Ενέργεια

Σδούκου στο LNG Summit: Θα 4πλασιαστεί η εξαγωγική ικανότητα της χώρας στο αέριο μέχρι το 2025

Σδούκου στο LNG Summit: Θα 4πλασιαστεί η εξαγωγική ικανότητα της χώρας στο αέριο μέχρι το 2025
H υφυπουργός Ενέργειας επανέλαβε την εκτίμηση ότι η ενεργειακή κρίση δεν έχει τελειώσει και ότι οι αγορές θα παραμένουν ευαίσθητες

Τον κορυφαίο ρόλο του LNG στη διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας της Ευρώπης, της σταθερότητας και της διαφοροποίησης των πηγών προμήθειας, ειδικά κατά την περίοδο της ενεργειακής κρίσης, υπογράμμισαν στις ομιλίες τους κατά την έναρξη του World LNG Summit, η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, η διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ Maria Rita Galli και ο διευθυντής Στρατηγικής της ΔΕΠΑ, Γ. Πολυχρονίου.

Όπως τόνισε η κα Σδούκου, η σημασία του LNG είναι αυξανόμενη τόσο για την Ελλάδα, όσο και για τη διεθνή αγορά, καθώς εξασφαλίζει ενεργειακή ασφάλεια, αλλά και παίζει σημαντικό ρόλο στην προετοιμασία για την ενεργειακή μετάβαση.

Συνέβαλε καθοριστικά στην προετοιμασία της Ευρώπης και για το φετινό χειμώνα, καθώς σύμφωνα με τελευταία στοιχεία οι αποθήκες φυσικού αερίου είναι γεμάτες σε ποσοστό 90%.

Η κα Σδούκου τόνισε επίσης ότι η εξαγωγική ικανότητα της Ελλάδας σε φυσικό αέριο θα τετραπλασιαστεί ως το 2025 μέσω μεγάλων υποδομών, όπως η Ρεβυθούσα, το FSRU της Αλεξανδρούπολης, που δημιουργεί έναν νέο «δρόμο» τροφοδοσίας για την ευρύτερη περιοχή, αλλά και ο διπλασιασμός δυναμικότητας του TAP.

H υφυπουργός Ενέργειας επανέλαβε την εκτίμηση ότι η ενεργειακή κρίση δεν έχει τελειώσει και ότι οι αγορές θα παραμένουν ευαίσθητες έως ότου το 2025 ολοκληρωθούν τα νέα projects αύξησης της δυναμικότητας LNG στην Ευρώπη.

Galli: Υλοποιούνται 26 projects LNG σε 10 χώρες της Ευρώπης

Η κα Galli από την πλευρά της υπογράμμισε ότι κατά τη διάρκεια της κρίσης οι εισαγωγές LNG στην Ευρώπη αυξήθηκαν κατά 66% καθώς και ότι αυτή την περίοδο υλοποιούνται 26 projects LNG (κυρίως FSRU) σε 10 χώρες της Ευρώπης. Όπως είπε, η Ελλάδα που ήδη από το 2021 είχε επεκτείνει τη δυναμικότητα της Ρεβυθούσας και είχε αποφασίσει να κατασκευάσει το FSRU της Αλεξανδρούπολης, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ομαλή τροφοδοσία της ευρύτερης περιοχής κατά τη διάρκεια της κρίσης.

«Ενισχύσαμε τις εισαγωγές, αλλά και ταυτόχρονα τις εξαγωγές σε γειτονικές χώρες» είπε, ενώ υπογράμμισε ότι ο ΔΕΣΦΑ έχει υπογράψει ήδη μνημόνιο συνεργασίας με τους Διαχειριστές των βόρειων γειτόνων μας για το Vertical Corridor. Το LNG είπε η κα Galli στη διάρκεια της κρίσης «έσωσε την παρτίδα» και θα συνεχίσει να αυξάνεται η χρήση του, αφού είναι αναγκαίο για την ενεργειακή μετάβαση.

Πολυχρονίου (ΔΕΠΑ): Η χρήση του LNG θα φτάσει στους 700 εκατ. τόνους παγκοσμίως

Σε ανάλογο μήκος κύματος ο Γιώργος Πολυχρονίου υπογράμμισε ότι το LNG αποτελεί μια ευέλικτη πηγή τροφοδοσίας του φυσικού αερίου με χαμηλότερες εκπομπές άνθρακα από τα άλλα ορυκτά καύσιμα που θα συμβάλει καθοριστικά και στην ενεργειακή μετάβαση. Μάλιστα προέβλεψε ότι έως το 2040, η χρήση του θα φτάσει στους 700 εκατ. τόνους παγκοσμίως. Αναφέρθηκε επίσης στις στρατηγικές συνεργασίες της ΔΕΠΑ για την προμήθεια LNG μέσω του οποίου εξασφαλίστηκε όχι μόνο η ασφάλεια τροφοδοσίας της Ελλάδας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής.

Η ΔΕΠΑ, κατέληξε ο κ, Πολυχρονίου βρίσκεται στην κορυφή της προσπάθειας για την εξασφάλιση της ασφάλειας εφοδιασμού αλλά και την ανάδειξη της Ελλάδας σε hub φυσικού αερίου, μέσω των συνεργασιών της στον IGB, το FSRU της Αλεξανδρούπολης, αλλά και τις πρωτοβουλίες της για την προμήθεια φυσικού αερίου από πολλαπλές πηγές.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης