Ετοιμάζεται ο διαγωνισμός για το λιμάνι του Λαυρίου -Στην τελική ευθεία Καβάλα και Ηράκλειο

Ετοιμάζεται ο διαγωνισμός για το λιμάνι του Λαυρίου -Στην τελική ευθεία Καβάλα και Ηράκλειο

Πως θα προχωρήσουν οι διαδικασίες

 

Πρωταγωνιστές των επενδύσεων θα είναι τα λιμάνια ως το τέλος του έτους. Η πρώτη από τις δύο υπογραφές που θα μας φτάσουν ως τις γιορτές των Χριστουγέννων έπεσε εχθές για την υποπαραχώρηση του λιμένος «Φίλιππος Β» της Καβάλας. Θα ακολουθήσει στις αρχές Δεκεμβίου και το λιμάνι του Ηρακλείου, δύο συναλλαγές που βάζουν στον κουμπαρά του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων συνολικά 113,9 εκατ. ευρώ. Αναμένεται όμως και η προκήρυξη του διαγωνισμού για την αξιοποίηση του 67% του Οργανισμού Λιμένος Λαυρίου, με έμφαση στον ελλιμενισμό σκαφών αναψυχής και την προώθηση της κρουαζιέρας.


Το λιμάνι της Καβάλας μπαίνει σε μια νέα αναπτυξιακή πορεία, ώστε να ενισχύσει τις οικονομικές και τουριστικές προοπτικές της πόλης και της Βόρειας Ελλάδας. Η κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ - Black Summit Financial Group - EFA Group, που αναλαμβάνει για 40 έτη το δικαίωμα χρήσης, λειτουργίας, συντήρησης και εκμετάλλευσης ενός σταθμού πολλαπλών χρήσεων σε τμήμα του λιμανιού, θα προχωρήσει και σε σειρά επενδύσεων.

Παράλληλα, το ΤΑΙΠΕΔ, λειτουργώντας ως αρχή σχεδιασμού λιμένων, έχει εκκινήσει τη διαδικασία εκπόνησης του Master Plan για τον κεντρικό λιμένα «Απόστολο Παύλο».
Πέρα από το εφάπαξ τίμημα των 33,9 εκατ. ευρώ, ο υπο-παραχωρησιούχος προβλέπεται να προβεί σε επενδύσεις συνολικού ύψους 36 εκατ. ευρώ για την περαιτέρω ανάπτυξη του λιμένα, συμπεριλαμβανομένων και δαπανών βαριάς συντήρησης. Θα κατασκευάσει κτήρια για την εξυπηρέτηση αναγκών της Λιμενικής Αρχής, της Πλοηγικής Υπηρεσίας, καθώς και τελωνειακό σταθμό.
Επιπρόσθετα, ο επενδυτής αναλαμβάνει την υποχρέωση της εκπόνησης μελέτης αναδάσωσης της περιοχής των Άσπρων Χωμάτων, την υλοποίηση του έργου της αναδάσωσης και τα έργα συντήρησης, καθαρισμού, προστασίας και φύλαξης της ανωτέρω περιοχής καθ΄ όλη τη διάρκεια της υπο-παραχώρησης.

Προχωράει και το Ηράκλειο

Το «πράσινο φως» από το Ελεγκτικό Συνέδριο έχει λάβει και ο φάκελος του διαγωνισμού για την πώληση του 67% του λιμένος Ηρακλείου, βάζοντας τη σύμβαση σε τροχιά υπογραφής το αμέσως επόμενο διάστημα. Προτιμητέος επενδυτής έχει αναδειχθεί η κοινοπραξία των εταιρειών Grimaldi Euromed S.p.A. και Μινωικές Γραμμές Α.Ν.Ε., έναντι συνολικού τιμήματος 80 εκατ. ευρώ.

Η αξιοποίηση της Ο.Λ.Η. Α.Ε. εντάσσεται στο ευρύτερο αναπτυξιακό σχέδιο για την αναβάθμιση των υποδομών της Κρήτης, με την κατασκευή του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (Β.Ο.Α.Κ.), και του Νέου Διεθνούς Αερολιμένα Ηρακλείου Κρήτης. Στην ΟΛΗ Α.Ε. έχει παραχωρηθεί από το Ελληνικό Δημόσιο το δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης
και λειτουργίας των γηπέδων, κτιρίων και εγκαταστάσεων της χερσαίας λιμενικής ζώνης του λιμένος Ηρακλείου.

Αναβάθμιση του ρόλου του Λαυρίου

Το λιμάνι του Λαυρίου έχει καθοριστεί ως ένα από τα λιμάνια εθνικής σημασίας, λειτουργώντας συμπληρωματικά ως προς το λιμάνι του Πειραιά και το ευρύτερο σύστημα λιμένων της Αττικής. Σήμερα, εξυπηρετεί πολλαπλές δραστηριότητες, που αφορούν στην ακτοπλοΐα, στους τομείς σκαφών αναψυχής, κρουαζιερόπλοιων, στην αλιεία, στον εμπορικό τομέα, καθώς και στην αξιοποίηση χερσαίων εκτάσεων. Ο ρόλος του στον μεταφορικό χάρτη της Αττικής αναμένεται να αναβαθμιστεί με τη σύνδεση του με το δίκτυο του Προαστιακού, που δρομολογείται από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Στον διαγωνισμό αξιοποίησης του Οργανισμού Λιμένος Λαυρίου, το ΤΑΙΠΕΔ έχει ορίσει τις εταιρείες «Octane Management Consultants Α.Ε.» ως χρηματοοικονομικό σύμβουλο, την εταιρεία «Φορτσάκης – Δρακόπουλος – Μυλωνογιάννης & Συνεργάτες Δικηγορική Εταιρεία» ως νομικό σύμβουλο, και το «Marnet Engineering Consulting Α.Ε.» ως τεχνικό σύμβουλο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης