Ηλεκτρονικά οι μεταβιβάσεις ακινήτων από το 2024 - Απλοποιούνται οι διαδικασίες

Ηλεκτρονικά οι μεταβιβάσεις ακινήτων από το 2024 - Απλοποιούνται οι διαδικασίες

Το σχέδιο νόμου στοχεύει να ανεβάσει ταχύτητες στο τελικό στάδιο της αγοραπωλησίας ενός ακινήτου

 

Η ψηφιακή μετάβαση σε συνδυασμό με μία δεξαμενή άνω των 1.000 δικηγόρων πανελλαδικά το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης στοχεύει στην επιτάχυνση των μεταβιβάσεων ακινήτων, ώστε να δώσει και ένα φιλοεπενδυτικό σήμα στην αγορά. Η ενεργοποίηση του φακέλου μεταβίβασης ακινήτου, που θα συμπληρώνεται με λίγα μόνο κλικς, αναμένεται στις αρχές του 2024, ενώ με το νομοσχέδιο που παρουσιάστηκε στο υπουργικό συμβούλιο, επιδιώκεται η επίσπευση των μεταγραφών ακινήτων που σήμερα μπορεί να χρειαστούν ακόμα και 2,5 χρόνια!

Το σχέδιο νόμου για την «Απλοποίηση και επιτάχυνση μεταβίβασης ακινήτων και ταχύτερη επίλυση εκκρεμοτήτων κτηματολογίου», στοχεύει να ανεβάσει ταχύτητες στο τελικό στάδιο της αγοραπωλησίας ενός ακινήτου, αλλά και να μηδενίσει τις υφιστάμενες εκκρεμότητες μέσα σε 4-6 μήνες από την ψήφισή του.

Η νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, προβλέπει, μεταξύ άλλων, την επέκταση της δυνατότητας τελικής υπογραφής στους αναπληρωτές προϊσταμένους, τους προϊστάμενους νομικής υπηρεσίας φορέα και υπαλλήλους Π.Ε. Νομικών, με υπερτοπική αρμοδιότητα, η οποία δίδεται και στους προϊσταμένους.
Προβλέπεται επίσης η επέκταση της πιστοποίησης σε Μηχανικούς Τεχνικής Εκπαίδευσης (σύμφωνα με το ΤΕΕ), ώστε να αυξηθούν οι έλεγχοι. Παράλληλα, καθιερώνεται και νέα πλατφόρμα Νομικού ελέγχου Εγγραπτέων πράξεων (άρθρο 18), η οποία καθίσταται πλέον υποχρεωτική.

Πάνω από 1.000 δικηγόροι στη μάχη

Στόχος αυτών των μέτρων είναι να προσφέρουν ακόμη μεγαλύτερη ευελιξία και ταχύτητα στη διαδικασία, ειδικά σε ό,τι αφορά τις ηλεκτρονικές πράξεις και σε συνδυασμό με τις Προγραμματικές Συμφωνίες του Κτηματολογίου με Δικηγορικούς Συλλόγους και τη δεξαμενή 1.000 και πλέον δικηγόρων, που ξεκινούν εισηγήσεις εντός Νοεμβρίου, να πολλαπλασιαστεί η δυνατότητα καταχώρησης πράξεων πανελλαδικά.

Οι δικηγόροι θα έχουν τη δυνατότητα να εργασθούν μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, ώστε να μπορούν να ολοκληρώσουν τις εισηγήσεις τους από το σπίτι ή το γραφείο τους χωρίς τους περιορισμούς ωραρίων ενός Κτηματολογικού Γραφείου, κάτι που «κολλούσε» τη διαδικασία. Σημειώνεται ότι το Κτηματολόγιο θα δίνει αμοιβή στους δικηγόρους, ώστε να έχουν κίνητρο να προχωρούν τις διαδικασίες. Εκτιμάται ότι ένας δικηγόρος που θα ολοκληρώνει, κατά μέσο όρο 10 πράξεις τη μέρα, θα έχει σε ένα μήνα εισόδημα 4.500 ευρώ.

Μείωση γραφειοκρατίας

Με τον νέο νόμο, θα προχωρήσει η απαραίτητη μείωση της γραφειοκρατίας με την κατάργηση του πιστοποιητικού μη οφειλής ΤΑΠ στην αγοραπωλησία ακινήτου, και αντί της προσάρτησης, το Ελληνικό Κτηματολόγιο αναλαμβάνει να ειδοποιεί κάθε Δήμο για το εμβαδόν του ακινήτου σε κάθε μεταβολή κυριότητας εντός των ορίων του. Στη συνέχεια οι Δήμοι μπορούν να βεβαιώνουν το τέλος και αυτό να εισπράττεται μέσω ΑΑΔΕ, ενώ καταργείται και η υποχρέωση πολλαπλής προσκόμισης αποσπάσματος κτηματολογικού διαγράμματος (ΑΚΔ) για το ίδιο ακίνητο.

Όσον αφορά στο πρόβλημα έλλειψης κινήτρων αποδοτικότητας προτείνονται οι εξής αλλαγές:
• Εισάγονται αξιοκρατικά κριτήρια όπως η καθιέρωση bonus επίτευξης στόχων για κάθε Κτηματολογικό Γραφείο, ενώ διευκρινίζεται και διευρύνεται η αναπλήρωση προϊσταμένων.
• Τίθενται απολύτως μετρήσιμοι στόχοι στις μεταγραφές ακινήτων, τη διεκπεραίωση άλλων εγγραπτέων πράξεων, την Κτηματογράφηση, τις νέες ψηφιακές υπηρεσίες.
• Οι δαπάνες του bonus θα προέρχονται αποκλειστικά από τα έσοδα του Φορέα που είναι αυτοχρηματοδοτούμενος, χωρίς να επιβαρύνουν τον Προϋπολογισμό.

Η λήξη της γενικής προθεσμίας στην κτηματογράφηση έχει ορισθεί στις 30/11/2024. Θα υπάρχει νέος διαδραστικός χάρτης ατομικής κτηματογράφησης, απλοποίηση των διαδικασιών δήλωσης και μεταβίβασης για τα ακίνητα του Δημοσίου και των Δήμων, αλλά και δυνατότητα διόρθωσης των ανακριβών εγγραφών για τους καλόπιστους ιδιοκτήτες 35 περιοχών.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης