Η Masdar ετοιμάζει επενδύσεις μαμούθ στην αποθήκευση ενέργειας για τη μετάβαση στις ΑΠΕ

Η Masdar ετοιμάζει επενδύσεις μαμούθ στην αποθήκευση ενέργειας για τη μετάβαση στις ΑΠΕ
Δραστηριότητες της εταιρείας των ΗΑΕ στις νέες μορφές ενέργειας

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) θα φιλοξενήσουν τη διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα (COP28) για δύο εβδομάδες (από τις 30 Νοεμβρίου) και κρατικοί παράγοντές τους όπως η Masdar αναμένεται να διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο στους τοπικούς και περιφερειακούς στόχους καθαρών μηδενικών εκπομπών.

«Οι λύσεις αποθήκευσης διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στη μετάβαση στην ανανεώσιμη ενέργεια, καθώς αντιμετωπίζουν τη διαλείπουσα ενέργεια φυσικής προέλευσης», δήλωσε στο Al Arabiya English, ανώτερος αξιωματούχος της Masdar (εταιρεία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με έδρα το Άμπου Ντάμπι των ΗΑΕ).

«Αναγνωρίζουμε τη σημασία της αποθήκευσης ενέργειας για την απρόσκοπτη ενσωμάτωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο δίκτυο για την παροχή σταθερής, ασφαλούς και οικονομικά προσιτής ενέργειας χαμηλών εκπομπών άνθρακα», δήλωσε ο Abdulaziz Alobaidli (Chief Operating Officer της Masdar).

Η Masdar και περιφερειακές ενεργειακές εταιρείες όπως η ACWA Power της Σαουδικής Αραβίας έχουν επενδύσει πολλά σε λύσεις αποθήκευσης ενέργειας.


Η Masdar επενδύει στην αποθήκευση ενέργειας

Η Masdar απέκτησε την εταιρεία ανάπτυξης του συστήματος αποθήκευσης ενέργειας μπαταριών (BESS) Arlington Energy και έχει δεσμευτεί να επενδύσει επιπλέον 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια σε έργα αποθήκευσης ενέργειας σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου το 50% της παραγωγής ενέργειας προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές.

Η εταιρεία έχει επίσης εισαγάγει μια λύση αποθήκευσης ενέργειας που ονομάζεται Batwind για την αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από το πρώτο εμπορικό πλωτό αιολικό πάρκο στον κόσμο στη Σκωτία.

Για να προωθήσει την τεχνολογία, έχει επίσης δημιουργήσει μια εγκατάσταση Ε&Α σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας Khalifa και το TÜV Rheinland για τη βελτίωση της απόδοσης των λύσεων αποθήκευσης ενέργειας και τη δυνατότητα εφαρμογής τους σε πραγματικές συνθήκες.

«Αγκαλιάζοντας τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, μπορούμε να μειώσουμε την εξάρτησή μας από τα πεπερασμένα ορυκτά καύσιμα και να μετριάζουμε την κλιματική αλλαγή προωθώντας παράλληλα την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη, ιδιαίτερα στις αναδυόμενες οικονομίες.

Είναι επίσης σημαντικό να καταστεί σαφές ότι η ανανεώσιμη ενέργεια είναι πλέον, στις περισσότερες περιπτώσεις, φθηνότερη από τις συμβατικές πηγές παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Σε όσους παραμένουν διστακτικοί, σας ενθαρρύνω να εξετάσετε τις δυνατότητες, την πρόοδο που έχουμε σημειώσει και τις τεράστιες δυνατότητες για ένα βιώσιμο, πιο πράσινο μέλλον. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) δεν είναι απλώς μια επιλογή, είναι μια αναγκαιότητα», είπε ο Alobaidli.


Κλείνει το μάτι… στις ΑΠΕ και η ACWA Power

Για την παραπάνω προτροπή ο Marco Arcelli (Διευθύνων Σύμβουλος της ACWA Power) μιλώντας στο Al Arabiya English την περασμένη εβδομάδα, υποστήριξε ότι η επένδυση σε ΑΠΕ δεν είναι πλέον μόνο θέμα ιδεολογίας, αλλά «καθαρή επιχειρηματική λογική».

Η εταιρεία ενέργειας και αφαλάτωσης με έδρα τη Σαουδική Αραβία είναι κορυφαίος περιφερειακός «παίκτης» της ΜΕΝΑ στη μετάβαση που υποστηρίζεται από το κράτος στην ανάπτυξη ΑΠΕ. Διαχειρίζεται 75 περιουσιακά στοιχεία με επενδυτική αξία 79,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων (297,75 δισεκατομμύρια SAR) σε 12 χώρες, εκ των οποίων το 46,6 τοις εκατό είναι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.


Σχέδια της Masdar για παραγωγή πράσινου υδρογόνου

Η Masdar λειτουργεί επί του παρόντος το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο της Μέσης Ανατολής στη Σαουδική Αραβία.

Η εταιρεία σχεδιάζει να αναπτύξει μια ικανότητα παραγωγής πράσινου υδρογόνου 1 εκατομμυρίου τόνων ετησίως έως το 2030, αλλά η πλειοψηφία του χαρτοφυλακίου της θα συνεχίσει να είναι φωτοβολταϊκά ηλιακά και αιολικά έργα.

Δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 4 χώρες με επενδύσεις ή δεσμεύσεις για επενδύσεις ύψους 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων και δυναμικότητα 20 GW.

Ελπίζει να πετύχει συνδυασμένη παραγωγή ισχύος 100 GW έως το 2030.

«Ενώ η ακτή της Ερυθράς Θάλασσας στην Αίγυπτο και τη Σαουδική Αραβία θεωρούνταν προηγουμένως ως η βέλτιστη τοποθεσία για την ανάπτυξη αιολικής ενέργειας στην περιοχή, η ανάπτυξη νέων τεχνολογιών χαμηλού ανέμου θα επιτρέψει την ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας σε χώρες όπως τα ΗΑΕ, το Μπαχρέιν και Κατάρ», ανακοίνωσε η Masdar.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του γίγαντα πετρελαίου και φυσικού αερίου ADNOC και Πρόεδρος της COP28 ( Σουλτάνος αλ-Τζάμπερ), προεδρεύει στη Masdar.

Η Masdar γνωστοποίησε ότι βλέπει «σημαντικές δυνατότητες» για την ανάπτυξη περισσότερης αιολικής ενέργειας σε όλο το ΣΣΚ (Συμβούλιο Συνεργασίας για τα Αραβικά Κράτη του Κόλπου), συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ), όπου οι προηγμένες τεχνολογίες μπορούν να παρέχουν σημαντικούς και σταθερούς ενεργειακούς πόρους από χαμηλότερες ταχύτητες ανέμου.


Συνεργασίες
της Masdar   

«Οι συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα είναι ζωτικής σημασίας για την προώθηση της εθνικής μας ενεργειακής μετάβασης», είπε ο Alobaidli, προσθέτοντας ότι η συνεργασία και η καινοτομία θα είναι «κρίσιμες» για την επίλυση του ζητήματος της κλιματικής αλλαγής.

Η Masdar συνεργάζεται με κυβερνήσεις, ρυθμιστικές αρχές, πολυεθνικές εταιρείες, ενεργειακές εταιρείες, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και τράπεζες, σε τοπικό και διεθνές επίπεδο.

Αναφέροντας το παράδειγμα του σαουδαραβικού giga-project Amaala που αναπτύχθηκε ως ακίνητο μηδενικό από την Red Sea Global, η Masdar εργάζεται σε συστήματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αφαλάτωση και επεξεργασία λυμάτων.

«Αυτό δείχνει τη δύναμη της συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την επίτευξη βιώσιμων στόχων», πρόσθεσε ο Alobaidli.

Ο επικεφαλής της ACWA Power Arcelli τόνισε επίσης τη σημασία των συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, λέγοντας: «Η ομορφιά είναι ότι μπορείς να κινητοποιήσεις πολύ περισσότερους πόρους από αυτούς που έχεις αμέσως. Αν πάτε σε μια χώρα, δεν παίρνετε πραγματικά μεγάλο μέρος του προϋπολογισμού της, τον οποίο μπορούν να διαθέσουν σε άλλα προγράμματα, επενδύσεις και υποδομές».

«Η κυβέρνηση αποπληρώνεται με λίγα χρήματα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Επομένως, νομίζω ότι είναι πολύ αποτελεσματικό και αποτελεσματικό για τις κυβερνήσεις», είπε, προσθέτοντας ότι οι εταιρικές σχέσεις είναι «τραπεζικές», επιτρέποντας στους δανειστές να μπουν στην εικόνα.

Εκτός από τη συνεργασία με τους ενδιαφερόμενους, η διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας είναι ζωτικής σημασίας, ανέφεραν και τα δύο στελέχη.

Σε οποιοδήποτε δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, ένα ποικίλο χαρτοφυλάκιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας είναι κρίσιμο για τη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας και τη μείωση των εκπομπών άνθρακα, δήλωσε ο Alobaidli.


Τα ΗΑΕ ανήκουν στους κορυφαίους επενδυτές στον κόσμο σε έργα ΑΠΕ

«Το κόστος ανάπτυξης ηλιακής ενέργειας σε κλίμακα χρησιμότητας έχει μειωθεί περισσότερο από 80% την τελευταία δεκαετία. Ακόμη και στο τρέχον πιο σκληρό παγκόσμιο οικονομικό κλίμα, παραμένει μία από τις φθηνότερες μορφές παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας», είπε, προσθέτοντας ότι τα ΗΑΕ και GCC έχουν αναδειχθεί ως μία από τις πιο ανταγωνιστικές από πλευράς κόστους αγορές για την ανάπτυξη μη επιδοτούμενης ηλιακής ενέργειας στον κόσμο.

«Τα ΗΑΕ έχουν πλήρη επίγνωση των σοβαρών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Πρέπει όλοι, ιδιαίτερα οι ανεπτυγμένες χώρες, να αυξήσουμε τις επενδύσεις σε τρόφιμα, νερό, φύση και ανθεκτικότητα σε ευάλωτες κοινότητες. Πιστεύουμε ότι η δράση για το κλίμα θα ξεκλειδώσει την οικονομική ανάπτυξη και ευκαιρίες για τις μελλοντικές γενιές, και το δείχνουμε με τις επενδύσεις μας», πρόσθεσε το στέλεχος της Masdar.

Τα ΗΑΕ είναι ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές στον κόσμο σε παγκόσμια έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, έχοντας ήδη δεσμεύσει 50 δισεκατομμύρια δολάρια σε έργα σε περισσότερες από 70 χώρες, με άλλα 50 δισεκατομμύρια δολάρια επενδύσεων που στοχεύουν έως το 2030. Ελπίζει να παράγει το 50 τοις εκατό της ενέργειάς του από καθαρές πηγές έως το 2050.

«Για να επιτύχει η ενεργειακή μετάβαση και να επιτευχθεί επιτυχώς ο στόχος του 1,5 βαθμού Κελσίου που ορίζεται στη Συμφωνία του Παρισιού, πρέπει να είναι πλήρως περιεκτικός», είπε ο Alobaidli.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης