι θα γίνει το θέρος του 2024 καθώς δεν υπάρχουν τα χρονικά περιθώρια για διαγωνιστικές διαδικασίες, που απαιτεί το θεσμικό πλαίσιο για την εγκατάσταση νέας ισχύος. Το πιθανότερο είναι να γίνει απευθείας ανάθεση στη ΔΕΗ, όπως συμβαίνει κάθε χρόνο για την κάλυψη πρόσθετων αναγκών στα νησιά τους θερινούς μήνες.

Τι έχει καταγράψει το WEN:

https://www.worldenergynews.gr/index.php?id=550241

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης