Ενέργεια

Reuters: Ο ΟΠΕΚ αύξησε την παραγωγή πετρελαίου για τρίτο μήνα

Reuters:  Ο ΟΠΕΚ αύξησε την παραγωγή πετρελαίου για τρίτο μήνα

Η παραγωγή αυξήθηκε κατά 180.000 bpd από τον Σεπτέμβριο - Το Ιράν φτάνει στο νέο υψηλό του 2018 στα 3,17 εκατομμύρια bpd

 

Η παραγωγή πετρελαίου του ΟΠΕΚ αυξήθηκε για τρίτο συνεχόμενο μήνα τον Οκτώβριο, σύμφωνα με έρευνα του Reuters την Τρίτη, με αποτέλεσμα αυξήσεις στη Νιγηρία και την Αγκόλα και παρά τις συνεχιζόμενες περικοπές από τη Σαουδική Αραβία και άλλα μέλη της ευρύτερης συμμαχίας ΟΠΕΚ+ για τη στήριξη της αγοράς.

Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών έχει αντλήσει 27,90 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd), σύμφωνα με την έρευνα, αυξημένα κατά 180.000 bpd από τον Σεπτέμβριο. Η παραγωγή τον Αύγουστο είχε ανέβει για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο.

Η σταθερή άνοδος της παραγωγής του ΟΠΕΚ οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε έναν μικρό αριθμό παραγωγών που καταφέρνουν να ξεπεράσουν εσωτερικούς ή εξωτερικούς παράγοντες που έχουν περιορίσει την προσφορά, όπως οι κυρώσεις των ΗΠΑ ή οι αναταραχές. Παρά την αύξηση της παραγωγής, οι τιμές του πετρελαίου βρίσκουν υποστήριξη από τις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή.

Η Νιγηρία ενίσχυσε τις εξαγωγές τον Οκτώβριο χωρίς καμία σημαντική διακοπή στις αποστολές, σύμφωνα με τα ναυτιλιακά στοιχεία και τις πηγές της έρευνας, αυξάνοντας την παραγωγή κατά 50.000 bpd. Η χώρα στοχεύει σε περαιτέρω ανάκαμψη μέχρι το επόμενο έτος. Η Αγκόλα αύξησε επίσης τις εξαγωγές τον Οκτώβριο, σύμφωνα με την έρευνα.

Μικρότερες αυξήσεις προήλθαν από το Ιράκ και το Ιράν. Η παραγωγή της Τεχεράνης ανήλθε στα 3,17 εκατομμύρια bpd, σύμφωνα με την έρευνα. Αυτό είναι το υψηλότερο από το 2018, τη χρονιά που η Ουάσιγκτον επέβαλε εκ νέου κυρώσεις στο Ιράν, σύμφωνα με έρευνες του Reuters και στοιχεία του ΟΠΕΚ.

Οι αναλυτές είπαν ότι οι υψηλότερες ιρανικές εξαγωγές φαίνεται να είναι αποτέλεσμα της επιτυχίας του Ιράν στην αποφυγή των κυρώσεων των ΗΠΑ και της διακριτικής ευχέρειας της Ουάσιγκτον να τις επιβάλει.

Δεν υπήρξε άμεση ώθηση στην παραγωγή της Βενεζουέλας, ανέφεραν πηγές στην έρευνα, μετά την κίνηση των ΗΠΑ αυτόν τον μήνα να χαλαρώσουν γενικά τις κυρώσεις στον πετρελαϊκό τομέα της χώρας. Πηγές του ΟΠΕΚ+ αναμένουν ότι η ανάκαμψη της παραγωγής θα είναι σταδιακή.

Η συμμόρφωση των μελών

Η παραγωγή από τα 10 μέλη του ΟΠΕΚ που υπόκεινται σε συμφωνίες μείωσης της προσφοράς του ΟΠΕΚ+ αυξήθηκε κατά 150.000 bpd, σύμφωνα με την έρευνα. Η Σαουδική Αραβία και άλλα μέλη του Κόλπου διατήρησαν σθεναρή συμμόρφωση με τις συμφωνημένες περικοπές και επιπλέον εθελοντικές μειώσεις.

Η Σαουδική Αραβία διατήρησε την παραγωγή Οκτωβρίου και Σεπτεμβρίου κοντά στα 9 εκατομμύρια bpd, σύμφωνα με την έρευνα. Η χώρα παρέτεινε τον Σεπτέμβριο μια εθελοντική μείωση της παραγωγής κατά 1 εκατομμύριο bpd μέχρι το τέλος του έτους για να παράσχει επιπλέον στήριξη στην αγορά.

Η παραγωγή του ΟΠΕΚ εξακολουθεί να είναι χαμηλότερη από το στοχευόμενο ποσό κατά περίπου 560.000 bpd, κυρίως επειδή η Νιγηρία και η Αγκόλα δεν διαθέτουν την ικανότητα να αντλήσουν όσο το συμφωνηθέν επίπεδό τους.

Η έρευνα του Reuters στοχεύει στην παρακολούθηση της προσφοράς στην αγορά. Βασίζεται σε δεδομένα ναυτιλίας που παρέχονται από εξωτερικές πηγές, δεδομένα ροών LSEG, πληροφορίες από εταιρείες που παρακολουθούν ροές όπως η Petro-Logistics και η Kpler και πληροφορίες που παρέχονται από πηγές πετρελαϊκών εταιρειών, ΟΠΕΚ και συμβούλων.

www.wolrdenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης