Ενέργεια

Πρόγραμμα κλεισίματος 41 ντιζελομονάδων από την ΔΕΗ στα νησιά ύψους 350 - 500 εκατ

Πρόγραμμα κλεισίματος 41 ντιζελομονάδων από την ΔΕΗ  στα νησιά ύψους 350 - 500 εκατ
Στην σημερινή σύσκεψη θα ληφθούν αποφάσεις για το τι θα γίνει το θέρος του 2024 καθώς δεν υπάρχουν τα χρονικά περιθώρια για διαγωνιστικές διαδικασίες

Σε επέκταση του προγράμματος απανθρακοποίησης και στα νησιά προχωράει η ΔΕΗ, βγάζοντας από την "μπρίζα" σταδιακά από το τέλος του 2023 και μέχρι το 2028 41 συνολικά μονάδες στα νησιά. Πρόκειται για ντιζελομονάδες που έχουν κλείσει πάνω από 50 χρόνια ζωής, εμφανίζουν συχνά βλάβες και η συντήρησή τους καθίσταται μη αποδοτική και δύσκολη αφού σε πολλές περιπτώσεις η τεχνολογία είναι τόσο παλιά που δεν διατίθενται ανταλλακτικά στην αγορά.

Το ζήτημα θα απασχολήσει σύσκεψη στο ΥΠΕΝ υπό την υφυπουργό Ενέργειας κ. Αλεξάνδρα Σδούκου και την συμμετοχή της ΡΑΑΕΥ, της ΔΕΗ, του ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΔΔΗΕ στην οποία έχει κληθεί να παραβρεθεί και αρμόδιος υπυργός κ. Θόδωρος Σκυλακάκης καθώς και ο γενικός γραμματέας Ενέργειας κ. Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης. Ζητούμενο της σύσκεψης, είναι το πως θα διασφαλιστεί η επάρκεια κυρίως των μη διασυνδεδεμένων νησιών τους θερινούς μήνες, που η ζήτηση ανεβαίνει λόγω τουρισμού ενώ θα υπάρχει έλλειψη θερμικής ισχύος.


Στόχος ο περιορισμός των ΥΚΩ

Η ΔΕΗ σύμφωνα με πληροφορίες έχει ενημερώσει ανεπίσημα από τον Οκτώβριο και επίσημα στις αρχές Νοεμβρίου με επιστολές της προς το ΥΠΕΝ, τη ΡΑΑΕΥ και τους Διαχειριστές, ότι θα προχωρήσει στην απόσυρση 9 μονάδων στην Κρήτη και στις Κυκλάδες και 32 μονάδων στα μη διασυνδεδεμένα νησιά σταδιακά από το τέλος του 2023 και μέχρι το 2028. Η ΔΕΗ , έχοντας επίγνωση του προβλήματος που θα δημιουργηθεί στα νησιά τους καλοκαιρινούς μήνες που η ζήτηση αυξάνεται λόγω τουρισμού, προτείνει στις αρμόδιες αρχές και τους Διαχειριστές που έχουν και την ευθύνη της διασφάλισης της επάρκειας των νησιών ένα μακροπρόθεσμο πλαίσιο για τις ανάγκες που δημιουργούνται σε ζήτηση, ώστε να περιοριστεί το κόστος που τελικά μετακιλύεται στους καταναλωτές ως χρέωσης Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ).


Στα σενάρια που έχει παρουσιάσει η ΔΕΗ στις αρμόδιες αρχές για το κόστος αντικατάστασης της ισχύος από τις 41 μονάδες που θα αποσυρθούν σταδιακά κυμαίνεται μεταξύ 350 εκατ. ευρώ και 500 εκατ. Ευρώ σε περίπτωση αγοράς ή ενοικίασης αντίστοιχα. Η ΔΕΗ έχει προτείνει επίσης στο ΥΠΕΝ να ζητήσει από την Κομισιόν να επιτραπεί η κατά παρέκκλιση επένδυση σε κάποιες μονάδες, ώστε να παραταθεί η λειτουργία τους σε νησιά, που θα διασυνδεθούν με το ηπειρωτικό σύστημα. Σε πρώτη φάση στη σημερινή σύσκεψη θα ληφθούν αποφάσεις για το τι θα γίνει το θέρος του 2024 καθώς δεν υπάρχουν τα χρονικά περιθώρια για διαγωνιστικές διαδικασίες, που απαιτεί το θεσμικό πλαίσιο για την εγκατάσταση νέας ισχύος. Το πιθανότερο είναι να γίνει απευθείας ανάθεση στη ΔΕΗ, όπως συμβαίνει κάθε χρόνο για την κάλυψη πρόσθετων αναγκών στα νησιά τους θερινούς μήνες.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης