Ενέργεια

Νέο πρόγραμμα 1,1 GW πράσινης ενέργειας για ευάλωτους καταναλωτές και δήμους - Προϋπόθεση να διαθέτουν ενεργειακή κοινότητα

Νέο πρόγραμμα 1,1 GW πράσινης ενέργειας για ευάλωτους καταναλωτές και δήμους - Προϋπόθεση να διαθέτουν ενεργειακή κοινότητα

Σχετικά με τα 11 φωτοβολταϊκά πάρκα των 100 MW θα «τρέξει» διαγωνισμός από την ΡΑΑΕΥ

 

Tο νέο πρόγραμμα με το όνομα Απόλλων για δωρεάν ρεύμα σε ενεργειακά ευάλωτους καταναλωτές και για τις ενεργειακές ανάγκες των δήμων αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Το νέο πρόγραμμα περιλαμβάνεται στο νέο πακέτο μέτρων για τη μείωση του ενεργειακού κόστους ενόψει του οριστικού τέλους των μέτρων στήριξης για όλους από την 1η Ιανουαρίου 2024.
Ειδικότερα, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, θα αφορά την παραγωγή «πράσινης» ηλεκτρικής ενέργειας που θα παράγεται από 11 φωτοβολταϊκά πάρκα συνολικής ισχύος 1,1 GW, ήτοι από 11 πάρκα των 100 MW.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έπειτα από πρόσκληση συμμετοχής που θα γίνει το προσεχές διάστημα, οι δήμοι θα εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους.
Προϋπόθεση να διαθέτουν ενεργειακή κοινότητα ή μερίδιο σε κάποια ενεργειακή κοινότητα. Επίσης, έχουν προβλεφθεί και συγκεκριμένα κριτήρια ώστε να γίνει μια πρώτη επιλογή των δήμων που θα συμμετέχουν, καθώς τα κονδύλια δεν επαρκούν για όλους τους ΟΤΑ της χώρας.

Διαγωνισμός για τα πάρκα των 100 MW

Σχετικά με τα 11 φωτοβολταϊκά πάρκα των 100 MW θα «τρέξει» διαγωνισμός από τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) και οι εταιρείες που θα προσφέρουν τη χαμηλότερη «ταρίφα» θα προκριθούν για να κατασκευάσουν τα πάρκα. Ωστόσο, θα δίνεται και η δυνατότητα μια εταιρεία να συμμετέχει με πάρκο που ήδη αναπτύσσει ή λειτουργεί.
Από το σύνολο της ηλεκτρικής ενέργειας που θα παράγει το πάρκο, έως και το 50% θα μπορεί ένας δήμος, μέσω virtual net-metering, να συμψηφίσει μέρος της παραγωγής των πάρκων με την κατανάλωση φτωχών νοικοκυριών, παρέχοντας στους πιο ευάλωτους δημότες του πολύ φθηνή ηλεκτρική ενέργεια.
Την υπόλοιπη ενέργεια οι ΟΤΑ θα την χρησιμοποιούν για τον περιορισμό του κόστους ηλεκτροδότησης δημοτικών επιχειρήσεων και υποδομών όπως π.χ. στις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης Αποχέτευσης, σε σχολεία, αθλητικά κέντρα, βρεφονηπιακούς σταθμούς κλπ.

Δέσμευση κονδυλίων

Για την κάλυψη των αναγκών του προγράμματος πιθανώς θα χρησιμοποιηθούν κονδύλια από τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα των Δήμων. Επίσης, όπως είχε ανακοινωθεί πριν από περίπου έναν χρόνο, είχαν δεσμευθεί κονδύλια ύψους 120 εκατ. ευρώ για την κάλυψη ενεργειακών αναγκών σε δήμους της χώρας ώστε να βοηθηθούν περίπου 30.000 ευάλωτα νοικοκυριά.

Στη νέα δέσμη μέτρων που έχει ετοιμάσει το ΥΠΕΝ και θα παρουσιαστούν σήμερα στο υπουργικό περιλαμβάνονται ακόμη οι νέοι τύποι τιμολογίων ρεύματος, το επίδομα για όσους θερμαίνονται με χρήση ηλεκτρικής ενέργειας, το νέο ειδικό τιμολόγιο πολυτέκνων, μέτρα για τους κακοπληρωτές και για τον περιορισμό των ρευματοκλοπών.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης