Ενέργεια

Reuters: Συνεχίστηκε το limit up της Siemens Energy

Reuters: Συνεχίστηκε το limit up της Siemens Energy

Κομβικός ο ρόλος των συνομιλιών μεταξύ της εταιρείας και της γερμανικής κυβέρνησης για παροχή εγγυήσεων

Οι μετοχές της Siemens Energy έφτασαν στην κορυφή του γερμανικού δείκτη blue-chip για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα με την ελπίδα ότι μια συμφωνία ήταν εφικτή για περίπου 15 δισεκατομμύρια ευρώ (16 δισεκατομμύρια δολάρια) εγγυήσεων που σχετίζονται με έργα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Η άνοδος της τιμής της μετοχής περιορίζει μια εβδομάδα ανάκαμψης για τον κατασκευαστή φυσικού αερίου και ανεμογεννητριών (οι μετοχές του έπεσαν σε ιστορικό χαμηλό στις 26 Οκτωβρίου), όταν αποκάλυψε συνομιλίες με την κυβέρνηση, τις τράπεζες και τον κορυφαίο μέτοχο της Siemens για εγγυήσεις.

Έκτοτε, η μετοχή κέρδισε σχεδόν κατά το ήμισυ και έκλεισε 8,7% υψηλότερα την Παρασκευή 3/11/2023, προσθέτοντας περίπου 611 εκατ. ευρώ σε χρηματιστηριακή αξία.

«Αναμένεται σύντομα μια λύση, στην οποία η Siemens Energy δεν θα χρειαζόταν νέα κεφάλαια προς το παρόν. Η άνοδος είναι αρκετά σταθερή από το ξεπούλημα πανικού την περασμένη εβδομάδα», δήλωσε τοπικός έμπορος.

Οι εντατικές συνομιλίες μεταξύ των μερών συνεχίστηκαν καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, αλλά δεν απέφεραν αποτελέσματα, με πηγές να λένε ότι η Siemens, η οποία διατηρεί άμεσο μερίδιο 25,1% στη Siemens Energy μετά από μια απόσχιση το 2020, έπρεπε ακόμα να έρθει.

Πάντως η Siemens Energy και η Siemens αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Προσπάθεια καθυσηχασμού από τον Γερμανό Υπ. Οικονομικών

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανός, Ρόμπερτ Χάμπεκ προσπάθησε την Παρασκευή να κατευνάσει τους φόβους ότι η Siemens Energy έχει ανάγκη από ρευστότητα, λέγοντας ότι ο όμιλος δεν χρειάζεται μετρητά, αλλά εγγυήσεις για την κάλυψη των ομολογιών απόδοσης σε μελλοντικά συμβόλαια.

«Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι αυτό δεν είναι πολιτικό πρόβλημα», είπε ο Χάμπεκ στο Bloomberg TV, προσθέτοντας ότι η υπόθεση ήταν διαφορετική από την Uniper και τη Lufthansa όταν αμφότερες έπρεπε να υποστηριχθούν από το Βερολίνο κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης και της πανδημίας, αντίστοιχα.

«Δεν χρειάζονται μετρητά. Χρειάζονται εγγύηση ότι μπορούν να κάνουν τη δουλειά», είπε ο Χάμπεκ σχετικά με το βιβλίο παραγγελιών ρεκόρ της Siemens Energy, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε συνομιλίες με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης