Ενέργεια

Enel Romania: Προίκα 500 εκ. EBITDA στο 9μηνο του 2023 - Σήμερα τα αποτελέσματα της ΔΕΗ

Enel Romania: Προίκα 500 εκ. EBITDA στο 9μηνο του 2023 - Σήμερα τα αποτελέσματα της ΔΕΗ
Η εξαγορά της Enel Romania από τη ΔΕΗ αναμένεται να ολοκληρωθεί στο πρώτο τρίμηνο του 2024

Σημαντική ενίσχυση αναμένεται να έχουν τα EBITDA της ΔΕΗ από την απόκτηση της ENEl Romania που ανακοινώθηκε πρόσφατα. Χθες ο όμιλος της ιταλικής ENEL ανακοίνωσε τα αποτελέσματα εννεαμήνου και μαζί τις επιδόσεις της Enel Romania.

Όπως αναφέρει, τα EBITDA της ρουμανικής ENEL ανήλθαν σε 500 εκ. ευρώ στο εννεάμηνο του 2023 και 2,1 δις. είναι το καθαρό χρέος της εταιρείας. Μαζί με την πώληση το 50% της ENEL Greece 595 εκ. ευρώ (500 από Ρουμανία και 95 εκ. από το 50% της ελληνικής ENEL) είναι τα EBITDA που δεν θα επαναληφθούν.

111_5.JPG

Σημειώνεται επίσης ότι από τα 500 εκ. EBITDA της ENEL Romania τα 300 εκ. ευρώ προήλθαν από τα δίκτυα.

 Η εξαγορά της Enel Romania από τη ΔΕΗ αναμένεται να ολοκληρωθεί στο πρώτο τρίμηνο του 2024 και θα ενισχύσει σημαντικά τα EBITDA της ΔΕΗ για το επόμενο έτος. Υπενθυμίζεται ότι η πρόβλεψη της ΔΕΗ για το 2023 είναι EBITDA στα 1,2 δις. ευρώ.

Σήμερα η ΔΕΗ ανακοινώνει το εννεάμηνο του 2023 και στην ενημέρωση των επενδυτών που θα ακολουθήσει αναμένεται να δώσει περισσότερα στοιχεία για το πώς θα επηρεάσει η Enel Romania το σχεδιασμό και τα μεγέθη της ΔΕΗ. Περισσότερες λεπτομέρειες για τις κεφαλαιουχικές δαπάνες και τη στρατηγική της ΔΕΗ σε Ελλάδα και Ρουμανία θα γίνουν γνωστές στις 23 Ιανουαρίου 2024 στο Λονδίνο.

222.JPG

Ποια είναι η Enel Ρουμανίας

Η Enel Ρουμανίας είναι ένας από τους πιο βασικούς παίκτες της αγοράς ενέργειας της Ρουμανίας. Είναι νούμερο 1 σε ΑΠΕ με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 600 MW και με επιπλέον 5 GW σε πορεία υλοποίησης, κάτι που ταιριάζει απόλυτα με τη στρατηγική της ΔΕΗ. Η Enel Ρουμανίας έχει 8 αιολικά πάρκα στις περιοχές με το καλύτερο αιολικό δυναμικό στη χώρα και 5 φωτοβολταϊκά πάρκα τελευταίας τεχνολογίας.

Είναι νούμερο 1 στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας με την εταιρεία να έχει 2,9 εκατομμύρια πελάτες και 81 καταστήματα σε όλη τη χώρα.

Στη διανομή, κατέχει το δίκτυο διανομής σε 3 περιφέρειες της χώρας, μεταξύ των οποίων και το Βουκουρέστι, μακράν η πιο σημαντική περιφέρεια της χώρας. Διανέμει ενέργεια στο 1/3 περίπου της Ρουμανίας με πάνω από 133.000 χλμ δικτύου ενώ έχει ήδη εγκαταστήσει πάνω από 1,4 εκατ, έξυπνους μετρητές σε σπίτια και επιχειρήσεις.

Μέχρι το τέλος του έτους η εταιρεία θα έχει σε λειτουργία 500 σημεία φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

www.worldenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης