Άνοιξε ο διαγωνισμός για το ΣΔΙΤ των Δικαστικών Μεγάρων Ηρακλείου και Ρεθύμνου

Άνοιξε ο διαγωνισμός για το ΣΔΙΤ των Δικαστικών Μεγάρων Ηρακλείου και Ρεθύμνου

Θα είναι βιοκλιματικού σχεδιασμού και θα έχουν μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα

 

Ξεκίνησε ο διαγωνισμός για δύο νέα κτηριακά ΣΔΙΤ στην Κρήτη, προϋπολογισμού 86,85 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για το έργο της μελέτης, χρηματοδότησης, (ανα)κατασκευής, ασφάλισης, διαχείρισης και συντήρησης για 30 χρόνια των Δικαστικών Μεγάρων Ηρακλείου και Ρεθύμνου, μέσω σύμπραξης του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα. Τα δύο κτήρια θα σχεδιαστούν με βάση τις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού και θα έχουν μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Στο αντικείμενο της σύμβασης σύμπραξης περιλαμβάνεται η ανέγερση του νέου Δικαστικού Μεγάρου Ηρακλείου με τον απαραίτητο εξοπλισμό του, η ανακατασκευή του υφιστάμενου Δικαστικού Μεγάρου Ρεθύμνου, η διαμόρφωση των χώρων που περιβάλλουν τις δύο κτηριακές εγκαταστάσεις, καθώς και η συντήρηση και διαχείριση των Δικαστικών Μεγάρων.
Ειδικότερα, στο νέο βιοκλιματικό Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου θα συνυπάρχουν το περιβάλλον και η ενέργεια. Θα σχεδιαστεί ως κτήριο μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας (ΖΕΒ), με άριστη ενεργειακή συμπεριφορά, χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και ενσωμάτωση σύγχρονων τεχνολογιών. Θα λάβει πιστοποίηση LEED Silver ή και ανώτερη.
Για το Δικαστικό Μέγαρο Ρεθύμνου προβλέπονται εργασίες πλήρους ανακατασκευής στις οποίες περιλαμβάνεται η δομική αποκατάσταση, η ενεργειακή αναβάθμιση, η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης, η ενσωμάτωση ΑΠΕ, η αύξηση της ασφάλειας, ο εκσυγχρονισμός των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού και η ενσωμάτωση σύγχρονων τεχνολογιών.

Σύνταξη μελετών

Ο ιδιωτικό φορές που θα αναλάβει το έργο θα συντάξει τις απαραίτητες μελέτες, που θα υποβληθούν κατά την εκτέλεση της σύμβασης ΣΔΙΤ. Θα προχωρήσει επίσης στο σύνολο των ενεργειών και δράσεων για τη σύνταξη των εγγράφων που απαιτούνται ώστε να διασφαλισθεί η έγκαιρη έκδοση του συνόλου των αδειοδοτήσεων και των εγκρίσεων που προβλέπονται από τις κείμενες διατάξεις για την κατασκευή του νέου Δικαστικού Μεγάρου Ηρακλείου και την ανακατασκευή του υφιστάμενου Δικαστικού Μεγάρου Ρεθύμνου και θα υλοποιήσει όλες τις εργασίες για την αποπεράτωση του έργου.

Ακόμη, θα αναλάβει τη μετεγκατάσταση των υπηρεσιών από το υφιστάμενο κτήριο όπου σήμερα στεγάζονται στο Ηράκλειο στο νέο Δικαστικό Μέγαρο της πόλης, αλλά και τη μερική ή ολική μετεγκατάσταση των υπηρεσιών του Δικαστικού Μεγάρου Ρεθύμνου από το κτήριο στο οποίο τώρα στεγάζονται σε χώρους που θα υποδειχθούν, έως ότου αυτό ανακατασκευαστεί. Ο ιδιωτικός φορέας καθ’ όλη τη διάρκεια της σύμβασης θα έχει την ευθύνη για την προληπτική και τη διορθωτική συντήρηση των εγκαταστάσεων, αλλά και τη βαριά συντήρηση (life cycle cost), την τεχνική λειτουργία, την καθημερινή τεχνική διαχείριση και επιστασία.

Ο διαγωνισμός θα προχωρήσει με τη μέθοδο του ανταγωνιστικού διαλόγου, γεγονός που σημαίνει ότι οι τεχνικές λεπτομέρειες και προδιαγραφές θα οριστικοποιηθούν στο στάδιο Β.Ι. του διαγωνισμού, μετά την προεπιλογή και προτού κατατεθούν οι δεσμευτικές προσφορές. Εφόσον προσδιοριστεί κατά τη διαγωνιστική διαδικασία, ο ιδιωτικός φορέας θα αναλάβει και την εκμετάλλευση περιορισμένων εμπορικών χώρων. Ως προθεσμία για την κατάθεση των φακέλων ενδιαφέροντος έχει ορισθμεί η 23η Ιανουαρίου 2024.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης