Περιβάλλον

Η προετοιμασία της COP28 στο Ντουμπάι στο επίκεντρο της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής

Η προετοιμασία της COP28 στο Ντουμπάι στο επίκεντρο της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής

Ενημέρωση από τον Πρέσβη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στην Ελλάδα

Στην προετοιμασία της 28ης Διάσκεψης των Κρατών - Μελών της Σύμβασης – Πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (UNFCCC COP 28) που θα διεξαχθεί στο Ντουμπάι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων από τις 30 Νοεμβρίου έως και τις 12 Δεκεμβρίου ήταν αφιερωμένη η συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, υπό την προεδρία της Δρος Διονυσίας – Θεοδώρας Αυγερινοπούλου. Τα μέλη της Επιτροπής ενημέρωσαν ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Πέτρος Βαρελίδης και ο Πρέσβης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στην Ελλάδα, κ. Σουλεϊμάν Χάμεντ Αλμαζρούεϊ (H.E. Sulaiman Hamid Almazroui).

Η Πρόεδρος της Επιτροπής, στην εισαγωγική της τοποθέτηση, υπογράμμισε ότι στην 28η Διάσκεψη η Ελλάδα θα συμμετάσχει με διευρυμένη αντιπροσωπεία υπό την ηγεσία του ίδιου του Πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ θα συμμετάσχει και το προεδρείο της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, καθώς και μέλη από την αντιπροσωπεία της Ελληνικής Βουλής στη Διακοινοβουλευτική Ένωση. Η Ελλάδα, όπως σημείωσε, θα διαθέτει και περίπτερο, ενώ θα οργανωθούν και σειρά παράλληλων εκδηλώσεων (side events). Ενημέρωσε δε τα Μέλη για τα κυριότερα σημεία της COP28, ήτοι τον πρώτο παγκόσμιο απολογισμό για την συλλογική προσπάθεια των κρατών για τη μείωση των εκπομπών, το πρόγραμμα εργασιών για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής, τον παγκόσμιο στόχο για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, καθώς και τις χρηματοοικονομικές πτυχές του κλίματος συμπεριλαμβανομένων των χρηματοοικονομικών ρυθμίσεων για το Ταμείο Απωλειών και Ζημιών.

444_5.jpg

Ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του ΥΠΕΝ, κ. Βαρελίδης, παρουσίασε τις θέσεις της χώρας μας ενόψει της COP28, οι οποίες ταυτίζονται με τις πάγιες ευρωπαϊκές θέσεις και αφορούν κυρίως στην αύξηση της κλιματικής φιλοδοξίας, ενώ αναφέρθηκε στα κύρια θέματα που βρίσκονται υψηλά στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων της COP, όπως την αναπλήρωση του Πράσινου Ταμείου για το Κλίμα, το ζήτημα της ανάμειξης των πολυεθνικών αναπτυξιακών τραπεζών στην χρηματοδότηση της κλιματικής αλλαγής, το θέμα της επαρκούς χρηματοδότησης και ελέγχου, καθώς και την απεξάρτηση από τα στερεά ορυκτά καύσιμα.  Ανακοίνωσε δε ότι η Ελλάδα, για πρώτη φορά, θα έχει δικό της περίπτερο και θα διοργανώσει, μεταξύ άλλων, side event για το ζήτημα της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή που είναι ύψιστης πολιτικής σημασίας.

Ο Πρέσβης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στην Ελλάδα, κ. Σουλεϊμάν Χάμεντ Αλμαζρούεϊ, ενημέρωσε για τις προτεραιότητες της προεδρίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων για την 28η Διάσκεψη, ενώ παρουσίασε εκτενώς τις πρωτοβουλίες των ΗΑΕ για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Χαρακτηριστικά σημείωσε ότι τα ΗΑΕ είναι η πρώτη χώρα που ανακοίνωσε μηδενικές εκπομπές μέχρι το 2050, που επενδύει στη δέσμευση, αποθήκευση και επαναχρησιμοποίηση του διοξειδίου του άνθρακα σε επίπεδο βιομηχανικό και που έχει αναλάβει την υποχρέωση για μηδενικές εκπομπές στη χρήση πυρηνικής ενέργειας για μη στρατιωτικούς σκοπούς. Ανακοίνωσε δε ότι στην COP 28 αναμένεται να συμμετέχουν πάνω από 150 αρχηγοί κρατών, μέλη κυβερνήσεων, ενώ οι συμμετέχοντες θα είναι άνω των 70.000. Ο κ. Πρέσβης, τέλος, υπογράμμισε ότι στην COP 28 αναμένεται να υπάρξει και η πρώτη υπουργική συνάντηση για το κλίμα και την υγεία στο πλαίσιο της COP.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής, Δρ. Αυγερινοπούλου, σχολίασε καταληκτικά ότι υπάρχουν σημαντικές προσδοκίες για την COP 28 και ότι η Ελλάδα και όλα τα κράτη μαζί θα προσπαθήσουν να κάνουν εφικτό το να κερδηθεί ο αγώνας κατά της κλιματικής κρίσης, καθώς είναι  προς την επιβίωση όλων μας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης