Ενέργεια

Τσεχία: Στην τελική ευθεία η νέα πυρηνική μονάδα - Δεσμευτικές προσφορές από τρεις εταιρείες

Τσεχία: Στην τελική ευθεία η νέα πυρηνική μονάδα - Δεσμευτικές προσφορές από τρεις εταιρείες

Η νέα μονάδα θα κατασκευαστεί στον υφιστάμενο πυρηνικό σταθμό Dukovany

 

Η κατασκευή μιας νέας μονάδας πυρηνικής ενέργειας έχει προχωρήσει με δεσμευτικές προσφορές που έγιναν δεκτές, από την αμερικανο-καναδική Westinghouse, τη γαλλική EDF και την κορεατική εταιρεία KHNP, ανακοίνωσε ο διευθυντής του τμήματος Νέας Ενέργειας της ČEZ, Tomáš Pleskač.

Η νέα μονάδα θα κατασκευαστεί στον υφιστάμενο πυρηνικό σταθμό Dukovany, που ανήκει στην κρατική εταιρεία ČEZ.

«Είμαστε ευχαριστημένοι που επιβεβαιώθηκε το έντονο ενδιαφέρον και των τριών προσφερόντων για την κατασκευή ενός νέου πυρηνικού σταθμού στην Τσεχική Δημοκρατία. Έχουμε δει προσεκτική προετοιμασία από όλους τους πλειοδότες από τότε που ξεκίνησε ο διαγωνισμός τον Μάρτιο του περασμένου έτους», δήλωσε ο Pleskač.

«Τώρα θα αξιολογήσουμε τις προσφορές και θα υποβάλουμε την έκθεση αξιολόγησης στο Υπουργείο Βιομηχανίας και Εμπορίου και στη συνέχεια στην τσεχική κυβέρνηση για τελική έγκριση», πρόσθεσε ο Pleskač.

Η Westinghouse, η EDF και η KHNP ήταν οι μόνες εταιρείες που μπόρεσαν να υποβάλουν αίτηση καθώς καμία άλλη δεν πληρούσε τις τσεχικές απαιτήσεις – οι οποίες περιελάμβαναν τον αποκλεισμό ρωσικών και κινεζικών εταιρειών από το να υποβάλουν αίτηση στον διαγωνισμό, μετά από προηγούμενη απόφαση της τσεχικής κυβέρνησης.

Το 2024 η υπογραφή των συμβάσεων

Σύμφωνα με το τρέχον χρονοδιάγραμμα, οι συμβάσεις με τους επιλεγμένους μειοδότες θα πρέπει να συναφθούν εντός του επόμενου έτους, με την κατασκευή να ξεκινά το 2029.

Η ČEZ αναμένει ότι η νέα μονάδα θα είναι έτοιμη για δοκιμή ήδη από το 2036, αν και αυτό θα μπορούσε να αποδειχθεί πρόκληση καθώς πολλά έργα πυρηνικής ενέργειας σε όλη την Ευρώπη αντιμετωπίζουν σημαντικές καθυστερήσεις.

«Η μελλοντική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας θα βασίζεται σε ανανεώσιμες και πυρηνικές πηγές ενέργειας. Το μερίδιο της πυρηνικής παραγωγής θα είναι περίπου 40% μέχρι το τέλος του 2030. Είναι μια σταθερή και χωρίς εκπομπές πηγή, ένα σημαντικό στοιχείο της ενεργειακής ασφάλειας και αυτάρκειας της Τσεχικής Δημοκρατίας», δήλωσε ο Τσέχος υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου Jozef Síkela.

Το 2022, η πυρηνική ενέργεια παρήγαγε το 37% της ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα, ενώ ο άνθρακας αντιπροσώπευε το 48%.

Με τη σταδιακή κατάργηση του άνθρακα στην Τσεχία να έχει προγραμματιστεί για το 2033, τρία χρόνια πριν από την προγραμματισμένη ολοκλήρωση του νέου πυρηνικού σταθμού, η χώρα χρειάζεται ακόμα να εξασφαλίσει εναλλακτικές πηγές ενέργειας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης