Ενέργεια

Reuters: Συνάντηση αξιωματούχων του Ιράκ με Κούρδους βιομήχανους για την επανεκκίνηση του αγωγού πετρελαίου

Reuters: Συνάντηση αξιωματούχων του Ιράκ με Κούρδους βιομήχανους για την επανεκκίνηση του αγωγού πετρελαίου
Μέχρι στιγμής δεν έχει προκύψει συμφωνία

Αξιωματούχοι πετρελαίου της κυβέρνησης του Ιράκ συναντήθηκαν για πρώτη φορά με εκπροσώπους του Συνδέσμου Βιομηχανίας Πετρελαίου του Κουρδιστάν (APIKUR) την Τετάρτη 8/11/2023 στο Ντουμπάι για να συζητήσουν την επανέναρξη των ροών από τον εμπόλεμο αγωγό εξαγωγής από το Ιράκ στην Τουρκία.

Συγκεκριμένα στη συνάντηση συμμετείχαν η APIKUR, εκπρόσωποι του ιρακινού υπουργείου, ο Κρατικός Οργανισμός Εμπορίας Πετρελαίου (SOMO) και η ιρακινή North Oil Company στο Ντουμπάι, σύμφωνα με δήλωση που κοινοποιήθηκε στο Reuters.

Η Τουρκία διέκοψε τις ροές μέσω της οδού εξαγωγής πετρελαίου του βόρειου Ιράκ μετά από διαιτητική απόφαση που έβγαλε τον Μάρτιο το Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο (ICC) το οποίο διέταξε την Άγκυρα να καταβάλει αποζημίωση στη Βαγδάτη για μη εγκεκριμένες εξαγωγές μεταξύ 2014 και 2018.

Τον Οκτώβριο ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας είπε ότι ο αγωγός ήταν προετοιμασμένος για να ξεκινήσουν οι αποστολές, αλλά δύο ανώτεροι ιρακινοί αξιωματούχοι πετρελαίου δήλωσαν τότε ότι το Ιράκ δεν έχει λάβει επίσημη ειδοποίηση από την Τουρκία για το εάν ο αγωγός είναι έτοιμος.

Τα μέλη της APIKUR περιλαμβάνουν διεθνείς εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου που έχουν άμεσο ή έμμεσο συμφέρον συμβάσεις πετρελαίου ή φυσικού αερίου στην περιοχή του Ιρακινού Κουρδιστάν, πολλές από τις οποίες χρειάστηκε να σταματήσουν την παραγωγή τους ως αποτέλεσμα του κλεισίματος του αγωγού.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, τόσο η APIKUR όσο και οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι του Ιράκ τόνισαν την επείγουσα ανάγκη επανέναρξης της πλήρους παραγωγής και εξαγωγών πετρελαίου υπό αμοιβαία αποδεκτούς εμπορικούς όρους.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχει προκύψει συμφωνία, ανέφερε πηγή που γνωρίζει το θέμα.

«Αυτή η συνάντηση ήταν ένα πρώτο βήμα... αναμένουμε μελλοντικές συναντήσεις με όλους τους ενδιαφερόμενους», δήλωσε ο Myles Caggins, (εκπρόσωπος της APIKUR) σε δήλωση στο Reuters.

Το Ιράκ (ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου του ΟΠΕΚ), εξάγει περίπου το 85% του αργού του μέσω λιμανιών στο Νότο, αλλά η βόρεια διαδρομή μέσω Τουρκίας εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει περίπου το 0,5% της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης