Ενέργεια

Α.Σιάμισιης: Ισχυρό 18μηνο μπροστά - Έρχονται νέες εξαγορές σε ΑΠΕ σε Ελλάδα και εξωτερικό

Α.Σιάμισιης: Ισχυρό 18μηνο μπροστά - Έρχονται νέες εξαγορές σε ΑΠΕ σε Ελλάδα και εξωτερικό

Οι θετικές αποδόσεις για την HELLENiQ ENERGY θα διατηρηθούν το επόμενο 18μηνο

 

Σχετικά Άρθρα
Στις θετικές προοπτικές της HELLENiQ ENERGY την επόμενη διετία αναφέρθηκε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Ανδρέας Σιάμισιης κατά το χθεσινό conference call για την παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων του ενεαμήνου του 2023.


Όπως είπε οι θετικές αποδόσεις της HELLENiQ ENERGY θα συνεχιστούν το επόμενο 18μηνο, ενώ αναφερόμενος στην ενεργειακή κρίση σημείωσε ότι έχει μεν υποχωρήσει σε έναν βαθμό, ωστόσο το μακρο-οικονομικό και γεωπολιτικό περιβάλλον στην περιοχή παραμένει ιδιαίτερα ευμετάβλητο, με την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού να αποτελεί το πρωταρχικό μέλημα.
Ο κ. Σιάμισιης προανήγγειλε την επιτάχυνση του πράσινου μετασχηματισμού του ομίλου με την ανάπτυξη νέων έργων ΑΠΕ τόσο από το υφιστάμενο pipeline, όσο και μέσω νέων εξαγορών έργων που βρίσκονται υπό κατασκευή στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η συνεισφορά των ΑΠΕ στα οικονομικά αποτελέσματα του ομίλου έχει αρχίσει ήδη να είναι σημαντική αφού η υψηλότερη εγκατεστημένη ισχύς (356 MW) σε σχέση με το Γ’ Τρίμηνο 2022 (341 MW) οδήγησε σε αυξημένη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας κατά 6%, ενώ τα συγκρίσιμα EBITDA ανήλθαν σε 13 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση κατά 15%.

Αλεξόπουλος: Ισχυρό pipeline υπό ανάπτυξη στις ΑΠΕ

Την πορεία υλοποίησης των έργων ΑΠΕ παρουσίασε στους αναλυτές ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Γιώργος Αλεξοπουλος ο οποίος σημείωσε ότι ο όμιλος διαθέτει αυτή τη στιγμή διαθέτει σε λειτουργία έργα ΑΠΕ συνολικής ισχύος 356 MW. Επιπλέον 120 MW βρίσκονται υπό κατασκευή και 200 MW είναι έτοιμα για να ξεκινήσει η κατασκευή τους. Εξάλλου σε προχωρημένο στάδιο ωριμότητας βρίσκονται 400 MW έργων ΑΠΕ και προβλέπεται ότι το 2025 θα είναι σε λειτουργία έργα συνολικής ισχύος άνω του 1GW τα οποία θα προσθέτουν στα EBIDTA του ομίλου 100 εκατ. ευρώ.
Η συνεισφορά των έργων ΑΠΕ στα EBIDTA της HELLENiQ ENERGY το 2030 θα είναι της τάξης των 200 εκατ. ευρώ.

Πρέπει να σημειωθεί ότι από το σύνολο των δραστηριοτήτων του ομίλου σε έργα ΑΠΕ το 31% βρίσκεται στη Ρουμανία, το 67% στην Ελλάδα και 2% στην Κύπρο. Επίσης από το σύνολο των 4,2 GW που είναι ο στόχος του 2030 το 60% θα αποτελείται από φωτοβολταϊκά πάρκα, το 25% από εγκαταστάσεις αποθήκευσης και το 15% από αιολικά.
Όπως τόνισε ο κ. Αλεξόπουλος ο όμιλος διαθέτει ένα ισχυρό pipeline προς ανάπτυξη έργων ενώ παράλληλα εξετάζει δυνατότητες εξαγοράς έργων που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο ωριμότητας τόσο εντός Ελλάδος όσο και στο εξωτερικό.


Έμφαση στο Vision 2025

Ο κ. Σιάμισης εξάλλου σημείωσε ότι τα αποτελέσματα στο Γ’ Τρίμηνο διαμορφώθηκαν κυρίως από τα ισχυρά διεθνή περιθώρια διύλισης και τις επιδόσεις των εξαγωγών, την αυξημένη διαθεσιμότητα μονάδων και τις πολύ καλές λειτουργικές επιδόσεις σε όλες τις δραστηριότητες του ομίλου. Συγκεκριμένα, η παραγωγή πετρελαιοειδών αυξήθηκε κατά 5% στους 3,65 εκατ. τόνους και οι πωλήσεις διαμορφώθηκαν στους 3,84 εκατ. τόνους, με τις εξαγωγές να ανέρχονται στο 46% των συνολικών όγκων πωλήσεων.

Ειδική αναφορά έκανε εξάλλου στην ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του στρατηγικού πλάνου Vision 2025, τονίζοντας ότι ο όμιλος επικεντρώνεται σε τέσσερεις άξονες: α) την αριστοποίηση λειτουργίας (operational excellence) σε όλες τις κύριες δραστηριότητες, β) την ανάπτυξη νέων δραστηριοτήτων όπως βιοκαύσιμα, ηλεκτροκίνηση και εναλλακτική ενέργεια, γ) την επιτάχυνση στοχευμένης ανάπτυξης χαρτοφυλακίου σε ΑΠΕ και αποθήκευση στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, δ) τη βελτίωση του λειτουργικού μοντέλου με ενσωμάτωση βέλτιστων πρακτικών διαχείρισης ρίσκου.


Elpedison και ΔΕΠΑ

Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο εξαγοράς του διυλιστηρίου της Lukoil στη Βουλγαρία ο κ. Σιάμισιης ανέφερε ότι η νέα στρατηγική του ομίλου δεν είναι επικεντρωμένη στα ορυκτά καύσιμα προσθέτοντας πάντως ότι η βουλγαρική αγορά είναι σημαντική για τον όμιλο, δραστηριοποιείται εκεί και παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις.

Επιφυλακτικός ήταν ο κ. Σιάμισιης και για το χρόνο λήψης της επενδυτικής απόφασης για τη νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής της Elpedison στη Θεσσαλονίκη. Όπως είπε πρόκειται για ένα ζωντανό project, ωστόσο οι εξελίξεις στην αγορά ηλεκτρισμού δεν έχουν φέρει πιο κοντά τη λήψη της επενδυτικής απόφασης για ένα έργο που έχει προϋπολογισμό της τάξης των 500 εκατ ευρώ.

Σημειώνεται τέλος ότι λόγω της μειωμένης ζήτησης αλλά και της αύξησης της συμμετοχής των ΑΠΕ στο μίγμα η παραγωγή της Elpedison το τρίτο τρίμηνο του 2023 είναι μειωμένη κατά 12% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022, οι πωλήσεις της είναι μειωμένες κατά 66% και τα EBIDTA κατά 71% από 58 εκατ ευρώ το τρίτο τρίμηνο του 2022 σε 17 εκατ ευρώ το τρίτο τρίμηνο του 2023.

Ανάλογη πορεία έχουν και τα οικονομικά αποτελέσματα της ΔΕΠΑ η οποία σύμφωνα με τον κ. Σιάμισιη έχει επηρεαστεί από τη μειωμένη ζήτηση φυσικού αερίου στην εγχώρια αγορά αλλά και από το αυξημένο κόστος της διασφάλισης της επάρκειας εφοδιασμού αλλά και τα υψηλά κόστη των τελών χρήσης του δικτύου και των slots της Ρεβυθούσας. Έτσι τα EBIDTA της ΔΕΠΑ το τρίτο τρίμηνο του έτους διαμορφώθηκαν σε -29 εκατ ευρώ έναντι 111 εκατ. ευρώ το τρίτο τρίμηνο του 2022.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης