Διεθνή

6η ημέρα εκεχειρίας στη Γάζα - Αναμένεται νέα απελευθέρωση ομήρων

6η ημέρα εκεχειρίας στη Γάζα - Αναμένεται νέα απελευθέρωση ομήρων
Καθημερινά από την Παρασκευή, η Χαμάς απελευθερώνει γύρω στις δέκα γυναίκες και παιδιά
Η εκεχειρία ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς εισέρχεται σήμερα στην έκτη ημέρα της με μια αναμενόμενη νέα ανταλλαγή ισραηλινών ομήρων με παλαιστίνιους φυλακισμένους, τη στιγμή που οι διεθνείς μεσολαβητές πολλαπλασιάζουν τις προσπάθειες για να επιτύχουν μια διαρκή κατάπαυση του πυρός.

«Ακτίνα ελπίδας και ανθρωπισμού μέσα στο σκοτάδι του πολέμου», σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, η παράταση της εκεχειρίας για 48 ώρες, μέχρι τις 07:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) της Πέμπτης, πρόκειται να επιτρέψει την απελευθέρωση άλλων 20 ομήρων της Χαμάς και άλλων 60 φυλακισμένων Παλαιστινίων, ανέφερε το Κατάρ, κύριος μεσολαβητής στις διαπραγματεύσεις.

Καθημερινά από την Παρασκευή, η Χαμάς απελευθερώνει γύρω στις δέκα γυναίκες και παιδιά τα οποία απήγαγε κατά την αιματηρή επίθεση που πραγματοποίησε στις 7 Οκτωβρίου στο Ισραήλ, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση τριπλάσιων παλαιστίνιων φυλακισμένων. Δώδεκα όμηροι (δέκα Ισραηλινές και δύο Ταϊλανδοί) και τριάντα παλαιστίνιοι φυλακισμένοι απελευθερώθηκαν έτσι χθες, Τρίτη, το βράδυ.

Σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, η κυβέρνηση του Ισραήλ έλαβε χθες, Τρίτη, τον κατάλογο των ομήρων που η Χαμάς πρόκειται να απελευθερώσει σήμερα. Ωστόσο δεν υπάρχει καμιά επίσημη επιβεβαίωση.

Η συμφωνία εκεχειρίας, η διαπραγμάτευση της οποίας έγινε με την υποστήριξη, εκτός του Κατάρ, και της Αιγύπτου και των Ηνωμένων Πολιτειών, επέτρεψε ήδη την απελευθέρωση 60 ισραηλινών ομήρων και 180 Παλαιστινίων που βρίσκονταν στις ισραηλινές φυλακές.

Είκοσι ένας ξένοι όμηροι, στην πλειονότητά τους Ταϊλανδοί που ζουν στο Ισραήλ, απελευθερώθηκαν εκτός του πλαισίου αυτής της συμφωνίας.

Οι ισραηλινές αρχές έχουν ανακοινώσει ότι περίπου 240 άνθρωποι απήχθησαν στις 7 Οκτωβρίου και οδηγήθηκαν στη Γάζα, κατά τη χωρίς προηγούμενο επίθεση του ισλαμιστικού παλαιστινιακού κινήματος που στοίχισε τη ζωή σε περίπου 1.200 ανθρώπους στο Ισραήλ, στη μεγάλη πλειονότητά τους αμάχους.

AΠΕ-ΜΠΕ
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης