Ενέργεια

Simson: Η Μ. Ανατολή «παρατείνει» τα έκτακτα ενεργειακά μέτρα στην Ευρώπη - Στο τραπέζι το πλαφόν

Simson: Η Μ. Ανατολή «παρατείνει» τα έκτακτα ενεργειακά μέτρα στην Ευρώπη - Στο τραπέζι το πλαφόν
H ΕΕ θα πρέπει να εξετάσει την παράταση των προσωρινών μέτρων, όπως το ανώτατο όριο στις τιμές του φυσικού αερίου στον ολλανδικό κόμβο TTF και την ταχύτερη χορήγηση αδειών για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Η ΕΕ μπορεί να χρειαστεί να παρατείνει τα έκτακτα ενεργειακά μέτρα καθώς η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή έχει αυξήσει τον κίνδυνο νέων ενεργειακών σοκ, δήλωσε χθες (8/11) η Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ Kadri Simson.

«Μια κρίση στη Μέση Ανατολή, με τις αγορές να είναι ακόμα εύθραυστες λόγω των επιπτώσεων του ρωσικού πολέμου, θα μπορούσε να έχει ευρείες επιπτώσεις», είπε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Οποιαδήποτε περιστατικά σε βασικές ενεργειακές υποδομές θα μπορούσαν επίσης «να επηρεάσουν γρήγορα το κλίμα των πολύ νευρικών αγορών», πρόσθεσε.

Είπε ότι η ΕΕ θα πρέπει να εξετάσει την παράταση των προσωρινών μέτρων, όπως το ανώτατο όριο στις τιμές του φυσικού αερίου στον ολλανδικό κόμβο TTF και την ταχύτερη χορήγηση αδειών για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. «Πρέπει να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για διαφοροποίηση ακολουθώντας συνετές πολιτικές», πρόσθεσε.

Το πλαφόν

Η ΕΕ υιοθέτησε το ανώτατο όριο της τιμής του φυσικού αερίου TTF πέρυσι για να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες σχετικά με τις τιμές φυσικού αερίου του μπλοκ που αυξάνονται πολύ πάνω από τις παγκόσμιες τιμές μετά την πτώση των προμηθειών του ρωσικού αγωγού εν μέσω των επιπτώσεων από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Αυτός ο μηχανισμός διόρθωσης της αγοράς έχει τεθεί σε ισχύ από τις 15 Φεβρουαρίου, αλλά δεν έχει ακόμη ενεργοποιηθεί.

Η Ιταλία έχει ήδη ζητήσει να παραταθεί ο μηχανισμός, ο οποίος ισχύει μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου. Οποιαδήποτε πρόταση της ΕΚ για επέκταση αυτού του μηχανισμού έκτακτης ανάγκης χρειάζεται μόνο να εγκριθεί από το Συμβούλιο της ΕΕ, το οποίο εκπροσωπεί τις εθνικές κυβερνήσεις.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης