Tο ΥΠΕΝ δίνει προτεραιότητα για όρους σύνδεσης, στα έργα με PPA στη Θεσσαλία - Παράταση προθεσμιών και αναβιώσεις στην ρύθμιση

Tο ΥΠΕΝ δίνει προτεραιότητα για όρους σύνδεσης, στα έργα με PPA στη Θεσσαλία - Παράταση προθεσμιών και αναβιώσεις στην ρύθμιση
Oι φωτοβολταϊκοί σταθμοί έως 10 MW που εγκαθίστανται αποκλειστικά σε περιοχές που κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας λαμβάνουν Οριστική Προσφορά Σύνδεσης

Απόλυτη προτεραιότητα στη χορήγηση όρων σύνδεσης θα έχουν στο εξής φωτοβολταϊκά πάρκα στη Θεσσαλία, τα οποία έχουν συνάψει διμερή σύμβαση με επιχείρηση της περιοχής. Ειδικότερα, σύμφωνα με ρύθμιση, η οποία εισήχθη στο ερανιστικό νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ, την τελευταία στιγμή πριν την ψήφισή του από την Ολομέλεια της Βουλής, οι φωτοβολταϊκοί σταθμοί έως 10 MW που εγκαθίστανται αποκλειστικά σε περιοχές που κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας (σύμφωνα με το άρθρο 25 του ν. 4662/2020), εξαιτίας της κακοκαιρίας «Daniel» ή της κακοκαιρίας «Elias», λαμβάνουν Οριστική Προσφορά Σύνδεσης, κατά απόλυτη προτεραιότητα εφόσον η αίτηση εμπίπτει εντός του μέγιστου ορίου ισχύος προσφορών σύνδεσης της Ομάδας Β’, έργα που έχουν συνάψει ή δεσμεύονται μέσω συμφωνίας ότι θα συνάψουν διμερείς συμβάσεις αγοραπωλησίας πράσινης ενέργειας -PPAs, της σχετικής υπουργικής απόφασης.

Ωστόσο για να πάρουν προτεραιότητα θα πρέπει αφενός να υφίσταται διαπιστωτική πράξη περί της βλάβης της πληγείσας επιχείρησης και αφετέρου οι κάτοχοι των φωτοβολταϊκών πάρκων να έχουν υποβάλει πλήρες αίτημα στον αρμόδιο Διαχειριστή για χορήγηση Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης, συνοδευόμενο από διμερή σύμβαση αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, αποκλειστικά με επιχείρηση που λειτουργεί στις συγκεκριμένες πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας.

Οι κάτοχοι των συγκεκριμένων σταθμών δεν θα μπορούν να τροποποιήσουν την προσκομισθείσα διμερή σύμβαση σχετικά με την επιχείρηση που θα ωφεληθεί από την παραγωγή ρεύματος των έργων. Εάν προχωρήσουν σε τροποποίηση τότε θα ακυρώνεται η η Οριστική Προσφορά Σύνδεσης, καθώς και όλες οι άδειες και εγκρίσεις που έχουν λάβει.


Παράταση προθεσμιών

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει επίσης παρατάσεις προθεσμιών για τους σταθμούς Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στις περιοχές που επλήγησαν από την κακοκαιρία «Daniel» και την κακοκαιρία «Elias».

Ειδικότερα παρατείνονται κατά τρεις μήνες οι προθεσμίες για ΑΠΕ των οποίων οι Οριστικές Προσφορές Σύνδεσης και οι Άδειες Εγκατάστασης ήταν σε ισχύ στις 4/9/2023, καθώς και οι προθεσμίες για τη θέση σε δοκιμαστική λειτουργία των σταθμών που έχουν επιλεγεί µέσω ανταγωνιστικής διαδικασίας. Το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα μπορεί να παραταθεί για επιπλέον έξι μήνες, έπειτα από αίτημα του ενδιαφερόμενου, το οποίο υποβάλλεται προς τη Διεύθυνση Τεχνικού Ελέγχου της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, εντός ενός μήνα από τη δημοσίευση του νόμου σε ΦΕΚ, η οποία αναμένεται τις επόμενες ημέρες.

Η επιπλέον παράταση χορηγείται μετά από αυτοψία που διενεργείται από την αρμόδια Διεύθυνση Τεχνικού Ελέγχου και έπειτα από τη σχετική απόφασή της, η οποία θα κοινοποιείται στον ενδιαφερόμενο, στον Φορέα Αδειοδότησης και στον αρμόδιο Διαχειριστή, εντός ενός μήνα από το αίτημα του ενδιαφερόμενου. Για υδροηλεκτρικούς σταθμούς η παράταση στις ίδιες προθεσμίες μπορούν να παραταθούν συνολικά έως και 24 μήνες, από απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.


Αναβιώσεις

Οι προθεσμίες περί της αίτησης για τη σύναψη Σύμβασης Σύνδεσης Εξαιρούμενων Σταθμών, παρατείνονται κατά δύο μήνες από τη λήξη τους. Αν για τους σταθμούς ΑΠΕ που επλήγησαν από την κακοκαιρία «Daniel» ή την κακοκαιρία «Elias», κατά το διάστημα από την 4η Σεπτεμβρίου 2023 έως και την ισχύ του νόμου έχει παύσει η Βεβαίωση Παραγωγού ή η Οριστική Προσφορά Σύνδεσης για τους Εξαιρούμενους Σταθμούς, καθώς και κάθε άλλη άδεια ή έγκριση, αυτές αναβιώνουν για χρονικό διάστημα που ξεκινά από την ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου και για το χρονικό διάστημα, σύμφωνα µε τις εκάστοτε παρατάσεις που προβλέπονται σε αυτόν.

Οι κάτοχοι σταθμών ΑΠΕ στις περιοχές που κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας μπορούν εντός τριών μηνών από την έναρξη ισχύος του νόμου, να υποβάλουν αίτημα παύσης της Βεβαίωσης Παραγωγού ή της Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης για Εξαιρούμενους Σταθμούς, εξαιτίας σημαντικών ζημιών που καθιστούν αδύνατη τη συνέχιση του έργου. Στην περίπτωση αυτή, επιστρέφονται στον ενδιαφερόμενο εγγυητικές επιστολές.

Για υδροηλεκτρικούς σταθμούς, στις πληγείσες περιοχές, αν απαιτείται σύμφωνα µε απόφαση της αρμόδιας Διεύθυνση Τεχνικού Ελέγχου, κατόπιν αιτήματος του ενδιαφερομένου για τη συνέχιση υλοποίησης των έργων εντός 30 ημερών από την έναρξη ισχύος του νόμου τροποποίηση της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων ή των Πρότυπων Περιβαλλοντικών Δεσμεύσεων, οι προθεσμίες ( για βεβαιώσεις παραγωγού, Βεβαίωση Ειδικών Έργων, Άδεια Παραγωγής Οριστικές Προσφορές Σύνδεσης) θεωρείται ότι εκκινούν εκ νέου από την κατάθεση αιτήματος τροποποίησης της Βεβαίωσης και της Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης, αντίστοιχα. Ο ενδιαφερόμενος καταθέτει αίτημα τροποποίησης της Βεβαίωσης εντός τριών μηνών από την ημερομηνία έκδοσης της σχετικής απόφασης της αρμόδιας Διεύθυνσης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης