Βloomberg: Σε κατάσταση συναγερμού... στις ΑΠΕ λόγω της πτωτικής πορείας της Orsted

Βloomberg: Σε κατάσταση συναγερμού... στις ΑΠΕ λόγω της πτωτικής πορείας της Orsted
Νέα ανησυχία στους επενδυτές μετά και τη δυσχερή κατάσταση της Siemens Energy

Καθώς η γερμανική κυβέρνηση προσπαθεί να στηρίξει τη Siemens Energy AG, μια άλλη μεγάλη ευρωπαϊκή εταιρεία αιολικής ενέργειας (Orsted A/S) βρίσκεται αντιμέτωπη με τη δική της πραγματικότητα μετά την προειδοποίηση για απομείωση αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ.

Βάσει δημοσιεύματος του Βloomberg, η Orsted η οποία σήμανε συναγερμό… στον κλάδο αυτό το καλοκαίρι με πιθανές απομειώσεις έως και 16 δισεκατομμυρίων κορωνών Δανίας (2,3 δισεκατομμύρια δολάρια) στο χαρτοφυλάκιό της στις ΗΠΑ και απώλεια 46% της τιμής της μετοχής φέτος, δημοσιεύει κέρδη την Τετάρτη.

Η μεγαλύτερη ενεργειακή εταιρεία στη Δανία πιέζεται να λάβει μια απόφαση για ένα έργο στο Ηνωμένο Βασίλειο πριν από τα τέλη Δεκεμβρίου, αφού άλλες εταιρείες σταμάτησαν την αιολική βιομηχανία της χώρας εν μέσω αυξανόμενου κόστους και αύξησης των επιτοκίων.

«Η Orsted είναι ένας μεγάλος παίκτης από τους πρωτοπόρους στον κόσμο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ), επομένως υπάρχει η αντίληψη στην αγορά ότι αυτό που αντιμετωπίζει η εταιρεία σήμερα είναι στην πραγματικότητα ζητήματα που θα μπορούσαν να φανούν σε άλλους προγραμματιστές», δήλωσε ο στρατηγικός αναλυτής της ABN Amro Bank NV, Larissa Fritz.

Αντανακλώντας τις προειδοποιήσεις που απορρέουν από τα γρυλίσματα της εφοδιαστικής αλυσίδας και την αποτυχημένη προσπάθεια αναζήτησης πιο κερδοφόρων συμβάσεων με τις ρυθμιστικές αρχές της Νέας Υόρκης, ο μέσος αναλυτής εκτιμά ότι προσάρμοσε τα καθαρά έσοδα για το τρίτο τρίμηνο σε ζημιά 12 δισεκατομμυρίων κορωνών.

 

Αυτή θα ήταν η χειρότερη τριμηνιαία απώλεια από το 2015. Τότε η εταιρεία ονομαζόταν Dong Energy A/S και εστίαζε περισσότερο στα ορυκτά καύσιμα και τη συμβατική ηλεκτρική ενέργεια.

Στην Κίνα, ο κορυφαίος κατασκευαστής στροβίλων (Xinjiang Goldwind Science & Technology Co.), δήλωσε στις 27/10/2023 ότι τα κέρδη του τρίτου τριμήνου μειώθηκαν κατά 98%, ενώ ο νορβηγικός ενεργειακός γίγαντας Equinor ASA σημείωσε απομείωση 300 εκατομμυρίων δολαρίων σε υπεράκτια αιολικά έργα των ΗΠΑ.

Η Siemens Energy, η οποία στις 26/10/2023 σημείωσε βουτιά περισσότερο από το 1/3, αναγκάστηκε να αναζητήσει εγγυήσεις μετά από προβλήματα με μπαλονάκια σε ελαττωματικές χερσαίες ανεμογεννήτριες που άρχισαν να διαχέονται στις κερδοφόρες μονάδες της εταιρείας.


Προβλήματα για τις εταιρείες ΑΠΕ

Αυτές οι εταιρείες, στην πρώτη γραμμή της πράσινης επανάστασης, αντιμετώπισαν αυξήσεις κόστους περίπου 40% τους τελευταίους 12-18 μήνες, δήλωσε σε συνέντευξή της η Kerstin Ahlfont (Γενική Οικονομική Διευθύντρια της Vattenfall AB).

Η σουηδική εταιρεία κοινής ωφελείας διέκοψε ένα γιγάντιο έργο στο Ηνωμένο Βασίλειο μόλις πριν από λίγους μήνες αφού έκρινε ότι δεν ήταν αρκετά επικερδές με τις εγγυήσεις που ήταν διαθέσιμες σε μια δημοπρασία που κέρδισε πέρυσι.


Ανησυχία για την Orsted

Το κόστος να ανεβαίνει στα ύψη, γι’ αυτό οι προγραμματιστές λένε ότι χρειάζονται υψηλότερες τιμές. Οι επενδυτές περιμένουν με ανυπομονησία τα νέα για την πορεία του έργου Hornsea 3 το οποίο είναι, αρκετά μεγάλο για να τροφοδοτήσει 3 εκατομμύρια σπίτια στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Υπάρχουν πάρα πολλά άγνωστα στοιχεία γύρω από την Orsted, τα οποία θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε βραχυπρόθεσμα αντίθετα αποτελέσματα για τις μετοχές της», έγραψαν νωρίτερα αυτό τον μήνα οι αναλυτές της Citigroup Inc. συμπεριλαμβανομένης της Jenny Ping.

Καμία εταιρεία στον 28μελή Stoxx 600 Utilities Index δεν έχει σημειώσει μεγαλύτερη βουτιά από την Orsted φέτος.

Από τότε που ανέλαβε ο Διευθύνων Σύμβουλος Mads Nipper τον Ιανουάριο του 2021, οι μετοχές έχουν υποχωρήσει περισσότερο από 70%. Η εταιρεία ήταν η αγαπημένη… του χρηματιστηρίου μετά την εισαγωγή της σε αυτό το 2016, κερδίζοντας έως και 80% το έτος πριν διοριστεί. Ο Nipper είπε σε συνέντευξή του τον Σεπτέμβριο ότι έχει την υποστήριξη του διοικητικού συμβουλίου παρά την πτώση της αγοραίας αξίας.


Νέα προσπάθεια ανάκαμψης της Orsted

Για να προχωρήσει με τις προσπάθειες ανάκαμψης και να αναζωπυρώσει τον ενθουσιασμό του προσωπικού, ο Nipper και τα στελέχη του δοκιμάζουν μια νέα στρατηγική που ονομάζεται Orsted 3.0.

Σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα, πρόκειται για μια γενική αναθεώρηση που υποτίθεται ότι καθορίζει νέους τρόπους σκέψης καθώς η βιομηχανία ενέργειας περνά από βαθιές αλλαγές.

Η εταιρεία εισήγαγε επίσης ένα πάγωμα προσλήψεων σε νέο αριθμό ατόμων, είπαν οι άνθρωποι που ζήτησαν να μην κατονομαστούν επειδή οι πληροφορίες είναι ιδιωτικές.

Υπάρχει επίσης αυξανόμενος έλεγχος σχετικά με τη χρηματοοικονομική στρατηγική της, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες μεταξύ αναλυτών και επενδυτών σχετικά με την πιστοληπτική της ικανότητα και την ικανότητά της να δανείζεται χρήματα στις διεθνείς αγορές. Η εταιρεία τα τελευταία χρόνια πούλησε «πράσινα» ομόλογα για τη χρηματοδότηση τόσο της αιολικής ενέργειας καθώς και ηλιακών συλλεκτών.

Τα υπεράκτια αιολικά πάρκα θεωρούνται κρίσιμα για την απαλλαγή από τα ορυκτά καύσιμα και την αποφυγή των χειρότερων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης