Διεθνή

«Αυξημένο κίνδυνο» επέκτασης του πολέμου στη Μέση Ανατολή «βλέπουν» οι ΗΠΑ και στέλνουν πεζοναύτες στη Μεσόγειο

«Αυξημένο κίνδυνο» επέκτασης του πολέμου στη Μέση Ανατολή «βλέπουν» οι ΗΠΑ και στέλνουν πεζοναύτες στη Μεσόγειο
«Αυξημένο κίνδυνο» επέκτασης του πολέμου στη Μέση Ανατολή «βλέπουν» οι ΗΠΑ και στέλνουν πεζοναύτες στη Μεσόγειο - Η θέση του Λευκού Οίκου

«Τα μέτρα που λαμβάνουμε για να το αποτρέψουμε είναι σοβαρά, συστηματικά και συνεχόμενα», δήλωσε ο σύμβουλος ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν στο CBS, σύμφωνα με το ΣΚΑΪ.gr.

Για μία πιθανή εξάπλωση του πολέμου στη Μέση Ανατολή, με την εμπλοκή ισχυρότερων δυνάμεων, όπως η Χεζμπολάχ και ενδεχομένως το Ιράν, προετοιμάζονται οι ΗΠΑ. Σύμφωνα με δηλώσεις του συμβούλου εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν στο CBS, η Ουάσινγκτον βλέπει «αυξημένο κίνδυνο» επέκτασης του πολέμου στη Μέση Ανατολή, κάτι που, αν συμβεί, μπορεί να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες πoυ μετέδωσε το CNN, για τον λόγο Αμερικανοί πεζονάυτες της δύναμης ταχείας επέμβασης μεταφέρονται στην περιοχή της Μεσογείου, με την εντολή να αναμένουν οδηγίες.

«Είμαστε σε εγρήγορση, γιατί βλέπουμε αυξημένες απειλές κατά των δυνάμεών μας σε όλη την περιοχή και αυξημένο κίνδυνο να επεκταθεί αυτή η σύγκρουση σε άλλα μέρη της περιοχής. Κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να το αποτρέψουμε» τόνισε ο Τζέικ Σάλιβαν στην εκπομπή «Face the Nation».

Την περασμένη εβδομάδα, οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν αεροπορικές επιδρομές με στόχο δύο εγκαταστάσεις που συνδέονται με πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από το Ιράν στην ανατολική Συρία μετά από μια σειρά επιθέσεων με drone και ρουκέτες κατά των αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή.

Ερωτηθείς για τα πλήγματα των ΗΠΑ σε ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν στην περιοχή, ο Σάλιβαν είπε: «Εάν συνεχιστούν οι επιθέσεις, θα απαντήσουμε και νομίζω ότι οι Ιρανοί κατανοούν το μήνυμά μας».

«Φυσικά, λαμβάνουμε κάθε απαραίτητο μέτρο για να προστατεύσουμε τις δυνάμεις μας, να αυξήσουμε την επαγρύπνησή μας και να συνεργαστούμε με άλλες χώρες στην περιοχή για να προσπαθήσουμε να εμποδίσουμε αυτή τη σύγκρουση που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο Ισραήλ και τη Γάζα να μετατραπεί σε περιφερειακή σύγκρουση», πρόσθεσε ο Σάλιβαν.

«Αλλά ο κίνδυνος είναι πραγματικός, και ως εκ τούτου, η επαγρύπνηση είναι υψηλή και τα μέτρα που λαμβάνουμε για να το αποτρέψουμε είναι σοβαρά, συστηματικά και συνεχόμενα», δήλωσε.



Ανελέητο ισραηλινό σφυροκόπημα στη Γάζα, βομβαρδισμός νοσοκομείου με 12.000 άτομα - Βόμβα Ιράν: Αναλαμβάνουμε δράση


(Συνεχές upd) Υπό τους ανελέητους βομβαρδισμούς του ισραηλινού στρατού παραμένει η βόρεια Γάζα, που σύμφωνα με καταγγελίες και βίντεο του Al Jazeera στη διάρκεια των τελευταίων 48 ωρών επλήγη με εμπρηστικές βόμβες, όπλο απαγορευμένο εντός αστικού ιστού, ενώ το Ισραήλ ενισχύει τις χερσαίες δυνάμεις του εντός της Γάζας, προχωρώντας σε αυτό που ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Benjiamin Netanyahu αποκάλεσε το βράδυ του Σαββάτου 28/10 «είσοδο στη δεύτερη φάση της επιχείρησης».

Οι χερσαίες δυνάμεις του Ισραηλινού στρατού φέρονται να έχουν προχωρήσει περίπου 4 χιλιόμετρα εντός της Λωρίδας της Γάζας.
Από διαφορετικές κατευθύνσεις τα στελέχη της μηχανοκίνητης ταξιαρχίας επιχειρούν να καθαρίσουν περιοχές στο βόρειο τμήμα της περιοχής, όπως είναι Beit Hanoun, Beit Lahia αλλά και η παραλιακή Atrata.
Προκειται για μικρής εμβέλειας επιχειρήσεις και όχι βέβαια για μια ευρεία χερσαία επιχείρηση, καθώς, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο IDF, συμμετέχουν κατά κύριο λόγο τεθωρακισμάνα

Το Ισραήλ έπληξε 450 στόχους της Hamas στη λωρίδα της Γάζας μέσα σε 24 ώρες ανέφερε ο ισραηλινός στρατός, που περιλάμβαναν αρχηγεία της ομάδας, παρατηρητήρια και θέσεις εκτόξευσης αντιαρματικών, ενώ συνεχίζει να βομβαρδίζει χωρίς σταματημό την πόλη της Γάζας, βάζοντας στο στόχαστρο με μπαράζ βομβαρδισμών σε όλη την διάρκεια της ημέρας ακόμη και το μεγαλύτερο νοσοκομείο όπου έχουν βρει καταφύγιο 12.000 άμαχοι, σε μια ορατή προσπάθεια να διώξει από την περιοχή τον άμαχο πληθυσμό και να αποτρέψει κάθε προσπάθεια παροχής ιατρικής βοήθειας.

Aναλυτικά:

https://www.bankingnews.gr/diethni/articles/703230/gaza-aneleito-sfyrokopima-israil-me-empristikes-vomves-perissoteres-xersaies-dynameis-epidromes-sti-dytiki-oxthi

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης