Επενδύσεις 6 δισ μέχρι το 2030 ο στόχος για τα Υπεράκτια - Οι επιφυλάξεις της αγοράς

Επενδύσεις 6 δισ μέχρι το 2030 ο στόχος για τα Υπεράκτια - Οι επιφυλάξεις της αγοράς
Τον Ιανουάριο του 2024 θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για τις τεχνικές μελέτες και ΣΜΠΕ για κάθε περιοχή ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών πάρκων και το διάστημα Ιουνίου- Αυγούστου 2024 η υποβολή προς έγκριση
Σχετικά Άρθρα

Mε την παράλληλη ανάπτυξη επενδύσεων στην εφοδιαστική αλυσίδα, σχέδιο που θα στηριχτεί με την ανάπτυξη ενός με δύο πλωτών έργων ως πιλοτικά, θα συνδυασθεί το άνοιγμα της αγοράς υπεράκτιων αιολικών πάρκων στην Ελλάδα. Αυτό έγινε σαφές χθες από τις τοποθετήσεις της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ και της διοίκησης της ΕΔΕΥΕΠ κατά την παρουσίαση του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων. Επίσης, ο υπουργός κ. Θόδωρος Σκυλακάκης γνωστοποίησε την πρόθεση του υπουργείου να επισπεύσει την υλοποίηση του Προγράμματος μέσω με στόχο να έχουν τεθεί σε λειτουργία τα πρώτα έργα πριν το 2030.

Μίλησε για παράλληλη ανάπτυξη των μελετών από την ΕΔΕΥΕΠ και τον ΑΔΜΗΕ αλλά και για την ανάληψη των ερευνών και της αδειοδοτικής διαδικασίας από το κράτος, που όπως είπε μπορεί να εξασφαλίζει πιο γρήγορα άδειες. Οι επενδυτές, σύμφωνα με τον υπουργό θα έχουν άμεση πρόσβαση στα δεδομένα των ερευνών, ενώ όπως διευκρίνισε στη συνέχεια ο κ. Στεφάτος απαντώντας σε σχετική ερώτηση , η όλη διαδικασία δεν θα ακυρώνει το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που μπορεί να έχει κάθε εταιρία. Η διεξαγωγή των ερευνών και των αδειοδοτήσεων πάντως κεντρικά από το κράτος προυποθέτει αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, αφού προβλέπει την διεξαγωγή τους από τους επενδυτές.

Οι επιφυλάξεις της αγοράς

Εκπρόσωποι μεγάλων ομίλων εκφράζουν την επιφυλαξή τους ως προς την δυνατότητα να υλοποιηθούν οι επενδύσεις καθώς δεν γνωρίζουνν ποιό θα είναι το κόστος και πως θα καλύπτεται, δηλαδή ποιές θα είναι οι επιδοτήσεις. Επίσης το ζήτημα ολοκλήρωσης των ερευνών από φορείς του δημοσίου σχολιαστηκε με επιφύλαξη όσον αφορά την αξιοπιστία των μετρήσεων, για τις οποίες ο κ. Στεφάτος ανέφερε, ότι θα το κόστος τους θα μετακυλιθεί στους επενδυτές, που θα αγοράσουν τις έρευνες. Ένα ακόμη σημείο έχει να κάνει με την πορεία των αδειοδοτήσεων όσον αφορά την δυνατότητα του δημοσίου να τις επιταχύνσει.

Τόσο ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΕΥΕΠ κ. Αριστοφάνης Στεφάτος όσο και ο γενικός γραμματέας Ενέργειας κ. Αριστοτέλης Αιβαλιώτης συνέδεσαν το Πρόγραμμα με την ανάγκη να αποκτήσει η Ελλάδα τεχνογνωσία και να αναπτύξει την απαραίτητη εφοδιαστική αλυσίδα κάτι που θα επιδιωχθεί με την ανάπτυξη ενός ή και δύο πλωτών αιολικών ως πιλοτικά έργα, για τα οποία θα αναζητηθούν κονδύλια από το Ταμείο Απανθρακοποίησης των νησιών, επιλογή που με μεγάλη επιφύλαξη φαίνεται να υποδέχτηκαν οι επενδυτές. Ο κ. Στεφάτος σημείωσε ότι υπάρχει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον για επενδύσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι εκτός από τη Cenergy που έχει καταθέσει προς ένταξη στις εμβληματικές στρατηγικές επενδύσεις επενδυτικό σχέδιο για μονάδα παραγωγής πλωτήρων θαλάσσιων αιολικών πάρκων στο Βόλο, ισχυρό είναι και το ενδιαφέρον της εταιρίας Archirodon για επενδύσεις στον τομέα της εφοδιαστικής αλυσίδας . Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ανάπτυξη αιολικών πάρκων εμπλέκει μια σειρά από τομείς της οικονομίας, όπως ναυπηγεία, λιμάνια, βιομηχανίες καλωδίων, τσιμέντου και ηλεκτρολογικού εξοπλισμού, βιομηχανίες μετάλλων και μεταλλικών κατασκευών, μεταφορές, ναυτιλία, υπηρεσίες κλπ, δημιουργώντας ισχυρή προστιθέμενη αξία. Ο κ. Αιβαλιώτης έβαλε στη συζήτηση και το κρίσιμο θέμα των δικτύων για την απορρόφηση της ισχύος που θα παράγεται από τα υπεράκτια αιολικά και που απασχολεί έντονα τους επενδυτές. Ανακοίνωσε την προώθηση στη Βουλή της ρύθμισης για τη δέσμευση δυναμικότητας 2 GW για υπεράκτια αιολικά και επεσήμανε την ανάγκη επέκτασης των διεθνών διασυνδέσεων με την Κεντρική Ευρώπη αλλά και των εσωτερικών δικτύων προκειμένου να έχουν νόημα οι νέες επενδύσεις.

Προβληματισμός επίσης εκφράζεται από μερίδια των επενδυτών και για το μέγεθος των έργων το οποίο περιορίζεται στα 200-300 ΜW, ισχύς που δεν φαίνεται να συγκινεί τους ξένους επενδυτές που αναπτύσσουν μεγάλα έργα στην διεθνή αγορά διασφαλίζοντας υψηλές αποδόσεις.


Οι πρώτες περιοχές που θα υποδεχθούν έργα υπεράκτιας αιολικής ενέργειας συνολικής ισχύος 2 -2,5 GW περίπου είναι η ανατολική Κρήτη, η Ρόδος, το Κεντρικό Αιγαίο, η Εύβοια , τα Διαπόντια νησιά και ο Πατραϊκός Κόλπος στο Ιόνιο πέλαγος. Οι έξι αυτές περιοχές προκρίθηκαν μέσα από μια δεξαμενή επιλογών από δέκα περιοχές που περιλαμβάνει το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων για έργα συνολικής ισχύος περίπου 4,9 GW έως το 2030-2032. Ο στόχος είναι μεχρι το 2030 να ολοκληρωθούν αφού επιλεγούν έργα δυναμικότητας 2 GW, ώστε να ευθυγραμμιστεί και με τους στοχους του  ΕΣΕΚ.

Πάντως ο όμιλος Κοπελούζου, που είχε εξασφαλίσει άδεια από το 2012 για offshore αιολικό ισχύος 216 MW στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης ξεκινά έρευνες άμεσα, μόλις ολοκληρωθεί η πιστοποίηση και ανανέωσή της, που αναμένεται εντός των ημερών


Στόχος για επενδύσεις 6 δισ μέχρι το 2030

Η πλήρης ανάπτυξη του Εθνικού Προγράμματος σε ορίζοντα το 2050 περιλαμβάνει 25 περιοχές συνολικής έκτασης 2,712 Km2 εκτιμώμενης ελάχιστης ισχύος 12,4 GW. Η πλειοψηφία των περιοχών και συγκεκριμένα οι 19 από τις 25 ενδείκνυνται για πλωτά υπεράκτια (10,4 GW) ενώ τα σταθερής έδρασης (2 GW) θα περιοριστούν σε έξι περιοχές. Στην πρώτη φάση ανάπτυξης του Προγράμματος υπεράκτια σταθερής έδρασης θα αναπτυχθούν μόνο στην περιοχή των Διαπόντιων Νησιών και του Πατραϊκού Κόλπου. Ο σχεδιασμός έλαβε υπόψη του 20 κριτήρια αποκλεισμού, προκειμένου να διασφαλίσει τις ευαίσθητες περιβαλλοντικά περιοχές και τις θαλάσσιες δραστηριότητες στον ελληνικό χώρο.

Τα κριτήρια αυτά, όπως τα παρουσίασε στην ειδική εκδήλωση ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΕΥΕΠ κ. Αριστοφάνης Στεφάτος έλαβαν υπόψη τους μεταξύ άλλων, ζητήματα εθνικής ασφάλειας και επιβατικής ναυσιπλοϊας, αεροδρόμια, ελάχιστη απόσταση από ακτογραμμή, περιοχές περιβαλλοντικής και πολιτιστικής σημασίας, τουριστικές δραστηριότητες, περιοχές υδατοκαλλιέργειας και άλλες χρήσεις. Στην πρώτη φάση ανάπτυξής του το Εθνικό Πρόγραμμα το 2030 θα κινητοποιήσει επενδύσεις ύψους 6 δισ. ευρώ και στην πλήρη ανάπτυξή του έως το 2050 πάνω από 28 δισ. ευρώ. Σύμφωνα εξάλλου με τη μελέτη που πραγματοποίησε το ΙΟΒΕ για λογαριασμό της ΕΔΕΥΕΠ, η εγκατάσταση υπεράκτιων αιολικών πάρκων μπορεί να οδηγήσει στην ενίσχυση του ΑΕΠ έως και 1,9 δισ. ευρώ ετησίως κατά μέσο όρο την περίοδο 2024-2050 και των εσόδων του δημοσίου έως με έως και 440 εκατ. ευρώ ετησίως. Για την ίδια περίοδο μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά στην ενίσχυση της απασχόλησης στηρίζοντας έως και 44.400 θέσεις εργασίας ετησίως.

Το Εθνικό Πρόγραμμα και η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) έχουν κατατεθεί στις αρμόδιες διευθύνσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας από τον Σεπτέμβριο. Μέσα στο Νοέμβριο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση η ΣΜΠΕ και τον Δεκέμβριο η έγκριση του Εθνικού Προγράμματος με ΚΥΑ. Τον Ιανουάριο του 2024 θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για τις τεχνικές μελέτες και ΣΜΠΕ για κάθε περιοχή ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών πάρκων και το διάστημα Ιουνίου- Αυγούστου 2024 η υποβολή προς έγκριση κάθε τεχνικής μελέτης και ΣΜΠΕ στις αρμόδιες διευθύνσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Το διάστημα Οκτωβρίου- Νοεμβρίου θα οριοθετηθούν με Προεδρικό Διάταγμα όπως προβλέπει ο νόμος, τα θαλάσσια οικόπεδα εντός των περιοχών που θα αναπτυχθούν τα υπεράκτια αιολικά πάρκα για να ακολουθήσουν στη συνέχεια οι διαγωνισμοί.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης