Ενέργεια

Ποιό είναι το νέο Ενιαίο τιμολόγιο από 1/1/2024 - Διαγωνισμός για μονάδες ΑΠΕ με μπαταρίες

Ποιό είναι το νέο Ενιαίο τιμολόγιο από 1/1/2024 - Διαγωνισμός για μονάδες ΑΠΕ με μπαταρίες
Τα βασικά χαρακτηριστικά του νέου, ενιαίου τιμολογίου είναι ότι την 1η κάθε μήνα θα είναι γνωστή η τιμή που θα ισχύσει τον επόμενο μήνα και θα προκύπτει από μαθηματικό τύπο που θα οριστεί με Υπουργική Απόφαση, συν το περιθώριο κέρδους που θα εφαρμόζει κάθε προμηθευτής
Σχετικά Άρθρα

Η καθιέρωση ενιαίου τιμολογίου που θα ισχύσει για όλους τους καταναλωτές από την 1/1/2024 έως και το τέλος του έτους και το επίδομα θέρμανσης για τους καταναλωτές που θερμαίνονται με ρεύμα, το οποίο εκτιμάται ότι αφορά 1,2 εκατ. καταναλωτές είναι τα δυο βασικά μέτρα του πακέτου που ανακοίνωσαν σήμερα στην συνέντευξη Τύπου, ο  υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης και η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου.

Τα βασικά χαρακτηριστικά του νέου, ενιαίου τιμολογίου είναι ότι την 1η κάθε μήνα θα είναι γνωστή η τιμή που θα ισχύσει τον επόμενο μήνα και θα προκύπτει από μαθηματικό τύπο που θα οριστεί με Υπουργική Απόφαση, συν το περιθώριο κέρδους που θα εφαρμόζει κάθε προμηθευτής.

Η τιμή θα αλλάζει κάθε μήνα οπότε θα διορθώνονται προς τα πάνω ή κάτω τα τιμολόγια με βάση την εξέλιξη στη χονδρική αγορά τον προηγούμενο μήνα. Η τιμή θα είναι τελική, οι όποιες εκπτώσεις πρέπει να είναι ενσωματωμένες στο τιμολόγιο που ανακοινώνει κάθε προμηθευτής.

17_1.jpg



Στο νέο ενιαίο τιμολόγιο θα μεταφερθούν αυτόματα το σύνολο των καταναλωτών, με εξαίρεση όσους έχουν συμβόλαια με σταθερή τιμή και όσους επιλέξουν διαφορετικό τιμολόγιο από το ενιαίο, προτιμώντας κάποιο άλλο από τα προϊόντα που διαθέτουν οι προμηθευτές.

“Αν δεν κάναμε την παρέμβαση θα αποφάσιζε ουσιαστικά ο προμηθευτής για λογαριασμό του καταναλωτή. Η βασική αδυναμία σήμερα είναι ότι ο καταναλωτής είναι πολύ δύσκολο να αποφασίσει ποιος είναι ο φθηνότερος προμηθευτής. Είμαστε υποχρεωμένοι να προστατεύσουμε τους καταναλωτές ”, υπογράμμισε ο κ. Σκυλακάκης.

Σε ότι αφορά το επίδομα θέρμανσης για το ρεύμα, προβλέπεται ότι οι δικαιούχοι είναι περίπου 1,2 εκατ. καταναλωτές και τα κριτήρια εφαρμογής του είναι ίδια με αυτά που ισχύουν για το επίδομα θέρμανσης με πετρέλαιο.  Το επίδομα θα δοθεί για το τρίμηνο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2024 και θα κυμαίνεται από 45-480 ευρώ για το σύνολο της περιόδου.

Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται στην πλατφόρμα myθέρμανση της ΑΑΔΕ και η επιδότηση θα καταβάλλεται μέσω των λογαριασμών ρεύματος. Αποκλείονται όσοι παίρνουν επίδομα θέρμανσης (για πετρέλαιο κλπ.) και οι δικαιούχοι του ΚΟΤ, το οποίο διατηρείται.

543_3.jpg



Για τους πολύτεκνους θεσπίζεται νέα κατηγορία Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου με διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια και χωρίς περιουσιακά κριτήρια ώστε να εντάσσονται περίπου το 95 % των πολυτέκνων. Η επιδότηση ξεκινά από 100 ευρώ/MWh και μπορεί να φθάσει μέχρι 120 ευρώ/MWh

98_6.jpg


Για τις ρευματοκλοπές θα επιβάλλονται παράλληλα οι ποινικές κυρώσεις (φυλάκιση μέχρι 2 χρόνια) και τα πρόστιμα που προβλέπει η νομοθεσία ενώ για τις επιχειρήσεις που κάνουν ρευματοκλοπή προβλέπεται διακοπή λειτουργίας.

Για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές η βασική αλλαγή είναι ότι δεν θα μπορεί να αλλάξει προμηθευτή όποιος έχει ήδη αφήσει χρέη στους τρεις προηγούμενους την προηγούμενη πενταετία, αρχής γενομένης από το 2020. Υπολογίζεται ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στην αγορά ρεύματος είναι 2,84 δισεκ. ευρώ.

3_10.jpg

Η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου ανακοίνωσε το πρόγραμμα “Απόλλων” για την κάλυψη μεγάλου μέρους των ενεργειακών αναγκών της τοπικής αυτοδιοίκησης και των ενεργειακά ευάλωτων νοικοκυριών.

Το ΥΠΕΝ θα προχωρήσει μετά από διαγωνισμό στην κατασκευή μονάδων ΑΠΕ με μπαταρίες οι οποίες θα καλύπτουν τις παραπάνω καταναλώσεις με τη μέθοδο του ενεργειακού συμψηφισμού μέσω ενεργειακών κοινοτήτων. Αυτή τη στιγμή το κράτος καταβάλλει περίπου 450 εκατ. ευρώ ετησίως για την κάλυψη των ενεργειακών δαπανών των δήμων και των ευάλωτων νοικοκυριών και εκτιμάται ότι η εξοικονόμηση θα είναι της τάξης των 150 εκατ. ευρώ.

Δείτε ΕΔΩ αναλυτικά την παρουσίαση του ΥΠΕΝ
Πηγή φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης