Επιχειρήσεις

Ερωτήματα από την στάση του Δημοσίου να γράψει ζημίες από τα warrants της Aegean - Η περίπτωση της Lufthansa

Ερωτήματα από την στάση του Δημοσίου να γράψει ζημίες από τα warrants της Aegean - Η περίπτωση της Lufthansa
Κέρδη 760 εκατ έγραψε η Lufthansa από την αντίστοιχη περίπτωση

Ερωτήματα έχει δημιουργήσει στην αγορά η απόφαση του Δημοσίου να καταγράψει ζημίες από τα τα δικαιώματα προαίρεσης (warrants) για τις μετοχές της Aegean την οποία είχε σπεύσει να στηρίξει κατά την διάρκεια της πανδημίας με 120 εκατ. Και αυτό μάλιστα την στιγμή που η μετοχή ανεβαίνει στο χρηματιστήριο και το επενδυτικό σχήμα ιδωτών που την στηρίζει μιλά και για απποτίμηση μέχρι 20 ευρώ / μετοχή μετά το καλό 2023 και το αναμενόμενο καλύτερο 2024.

Ζημιά 35 εκατ. ευρώ
αποφάσισε να «γράψει» το Δημόσιο, ασκώντας τα δικαιώματα προαίρεσης (warrants) να αγοράσει μετοχές της Aegean στην τιμή των 3,2 ευρώ που είχαν το 2021, τη χρονιά που στήριξε με 120 εκατ. ευρώ την εταιρεία για να μην καταρρεύσει λόγω της πανδημίας, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει δημοσίευμα του Politicus.gr.

Η χρηματοοικονομική δομή με την οποία χορηγήθηκε η κρατική βοήθεια το 2021 ήταν ετεροβαρής για το Δημόσιο έναντι των ιδιωτών, πράγμα που σημαίνει ότι με την άσκηση των δικαιωμάτων προαίρεσης το Κράτος θα έχει ένα καθαρό έσοδο περίπου 85 εκατ. ευρώ, ήτοι λιγότερα από τα 120 εκατ. ευρώ που χορήγησε το 2021, παρόλο που ο αερομεταφορέας έχει ανοδική πορεία και οι ιδιώτες μέτοχοι αποκομίζουν σημαντικές υπεραξίες.

Δείτε περισσότερα εδώ:

https://politicus.gr/2087011/aegean-pos-stithike-to-kolpo-me-ta-warrants-chasoura-35-ekat-evro-kai-diafygonta-kerdi-278-ekat-evro-gia-to-dimosio/

Η περίπτωση της Lufthansa

Το γερμανικό κράτος πούλησε και τις τελευταίες μετοχές της αεροπορικής εταιρίας Lufthansa που είχε αγοράσει την περίοδο της πανδημίας του κορονοϊού.

Το κρατικό ταμείο οικονομικής σταθερότητας (WSF), το οποίο διέσωσε την Lufthansa από την κατάρρευση στη διάρκεια της πανδημίας με ένα πακέτο οικονομικής διάσωσης 9 δισεκατομμυρίων ευρώ, μείωσε σταδιακά τις μετοχές του στη Lufthansa κατά τα προηγούμενα χρόνια, έχοντας ως στόχο την ολική απεμπλοκή του από τον Οκτώβριο του 2023.

Το ταμείο, πώλησε τώρα το τελευταίο πακέτο μετοχών που του είχε απομείνει σε διεθνείς επενδυτές μετά από μία συμφωνία συνολικής μεταβίβασης των μετοχών για το ποσό των 455 εκατομμυρίων ευρώ, όπως ανέφερε το ταμείο σε μία ανακοίνωσή του, το βράδυ της Τρίτης.

Το WSF κέρδισε 1,07 δισεκατομμύρια ευρώ από την πώληση των μετοχών, με το καθαρό κέρδος να φτάνει στα 760 εκατομμύρια ευρώ από την επένδυση.

“Το πακέτο της κυβερνητικής βοήθειας, επέτυχε στη διάσωση της επιχείρησης την περίοδο της κρίσης,” ανέφερε το WSF.

Πηγή: 1voice.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης