Περιβάλλον

Η συμφωνία ΗΠΑ - Κίνας για τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου και η σύνδεσή της με την COP28

Η συμφωνία ΗΠΑ - Κίνας για τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου και η σύνδεσή της με την COP28

Ενδέχεται να επηρεάσει την επερχόμενη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα

Η πρόσφατα ανακοινωθείσα συμφωνία για το κλίμα μεταξύ της Κίνας και των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (ΗΠΑ) θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια καμπή στις διεθνείς προσπάθειες βάζοντας στο ίδιο κάδρο… τους δύο μεγαλύτερους ρυπαντές του κόσμου.


Αμφότερες οι χώρες παραμένουν σταθερά συνδεδεμένες με τον κύριο μοχλό της υπερθέρμανσης του πλανήτη που είναι τα ορυκτά καύσιμα. Ακόμη δεν είναι σαφές πόσο μακριά είναι διατεθειμένοι να πάνε για να επιτύχουν τους κλιματικούς στόχους.

 

Περιεχόμενο της συμφωνίας

Η συμφωνία (υπεγράφη αυτή την εβδομάδα από τον απεσταλμένο των ΗΠΑ για το κλίμα, Τζον Κέρι και τον Κινέζο ομόλογό του, Xie Zhenhua), περιλαμβάνει δεσμεύσεις για τριπλασιασμό της παγκόσμιας χωρητικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) έως το 2030, μείωση των εκπομπών ορυκτών καυσίμων και συμπερίληψη όλων των αερίων του θερμοκηπίου στα κλιματικά σχέδια που υποβάλλουν οι χώρες στο πλαίσιο του Συμφωνία του Παρισιού. Ωστόσο και οι δύο χώρες εξακολουθούν να είναι μεγάλοι παραγωγοί ορυκτών καυσίμων.

Η οικονομία της Κίνας βασίζεται στον άνθρακα - Τα Ρεκόρ των ΗΠΑ  

Ο άνθρακας παραμένει θεμέλιο της οικονομίας της Κίνας και η χώρα έχει προσθέσει πάνω από 44 γιγαβάτ ενέργειας από άνθρακα τα τελευταία δύο χρόνια για να καλύψει την αυξημένη ζήτηση ενέργειας.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου σημειώνει εγχώρια ρεκόρ.


Τα βήματα της Κίνας στις ΑΠΕ

Οι χώρες δεσμεύονται να επιταχύνουν την ανάπτυξη καθαρής ενέργειας έτσι ώστε να επιταχυνθεί η υποκατάσταση της παραγωγής άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου στις δικές τους οικονομίες.

Η Κίνα είχε εγκαταστήσει 758 GW αιολικής και ηλιακής ισχύος από πέρυσι. Το 2023, αναμένεται να προστεθούν 210 GW από ηλιακές εγκαταστάσεις (περίπου διπλάσιο από αυτό των ΗΠΑ) οι οποίες επίσης διοχετεύουν δισεκατομμύρια σε καθαρή ενέργεια μέσω του νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού.

Ορισμένοι αναλυτές λένε ότι οι ΑΠΕ της Κίνας είναι έτοιμες να ξεπεράσουν τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, γεγονός που θα μπορούσε να προκαλέσει μια σταθερή μείωση των εκπομπών της χώρας. Ωστόσο, δεν είναι σαφές πότε ακριβώς θα συμβεί αυτό, με τον Κινέζο Πρόεδρο Xi Jinping να δεσμεύεται μόνο για την επίτευξη κορυφαίων εκπομπών πριν από το 2030.

«Το επίπεδο στο οποίο κορυφώνονται έχει επίσης σημασία γιατί όσο πιο ψηλά ανεβαίνουν οι εκπομπές της Κίνας, τόσο πιο δύσκολο θα είναι να επιτευχθούν οι γρήγορες μειώσεις που είναι απαραίτητες», δήλωσε η Kelly Sims Gallagher (ηγείται του Κέντρου Διεθνούς Περιβάλλοντος και Πολιτικής Πόρων στο Πανεπιστήμιο Tufts).


Ενιαίο μέτωπο Κίνας - ΗΠΑ ή προσωρινή ανακωχή;

Η συμφωνία ήρθε λίγο πριν ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν πραγματοποιήσει την πρώτη του συνάντηση μετά από ένα χρόνο με τον Σι.

Όλα δείχνουν μια ανοικοδόμηση των δεσμών μετά από μια δύσκολη χρονιά, όταν η σχέση επιδεινώθηκε λόγω ευρύτερων γεωπολιτικών και οικονομικών εντάσεων.

Λίγο μετά τη συνάντησή τους (την Τετάρτη 15/11/2023), ο Μπάιντεν χαρακτήρισε τον Σι (όχι για πρώτη φορά) «δικτάτορα». Τέτοια σχόλια έχουν προκαλέσει οργή από Κινέζους αξιωματούχους στο παρελθόν και θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν τις επερχόμενες συνομιλίες.

Οι δύο χώρες εξακολουθούν να έχουν αντίθετες απόψεις για ένα «ταμείο απώλειας και ζημίας» που θα στηρίζει τα θύματα από αυξημένες φυσικές καταστροφές και τη στάθμη της θάλασσας.

Οι διαπραγματεύσεις για το ταμείο είναι πιθανό να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη σύνοδο κορυφής των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) για το κλίμα (COP28), που θα ξεκινήσει στις 30 Νοεμβρίου στο Ντουμπάι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης