Χρηματιστήριο & Αγορές

Wall Street: Άνοδος 0,5% για τον S&P και τον Nasdaq

Wall Street: Άνοδος 0,5% για τον S&P και τον Nasdaq

294 μονάδες κέρδισε ο Dow

 

Άνοδος στη Wall Street την Παρασκευή, αφού o Dow σημείωσε νέο υψηλό του 2023 και έκλεισε τον καλύτερο μήνα του σε περισσότερο από ένα χρόνο.


Ο Dow Jones κέρδισε 294 μονάδες ή 0,82% στις 36.245 μονάδες
Ο S&P 500 ενισχύθηκε κατά 0,59% στις 4.594 μονάδες.
Ο S&P 500 energy sector ενισχύθηκε 0,48% στις 644,36 μονάδες.
Ο Nasdaq κέρδισε 0,55% στις 14.305 μονάδες.

Ο Dow κινήθηκε σε άλλο ένα νέο υψηλό την Παρασκευή, ανεβάζοντας το ετήσιο κέρδος του σε περίπου 9%. Η Ulta Beauty
και η Boston Properties ήταν μεταξύ των μετοχών που οδήγησαν τον S&P 500 υψηλότερα, κερδίζοντας περισσότερο από 10,6% έκαστη, ενώ η Paramount ξεπέρασε το 8,5%.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας Τζερόμ Πάουελ αντέκρουσε τις προσδοκίες της αγοράς για μελλοντικές μειώσεις επιτοκίων, λέγοντας ότι είναι «πρόωρο να συμπεράνουμε με σιγουριά» ότι η νομισματική πολιτική είναι «επαρκώς περιοριστική».

Οι αποδόσεις υποχώρησαν καθώς οι μετοχές σημείωσαν ράλι κατά τη διάρκεια της ημέρας, ακόμη και μετά τις επιφυλακτικές παρατηρήσεις του Πάουελ καθώς οι traders τις ερμήνευσαν ως ένδειξη ότι η κεντρική τράπεζα έχει τουλάχιστον τελειώσει με τις αυξήσεις. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου μειώθηκε κατά 13 μονάδες βάσης στο 4,22%.

«Υπάρχει μια τριπλή σειρά οδηγών εδώ. Το πρώτο είναι ο πληθωρισμός. Δεύτερον είναι η Fed που φαίνεται ότι μπορεί να πάει στο περιθώριο και μετά τρίτο είναι αυτή η ψύξη στην οικονομία που αρχίζει να ξεδιπλώνεται, αλλά με πολύ σταδιακό ρυθμό», δήλωσε η Mona Mahajan της Edward Jones.
H Mahajan πρόσθεσε ότι οι αγορές φαίνεται να τιμολογούν σε μειώσεις επιτοκίων, αλλά όχι μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του 2024.

Το μεγάλο ράλι του Νοεμβρίου οφειλόταν εν μέρει στο ότι οι έμποροι άρχισαν να πιστεύουν ότι η Fed ολοκλήρωσε την αύξηση των επιτοκίων και ότι η κεντρική τράπεζα μπορεί ακόμη και να αρχίσει να τα μειώνει το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους. Η Fed θα αποφασίσει για τα επιτόκια στις 13 Δεκεμβρίου.

Οι σιωπηλές κινήσεις της Παρασκευής έρχονται μετά από μια έκρηξη του ράλι του Νοεμβρίου. Τα κέρδη του Νοεμβρίου διέλυσαν ένα σερί τριών μηνών. Ο S&P και ο Nasdaq έκαναν ράλι 8,9% και 10,7%, αντίστοιχα, για να σημειώσουν τις καλύτερες μηνιαίες επιδόσεις τους από τον Ιούλιο του 2022. Ο Dow ενισχύθηκε 8,8% για τον καλύτερο μήνα του από τον Οκτώβριο του 2022.

Αυτή την εβδομάδα, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,7% ενώ ο Dow σημείωσε ράλι περισσότερο από 2%. Ο Nasdaq κέρδισε περίπου 0,2%.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης