Χρηματιστήριο & Αγορές

Mytilineos, ΔΕΗ, Motor Oil, Cenergy προς νέα ιστορικά υψηλά - Έρχεται 6μηνο με εισροές κεφαλαίων

Mytilineos, ΔΕΗ, Motor Oil, Cenergy προς νέα ιστορικά υψηλά - Έρχεται 6μηνο με εισροές κεφαλαίων
Σκηνικό εισρών κεφαλαίων θα επιλέξει τις μεγάλες ενεργειακές - Βασικό ρίσκο οι γεωπολιτικοί παράγοντες και
Σχετικά Άρθρα

Η αγορά έχει αρχίσει να εδραιώνει την ανοδική τάση με την συνδρομή και της βελτίωσης του κλίματος στις διεθνείς αγορές.
Οι ενεργειακές μετοχές θα συνεχίσουν να είναι οι καταλύτες της ανόδου και πρέπει να αναμένουμε νέα ιστορικά υψηλά από Mytilineo, ΔΕΗ, Motor Oil και Cenergy στο διάστημα των επομένων μηνών.

Η Mytilineos με την κεφαλαιοποίηση να έχει ανακάμψει πάνω από τα 5 δισ ευρώ προσελκύει νέα επενδυτικά κεφαάλαια από το εξωτερικό και η πορεία της κερδοφορίας του, όπως δείχνει μέχρι τώρα το 9μηνο θα ξεπεράσει τις προβλέψεις, ενώ σε προχωρημένο στάδιο βρίσκεται και η προετοιμασία του 2024. Η Mytilineos έχει αποκτήσει το μεγαλύτερο βάρος στον δείκτη και οι αναλύσεις έχουν ανεβάσει τον στόχο πάνω από 6 δισ κεφαλαιοποίηση.

Η ΔΕΗ ολοκληρώνοντας δύο σημαντικές εξαγορές αναμένει τις αναβαθμίσεις των αναλυτών με πρώτη θετική ανάλυση από την AΧΙΑ Ventures μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς του Κοτσώβολου.

Η Motor Oil μετά από συσώρευση μηνών στην περιοχή 21- 23 αναμένεται με ισχυρά αποτελέσματα στο 9μηνο αλλά και νέες κινήσεις στον τομέα των ΑΠΕ που κατ΄ ουσίαν δεν έχουν ενσωματωθει στην κεφαλαιοποίηση. Προϊδέασε η Helleniq Energy, που έχει placement μπροστά της, το οποίο καλό θα είναι, να μην γίνει στα τρέχοντα υποτιμημένα επίπεδα.

Η Cenergy με νέες αναλήψεις έργων στο χαρτοφυλάκιό της και για τμήμα διεθών σημαντικών έργων στον κλάδο των Υπερακτίων να ανακτάται η αυτοπεποίθηση, δεν απέχει και πολύ από το πρόσφατο ιστορικό υψηλό στην περιοχή λίγο υψηλότερα από τα 7 ευρώ.

Ο Τιτάνας δείχνει επίσης μια πολύ ελυστική αποτίμηση μετά την τελευταία ενημέρωση των επενδυτών, ενώ η προβληματική εικόνα της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής θα γίνει προσπάθεια να βελτιωθεί.
Παράλληλα προετοιμασία σε κορυφαίο κυβερνητικό επίπεδο για αναδιάρθρωση των έργων, ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα ως προς τον υπερδανεισμό της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αναμένεται να ωφελήσει τους πάντες.

Η Ιντρακάτ επισης θα αποτελέσει το ισχυρό σχήμα που περάν των κατασκευών θα αναπτυχθεί και στον ενεργειακό τομέα με σημαντικές άδειες στην αποθήκευση.

Τα θετικά και τα αρνητικά

Χωρίς στάση για ανάσα ο Γενικός Δείκτης συμπλήρωσε τέσσερις εβδομάδες με θετικό πρόσημο αλλά αυτή την φορά ο βραχυπρόθεσμος καταλύτης ανόδου ήρθε από το εξωτερικό. Η στάση αναμονής της FED σε ότι αφορά τα επιτόκια για το υπόλοιπο της χρονιάς έτυχε θετικής υποδοχής από τις αγορές δίνοντας αφορμές επανεξέτασης των αποτιμήσεων σε μια περίοδο που τα εταιρικά αποτελέσματα είναι αρκούντως υποστηρικτικά ενώ παρατηρήθηκε σημαντική αποκλιμάκωση των αποδόσεων στα ομόλογα σε όλη την καμπύλη των λήξεων.

Παράλληλα το κλίμα εντός παραμένει θετικά φορτισμένο από τις επιχειρηματικές συμφωνίες που ολοκληρώνονται ενώ στο κοντινό διάστημα οι τράπεζες έχουν μετοχικές εξελίξεις με σημαντικό αποτύπωμα στην αγορά. Η επενδυτική κοινότητα επιστρέφει στα θεμελιώδη, στα μερίσματα και την προστιθέμενη αξία των συμφωνιών δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για ένα Χριστουγεννιάτικο ράλι.
Στον αντίποδα οι αβεβαιότητες που συνδέονται με την γεωπολιτική αστάθεια επί του παρόντος δείχνουν να είναι διαχειρίσιμες οδηγώντας σε αποκλιμάκωση των ενεργειακών τιμών σε μια κομβική στιγμή για τις οικονομίες. Υπό αυτό το πρίσμα το χρηματιστηριακό περιβάλλον μπορεί και δικαιολογημένα να είναι πολύ πιο αισιόδοξο από ότι πριν από μερικές εβδομάδες.

Επικείμενο deal της ALPHA ανεβάζει τον πήχυ

Σύμφωνα με το bankingnews.gr καθοριστική για την πορεία της αγοράς θα είναι η συμφωνία με την Unicredit για το 9% της Alpha με βελτιωμένη προσφορά.
Στις 10 Νοεμβρίου ημέρα Παρασκευή εάν η UniCredit αυξήσει το τίμημα στα 1,8 ευρώ ή και 2 ευρώ θα έχουμε deal.
Η Ιταλική τράπεζα UniCredit έχει υποβάλλει προσφορά για το 9% της Alpha bank στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).
Ωστόσο το τίμημα που προσέφερε 1,33 ευρώ για τα 211,138 εκατ μετοχές δεν είναι ούτε εύλογο, ούτε προς το συμφέρον του μετόχου – πωλητή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Πηγές που παρακολουθούν τις εξελίξεις αναφέρουν ότι για να υπάρξει deal δηλαδή συμφωνία το τίμημα πρέπει να αυξηθεί από 1,33 ευρώ στο εύρος 1,7 με 2 ευρώ.
Με τιμή 1,33 ευρώ για τα 211,138 εκατ μετοχές ή το 8,97% της Alpha bank η ιταλική τράπεζα UniCredit προσφέρει στο ΤΧΣ 281 εκατ ευρώ.

Με τιμή π.χ. 1,8 ευρώ για τα 211,138 εκατ μετοχές ή το  8,97% της Alpha bank η ιταλική τράπεζα UniCredit θα καταβάλλει τίμημα στο ΤΧΣ 380 εκατ δηλαδή 100 εκατ περισσότερα.

Δείτε αναλυτικά:
https://www.bankingnews.gr/trapezika-nea/articles/704342/i-ayksisi-tou-timimatos-apo-1-33-evro-sto-eyros-1-7-me-2-evro-apo-tin-unicredit-gia-to-9-tis-alpha-tha-odigisei-se-symfonia

Σε ότι αφορά τα αποτελέσματα των τραπεζών το πρώτο σετ των δύο συστημικών τραπεζών προιδεάζει για το τι πρέπει να περιμένουμε στις επόμενες δυο ανακοινώσεις που έρχονται την επόμενη Τρίτη: Η αύξηση του εισοδήματος από τόκους ξεπέρασε το 8% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, τα έσοδα από προμήθειες έδειξαν αντοχή ενώ το κόστος λειτουργίας σε σχέση με τα έσοδα υποχώρησε σημαντικά.

Παράλληλα η επίδραση των υψηλών επιτοκίων και οι καθυστερήσεις που συνδέονται με τις πρόσφατες φυσικές καταστροφές δεν έχουν επιδράσει στην αύξηση των μη εξυπηρετούμενων εκθέσεων. Κοινή επίσης παραδοχή είναι ότι η κορύφωση της οργανικής κερδοφορίας έχει ακόμα μπροστά της ένα τρίμηνο. Η αναθεώρηση των στόχων για το σύνολο της χρόνιας ήταν βέβαια πιο μετριοπαθής αλλά σε κάθε περίπτωση η εικόνα της κερδοφορίας και η προοπτική διατήρησης της για τα επόμενα τέσσερα τρίμηνα αν μη τι άλλο δημιουργεί ένα άκρως ισχυρό θεμελιώδες υπόβαθρο με ιδιαίτερα χαμηλούς πολλαπλασιαστές κερδών για τις χρήσεις 2023 και 2024.

Ανοδική η τεχνική εικόνα

Τεχνικά οι αγοραστές πήραν μια δύσκολη νίκη η οποία μπορεί να είναι καθοριστική για την συνέχεια. Δεν είναι τόσο το γεγονός της διατήρησης του θετικού προσήμου για τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα στον δείκτη όσο ότι πλέον πήραν απόσταση ασφαλείας από τα κομβικά σημεία αντιστροφής της τάσης αναβαθμίζοντας το ανοδικό περιθώριο. Η διαφυγή από την συσσώρευση έγινε με κατοχύρωση μιας νέας στήριξης στις 1200 μονάδες, αυξημένο τζίρο και καλή εικόνα στο κλείσιμο της Πέμπτης. Πλέον όλοι οι βραχυπρόθεσμοι κινητοί μέσοι όροι βλέπουν άνοδο και μάλιστα με ένα πολύ αξιόλογο ανοδικό περιθώριο που εξαντλείται στις 1.300 μονάδες. Διαγραμματικά το περιθώριο αυτό υποστηρίζεται και από τους ταλαντωτές οι οποίοι παρά την άνοδο που έχει προηγηθεί κινούνται λίγο υψηλότερα από τις ουδέτερες ζώνες. Η σύγκλιση των ταλαντωτών προς τις υπερτιμημένες ζώνες βρίσκεται στο όριο της αντίστασης τιμών η οποία θα απαιτήσει την συνδρομή σαφώς υψηλότερων συναλλακτικών όγκων για την διάσπαση της.

Πέρα από τις εξελίξεις στο μέτωπο των τραπεζών, τα εταιρικά αποτελέσματα συνεχίζουν να κρατούν ζωηρό το ενδιαφέρον στην εγχώρια αγορά. Εθνική Τράπεζα και Eurobank παίρνουν την σκυτάλη την ερχόμενη Τρίτη κλείνοντας το σετ δημοσιεύσεων του συστημικού τραπεζικού γκρουπ. Την ίδια ημέρα ανακοινώνει η Σαράντης ενώ την Τετάρτη ακολουθεί η Lavipharm. Την Πέμπτη ανακοινώνουν ΟΤΕ, Τιτάν, ΔΕΗ και Ανδρομέδα. Επισημαίνεται τέλος ότι την Τετάρτη Νοεμβρίου ξεκινάει η διαπραγμάτευση των μετοχών της Trade Estates στην Κύρια Αγορά του ΧΑ.

Οι αποτιμήσεις

XA2.JPG


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης