Περιβάλλον

COP28: Θα εξετάσει το άρθρο 6.4 της Συμφωνίας του Παρισιού ( S&P Global Commodity Insights)

COP28: Θα εξετάσει το άρθρο 6.4 της Συμφωνίας του Παρισιού (  S&P Global Commodity Insights)

Το άρθρο 6.4 θα παράσχει νέα δομή για μια παγκόσμια αγορά άνθρακα

Στη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) για την Κλιματική Αλλαγή (γνωστή ως COP28), που θα πραγματοποιηθεί στο Ντουμπάι από τις 30 Νοεμβρίου έως τις 12 Δεκεμβρίου, θα εξεταστεί από τους διαπραγματευτές των συμμετεχόντων χωρών το οριστικό κείμενο του άρθρου 6.4 της Συμφωνίας του Παρισιού που αφορά τις μειώσεις των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

 

Το άρθρο 6 της Συμφωνίας του Παρισιού ορίζει τους κανόνες για το παγκόσμιο εμπόριο μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Θεωρείται βασικός παράγοντας διεθνούς εμπορίας εκπομπών, παρέχοντας στις χώρες και τις επιχειρήσεις ένα βασικό μονοπάτι για να επιτύχουν και να επιταχύνουν τους κλιματικούς στόχους τους.

 
Τι ορίζει το άρθρο 6.4

Συγκεκριμένα το άρθρο 6.4 επιτρέπει σε μια εταιρεία να μειώσει τις εκπομπές στο εσωτερικό μιας χώρας και να πιστώσει αυτές τις μειώσεις, ώστε να μπορεί να τις πουλήσει σε διαφορετική εταιρεία σε άλλη χώρα.

Η εφαρμογή του άρθρου 6.4 θα παράσχει μια νέα δομή για μια παγκόσμια αγορά άνθρακα, ανοίγοντας νέα ζήτηση για πιστώσεις, με τον ΟΗΕ να αποφασίζει τους κανόνες επιλεξιμότητας.

Η Olga Gassanade (πρόεδρος του εποπτικού οργάνου του Άρθρου 6.4) πιστεύει ότι αυτός ο μηχανισμός έχει τώρα μια «γερή βάση για να στοχεύει στην πλήρη λειτουργία» το 2024.

Σύμφωνα με το εποπτικό όργανο, η απόφαση για τα έργα άνθρακα που πληρούν τις προϋποθέσεις βάσει αυτού του μηχανισμού ήταν μια επίπονη διαδικασία, αλλά τελικά επιτεύχθηκε συναίνεση μετά από σχεδόν 2 χρόνια τεταμένων και προκλητικών διαπραγματεύσεων.

Αυτό σημαίνει ότι το οριστικό κείμενο του άρθρου 6.4, το οποίο περιλαμβάνει τις κατευθυντήριες γραμμές, τους κανόνες και τις αρχές αυτού του μηχανισμού εμπορίας άνθρακα, θα εξεταστεί τώρα από τους διαπραγματευτές των χωρών στο COP28, που θα πραγματοποιηθεί από τις 30 Νοεμβρίου έως τις 12 Δεκεμβρίου.

Τον Οκτώβριο η Gassan-zade είπε στην S&P Global Commodity Insights ότι περίμενε οι μεθοδολογίες έργων του Άρθρου 6.4 θα είναι έτοιμες από το 2024. Είπε επίσης ότι ήταν «σίγουρη, αλλά ανήσυχη για την επικύρωση ενός οριστικού εγγράφου από τις χώρες στο COP28».

Αυτές οι εξελίξεις παρακολουθούνται στενά τόσο από τις αγορές συμμόρφωσης όσο και από την εθελοντική αγορά άνθρακα.

 

Διαφορά μεταξύ των άρθρων 6.4 και 6.2

Το άρθρο 6.4 αφορά την εθελοντική αγορά άνθρακα, διότι θα δημιουργήσει ουσιαστικά μια νέα αγορά εμπορίας εκπομπών. Μέχρι να αποσαφηνιστούν και να εγκριθούν οι κανόνες, υπάρχει αβεβαιότητα μεταξύ των αγοραστών και των κατασκευαστών έργων άνθρακα σχετικά με το ποια έργα θα δουν αυξημένη ζήτηση και δυνητικά υψηλότερες τιμές.

Αυτό έρχεται σε αντίθεση με το άρθρο 6.2, το οποίο ορίζει ένα σύστημα εθνικής λογιστικής για τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου, με κοινές αρχές που μπορούν να υιοθετήσουν οι χώρες για να επιτρέψουν τις διασυνοριακές ανταλλαγές πιστώσεων.

Οι κανόνες για το άρθρο 6.2 συμφωνήθηκαν στη σύνοδο κορυφής COP26 στη Γλασκώβη τον Νοέμβριο του 2021 μετά από χρόνια πολιτικής διαμάχης, αλλά η ζήτηση έχει περιοριστεί λόγω της έλλειψης υποδομής της αγοράς άνθρακα σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες.


Οι δυσκολίες μέχρι την επίτευξη συμφωνίας

Η επίτευξη συναίνεσης σχετικά με το ποια έργα και μεθοδολογίες θα έπρεπε να είναι η ποιότητα στο πλαίσιο αυτού του μηχανισμού χρειάστηκε περισσότερο χρόνο από ό,τι είχε προβλέψει ο εποπτικός φορέας.

Διεξήγαγε 2 εικονικές συναντήσεις (8-9 Νοεμβρίου και 16-17 Νοεμβρίου) για να συμφωνήσει σχετικά με τα πρακτικά πρότυπα για την ανάπτυξη μεθοδολογιών πίστωσης άνθρακα και αφαίρεσης άνθρακα.

«Υπήρχαν ορισμένα δύσκολα ζητήματα τόσο στις οδηγίες αφαίρεσης όσο και στις οδηγίες μεθοδολογίας, αλλά προσπαθήσαμε να τα αντιμετωπίσουμε με τρόπο που να διασφαλίζει ότι ο μηχανισμός μπορεί να λειτουργήσει», δήλωσε ο Mbaye Diagne (αντιπρόεδρος του εποπτικού οργάνου του Άρθρου 6.4).

«Οι συστάσεις για την αφαίρεση αερίων θερμοκηπίου και οι απαιτήσεις μεθοδολογίας ήταν το πιο δύσκολο μέρος της δουλειάς μας τους τελευταίους 18 μήνες λόγω του βάρους και της σημασίας τους για το μηχανισμό συνολικά, αλλά πιστεύω ότι μπορέσαμε να βρούμε έναν τρόπο προς τα εμπρός που να επιτρέπει να εκπληρώσουμε την εντολή μας και να ορίσουμε ένα πρόγραμμα εργασίας για να συνεχίσουμε να βελτιώνουμε και να επεκτείνουμε το πλαίσιο», δήλωσε η Gassan-zade.

Ο καθορισμός των βασικών γραμμών και η καθοδική προσαρμογή τους στις μεθοδολογίες του μηχανισμού ήταν ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα.

Εν τω μεταξύ, η συμφωνία σχετικά με τους κανόνες για τη συμπερίληψη των αφαιρέσεων αερίων θερμοκηπίου σύμφωνα με το άρθρο 6.4 ήταν επίσης μια δύσκολη διαδικασία λόγω διαφωνίας σε θέματα που αφορούν τη μονιμότητα και τον κίνδυνο αναστροφής για τη μείωση των εκπομπών.

Το εποπτικό όργανο παραδέχτηκε ότι ενδέχεται να χρειαστούν περαιτέρω καθοδήγηση σχετικά με αυτό το θέμα. «Το πλαίσιο για τις δραστηριότητες αφαίρεσης επικεντρώνεται στην ανάγκη να παρέχεται επαρκής παρακολούθηση κατά τη διάρκεια και μετά τις περιόδους πίστωσης των δραστηριοτήτων και να αποκατασταθούν πιθανές ανατροπές», ανέφερε.

Αυτές οι μεθοδολογίες θα μπορούσαν να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην εθελοντική αγορά άνθρακα, που πλήττεται από ανησυχίες για την ακεραιότητα και τις κατηγορίες περί πράσινης πλύσης.

Ορισμένοι υποστηρικτές του κλάδου υποστηρίζουν ότι οι κανόνες του Άρθρου 6.4 που υποστηρίζονται από τον ΟΗΕ μπορούν να παρέχουν την πυξίδα που χρειάζεται η εθελοντική αγορά άνθρακα (μια μη ρυθμιζόμενη αγορά) για να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και των αγοραστών.


Εθελοντικές πιστώσεις άνθρακα υψηλής ποιότητας

Η Platts (μέρος της S&P Global Commodity Insights), αξιολογεί ένα ευρύ φάσμα εθελοντικών πιστώσεων άνθρακα υψηλής ποιότητας που χρηματοδοτούν έργα που επιδεικνύουν προσθετικότητα, μονιμότητα, αποκλειστική αξίωση και συν-οφέλη.

Η αξία αυτών των πιστώσεων μπορεί να ποικίλλει από μετατοπίσεις με βάση τη φύση (Platts CNC, 80 σεντς/mtCO2e) έως μετατοπίσεις οικιακών συσκευών (4,35 $/mtCO2e) και αντισταθμίσεις δέσμευσης τεχνολογίας άνθρακα (123 $/mtCO2e, όλες οι αξιολογήσεις της 17ης Νοεμβρίου).

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης