Χρηματιστήριο & Αγορές

Wall Street: Άνοδος 1,5% για τον S&P, 2% για τον Nasdaq και 1% για τον energy sector

Wall Street: Άνοδος 1,5% για τον S&P, 2% για τον Nasdaq και 1% για τον energy sector
391 μονάδες κέρδισε ο Dow
Ράλι στη Wall Street την Παρασκευή,με την αγορά να ανακτά το έδαφος που έχασε την προηγούμενη συνεδρίαση καθώς σταθεροποιήθηκαν οι αποδόσεις των ομολόγων.


Ο Dow Jones ενισχύθηκε 391 μονάδες, ή 1,16% στις 34.283 μονάδες.
Ο S&P 500 κέρδισε 1,56% στις 4.415 μονάδες.
Ο S&P 500 energy sector ενισχύθηκε 1,07% στις 637,90 μονάδες.
Ο Nasdaq κέρδισε 2,05% στις 13.798 μονάδες.

Οι μετοχές σημειώνουν ανάκαμψη αφού οι υψηλότερες αποδόσεις των ομολόγων οδήγησαν σε sell-off την Πέμπτη και διέκοψε τα μεγαλύτερα σερί νικών για τον S&P 500 και τον Nasdaq τα τελευταία δύο χρόνια. Σε εβδομαδιαία βάση, ο S&P 500 σημειώνει άνοδο 0,9%, ενώ ο Nasdaq ενισχύεται σχεδόν 2%. Ο Dow των 30 μετοχών ενισχύεται κατά 0,3%.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς κυμάνθηκε γύρω από την επίπεδη γραμμή μετά το άλμα άνω των 10 μονάδων βάσης την Πέμπτη. Μια δημοπρασία ομολόγων του Υπουργείου Οικονομικών - και τα σχόλια του προέδρου της Federal Reserve Jerome Powell σχετικά με την πιθανότητα να χρειαστεί περισσότερη παρέμβαση για την καταστολή του πληθωρισμού - πυροδότησε την αύξηση των αποδόσεων μια μέρα νωρίτερα.

Ωστόσο, η οικονομία παραμένει πιο ανθεκτική από το αναμενόμενο. Αυτό βοήθησε τις μετοχές παρά την αβεβαιότητα σχετικά με το πότε η Fed θα μπορούσε να μειώσει τα επιτόκια, σύμφωνα με την UBS.

«Ένα συνεχές υψηλό επίπεδο ανεκπλήρωτων θέσεων εργασίας και σταθεροί ισολογισμοί του ιδιωτικού τομέα υποστηρίζουν την άποψή μας για μια «ήπια» οικονομική προσγείωση», έγραψε σε σημείωμα της Παρασκευής ο επικεφαλής των μετοχών της UBS στις ΗΠΑ, Ντέιβιντ Λέφκοβιτς. «Παρόλα αυτά, η οικονομική ανάπτυξη πιθανότατα θα επιβραδυνθεί τους επόμενους μήνες και οι περαιτέρω βελτιώσεις στον πληθωρισμό θα είναι πιθανώς πιο σταδιακές».

Το πετρέλαιο

Οι τιμές του πετρελαίου ήταν υψηλότερες την Παρασκευή, αλλά καταγράφουν υποχώρηση για τρίτη εβδομάδα, καθώς οι ανησυχίες για διακοπή της προσφοράς από τη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς έχουν περιοριστεί, επιτρέποντας στις ανησυχίες για τη ζήτηση να επανεμφανιστούν.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent τον Ιανουάριο σημείωσαν άνοδο 1,76% στα 80,74 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό πετρέλαιο West Texas Intermediate για τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τον Δεκέμβριο ήταν στα 76,40 δολάρια, αυξημένα κατά 1,86%.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Brent μειώθηκαν κατά 4,9% αυτή την εβδομάδα, ενώ το WTI υποχώρησε 5,1% σε σχέση την περασμένη εβδομάδα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης