Διεθνή

Washington Post: Κοντά σε συμφωνία Ισραήλ και Χαμάς για την απελευθέρωση ομήρων στη Γάζα

Washington Post: Κοντά σε συμφωνία Ισραήλ και Χαμάς για την απελευθέρωση ομήρων στη Γάζα
Oι όμηροι θα απελευθερωθούν ομαδικά, σε αντάλλαγμα για Παλαιστίνιες γυναίκες και ανηλίκους που έχουν φυλακιστεί στο Ισραήλ, ανέφερε η αμερικανική εφημερίδα

Yψηλόβαθμος Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε ότι πλησιάζει κοντά στην ολοκλήρωσή της και θα μπορούσε να ανακοινωθεί εντός των ημερών μια συμφωνία με τη Χαμάς για την απελευθέρωση από την τρομοκρατική οργάνωση δεκάδων γυναικών και παιδιών που κρατούνται όμηροι στη Λωρίδα της Γάζας, ανέφερε η Washington Post, ενώ στο Ισραήλ μεγάλο πλήθος πραγματοποιούσε πορεία από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ με αίτημα την απελευθέρωση των ομήρων.

«Το γενικό πλαίσιο έχει συμφωνηθεί», φέρεται να είπε ο αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι όμηροι θα απελευθερωθούν ομαδικά, σε αντάλλαγμα για Παλαιστίνιες γυναίκες και ανηλίκους που έχουν φυλακιστεί στο Ισραήλ, ανέφερε η αμερικανική εφημερίδα.

Οι τρομοκράτες υπό την ηγεσία της Χαμάς πήραν περίπου 240 ομήρους κατά τη διάρκεια της καταστροφικής τους επίθεσης στις 7 Οκτωβρίου στο Ισραήλ, κατά την οποία σκότωσαν πάνω από 1.200 ανθρώπους, κυρίως πολίτες στα σπίτια τους και σε ένα μουσικό φεστιβάλ. Στη συνέχεια, το Ισραήλ κήρυξε πόλεμο με στόχο να ανατρέψει το καθεστώς της τρομοκρατικής ομάδας στη Γάζα, το οποίο κυβερνά από το 2007.

Το άρθρο της Post, που δημοσιεύτηκε ως άρθρο γνώμης από τον δημοσιογράφο Ντέιβιντ Ιγνάτιους, ανέφερε ότι το Ισραήλ επιδιώκει την απελευθέρωση 100 γυναικών και παιδιών που πιστεύεται ότι κρατούνται από τη Χαμάς, ενώ η τρομοκρατική ομάδα έχει δηλώσει την προθυμία της να απελευθερώσει 70. Επικαλείται έναν Άραβα αξιωματούχο ο οποίος φέρεται να λέει ότι υπάρχουν τουλάχιστον 120 Παλαιστίνιες γυναίκες και νέοι στις ισραηλινές φυλακές που θα μπορούσαν να απελευθερωθούν ως αντάλλαγμα.

Το Ισραήλ θα συμφωνήσει επίσης σε μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός έως και πέντε ημερών, προκειμένου να επιτραπεί η ασφαλής διέλευση των ομήρων και η εισροή βοήθειας για τους αμάχους της Γάζας, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Το Ισραήλ θέλει επιβεβαίωση ότι οι αιχμάλωτοι που κρατούνται στη Γάζα θα απελευθερώνονται καθώς θα τους ανταλλάσσει με κρατούμενους Παλαιστίνιους και η διαδικασία επαλήθευσης γι’ αυτό βρίσκεται ακόμη υπό διαπραγμάτευση, ανέφερε η Post.

Ο Ισραηλινός αξιωματούχος τόνισε ότι το Ισραήλ έχει δεσμευτεί να ελευθερώσει όλους τους ομήρους, εκτιμώντας ότι περιλαμβάνουν περίπου 90 άνδρες πολίτες και μικρότερο αριθμό στρατιωτών.

«Θέλουμε όσο το δυνατόν περισσότερους, όσο το δυνατόν γρηγορότερα, και κανείς δεν θα μείνει πίσω», είπε.

Η Χαμάς προσπάθησε να πείσει τους μεσολαβητές του Κατάρ ότι κρατά μόνο στρατιώτες, ανέφερε η αμερικανική εφημερίδα, αναφερόμενη προφανώς στους άνδρες αιχμαλώτους, αν και ο Ισραηλινός αξιωματούχος το απέρριψε ως ψευδές.

Ενώ η Χαμάς κρατά τη «συντριπτική πλειοψηφία» των ομήρων, μαζί με τα πτώματα ορισμένων ανθρώπων, άλλες τρομοκρατικές ομάδες κρατούν επίσης ομήρους, είπε ο αξιωματούχος, αλλά σημείωσε ότι η Χαμάς έχει τη δυνατότητα να διαπραγματευτεί με τις περισσότερες από αυτές τις ομάδες.

Η Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ κρατά περίπου 35 ομήρους και άλλες ομάδες μερικές δεκάδες ακόμη, είπε.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός του Κατάρ Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν μπιν Τζάσιμ αλ-Θάνι συναντήθηκε με τον διευθυντή της CIA Γουίλιαμ Τζ. Μπερνς και τον Ντέιβιντ Μπαρνέα, διευθυντή της υπηρεσίας κατασκοπείας του Ισραήλ Μοσάντ, για να συζητήσουν το περίγραμμα της συμφωνίας, ανέφερε το δημοσίευμα.

Η Μοσάντ έχει συνεργαστεί με τη CIA και το Κατάρ για τη συμφωνία, αλλά Ισραηλινοί αξιωματούχοι θέλουν το Κατάρ να χρησιμοποιήσει την επιρροή του επί της Χαμάς για την απελευθέρωση των αιχμαλώτων και όχι απλώς να μεσολαβήσει, σύμφωνα με την Post.

Τη Δευτέρα, το Reuters επικαλέστηκε δήλωση της Χαμάς που αναρτήθηκε στο κανάλι της στο Telegram και η οποία ανέφερε ότι η τρομοκρατική οργάνωση είναι έτοιμη να απελευθερώσει 70 γυναίκες και παιδιά στο πλαίσιο μιας συμφωνίας ανταλλαγής.

Σε ηχογράφηση που δημοσιεύτηκε στο κανάλι, ο Αμπού Ουμπάιντα, εκπρόσωπος της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς, υποστήριξε ότι οι Κατάρ διαπραγματεύονταν για την απελευθέρωση 200 Παλαιστινίων γυναικών και παιδιών, όπως είπε, κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές.

Είπε ότι το Ισραήλ «αναβάλλει και αποφεύγει» το κόστος της ανταλλαγής κρατουμένων, ανέφερε το Reuters.

Ο Αμπού Ουμπάιντα είπε επίσης: «Η εκεχειρία θα πρέπει να περιλαμβάνει πλήρη κατάπαυση του πυρός και να επιτρέπει βοήθεια και ανθρωπιστική βοήθεια παντού στη Λωρίδα της Γάζας».
Πορεία από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ

Συγγενείς ομήρων, που απήχθησαν από τη Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και οδηγήθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας, αναχώρησαν σήμερα από το Τελ Αβίβ για μια πορεία πέντε ημερών μέχρι την Ιερουσαλήμ ζητώντας «μια συμφωνία για τους ομήρους τώρα».

Η πορεία αυτή των 63 χιλιομέτρων θα περάσει από το κέντρο της χώρας και πρόκειται να οδηγήσει μέχρι το γραφείο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου όπου οι συγγενείς θα απαιτήσουν απ’ αυτόν «την άμεση απελευθέρωση όλων των ομήρων», εξήγησε το Φόρουμ Οικογενειών Ομήρων και Εξαφανισθέντων.

Η οργάνωση αυτή, η οποία δημιουργήθηκε μετά τις 7 Οκτωβρίου.

Ο Γιουβάλ Χαράν, ο πατέρας του οποίου Αβσαλόμ σκοτώθηκε και η μητέρα, η Σοσάν, απήχθη μαζί με άλλα έξι μέλη της οικογένειάς του, είναι ο πρωτεργάτης αυτής της νέας πρωτοβουλίας, εξήγησαν οι οργανωτές.

Με τα πορτρέτα των ομήρων τυπωμένα πάνω σε μαύρα μπλουζάκια ή σε αφίσες, περισσότεροι από εκατό συγγενείς και υποστηρικτές τους ξεκίνησαν το μεσημέρι από την πλατεία του μουσείου καλών τεχνών του Τελ Αβίβ, που έχει γίνει το σημείο όπου συγκεντρώνονται.

«Συμφωνία για τους ομήρους τώρα» έγραφαν πλακάτ των διαδηλωτών. Τις τελευταίες ημέρες, δηλώσεις για το θέμα αυτό από τη Χαμάς, όπως και από την ισραηλινή κυβένηση, έχουν φέρει στο προσκήνιο αυτή την πιθανότητα.

Την Κυριακή, ο Νετανιάχου είχε αναφέρει σε συνέντευξή του στο NBC το ενδεχόμενο μιας συμφωνίας για την απελευθέρωση ομήρων.

Χθες, Δευτέρα, ο ένοπλος κλάδος της Χαμάς κατηγόρησε τις ισραηλινές αρχές ότι «υπεκφεύγουν» στις συνομιλίες που διεξάγονται με τη μεσολάβηση του Κατάρ για την ενδεχόμενη απελευθέρωση δεκάδων ομήρων με αντάλλαγμα την απελευθέρωση «200 παιδιών και 75 γυναικών» φυλακισμένων στο Ισραήλ.

Σήμερα ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε το θάνατο της Νόα Μαρσιάνο, μιας 18χρονης στρατιώτη ομήρου της Χαμάς στη Γάζα, την επομένη της δημοσιοποίησης από το ισλαμιστικό κίνημα μιας φωτογραφίας που την εμφάνιζε να έχει «σκοτωθεί από ισραηλινό βομβαρδισμό».

Πηγή: hellasjournal

www.worldenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης