Ενέργεια

Πως ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή επηρεάζει την αγορά ενέργειας

Πως ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή επηρεάζει την αγορά ενέργειας
Συνδεδεμένη η πορεία του «μαύρου χρυσού» με τα τελευταία γεγονότα στο Ισραήλ (oilprice.com)

Οι τιμές πετρελαίου αυξήθηκαν απότομα το πρωί της Παρασκευής 27/10/2023 μετά τις αεροπορικές επιδρομές των Η.Π.Α. στο συριακό έδαφος, παρότι σε εβδομαδιαία κλίμακα παρουσίασαν απώλειες.
ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ_1.jpg

ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ_2.jpg

Συγκεκριμένα το ICE Brent κινείται μεταξύ 88 και 90 δολαρίων το βαρέλι, αλλά οι γεωπολιτικοί φόβοι έχουν προκαλέσει αστάθεια στις καθημερινές συναλλαγές, όπως υποστηρίζει η ιστοσελίδα oilprice.com.

Οι αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές στο συριακό έδαφος την Παρασκευή, ανέβασαν το Brent πάνω από τα 90 δολάρια το βαρέλι, πριν υποχωρήσουν ελαφρώς.

Οι παρατηρητές της αγοράς αναμένουν τώρα αντίποινα από το Ιράν και μια πιθανή κλιμάκωση στην ευρύτερη περιοχή, καθώς το Ισραήλ αρχίζει τις επιδρομές στη βόρεια Γάζα.

 ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ.jpg

ΠΙΝΑΚΑΣ_7.jpg

Προσφορά για σχιστόλιθο εξετάζει η
ConocoPhillips Eyes

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, η αμερικανική εταιρεία πετρελαίου ConocoPhillips εξετάζει μια προσφορά για τον ιδιόκτητο παραγωγό σχιστόλιθου CrownRock LP, ειδικό στο Permian Basin, σε μια συμφωνία αξίας μεταξύ 10 και 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

 

Η κρατική εταιρεία πετρελαίου της Ινδίας σκέφτεται να γυρίσει στη Βενεζουέλα

Η ONGC (κρατική εταιρεία πετρελαίου της Ινδίας) εξετάζει την επιστροφή στη Βενεζουέλα. Η, ONGC στοχεύει να ανακτήσει περίπου 500 εκατομμύρια μερίσματα που εκκρεμούν από το 2014 για το μερίδιό της σε δύο έργα στη Βενεζουέλα που συνεργάζεται με την PDVSA, το κοίτασμα San Cristobal και την περιοχή παραγωγής Carabobo.

Η ΕΕ θα θέσει όρια μεθανίου στις εισαγωγές φυσικού αερίου. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρότεινε την επιβολή ορίων εκπομπών μεθανίου στις εισαγωγές αερίου της ΕΕ από το 2030, επηρεάζοντας δυνητικά τους προμηθευτές με συχνές διαρροές μεθανίου όπως η Αλγερία ή ακόμη και οι Ηνωμένες Πολιτείες.


Περικοπές εξετάζει η Shell

Η Shell με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο εξετάζει το ενδεχόμενο να περικόψει το 15% του εργατικού δυναμικού της στο τμήμα λύσεων χαμηλών εκπομπών άνθρακα και να καταργήσει σταδιακά τα σχέδιά της για το υδρογόνο, καθώς ο διευθύνων σύμβουλος Wael Sawan επιδιώκει να επικεντρωθεί σε πολύ πιο κερδοφόρα έργα πετρελαίου και φυσικού αερίου.


Εμπόδια σε επερχόμενο
deal από δισεκατομμυριούχο της Αυστραλίας  

Έχοντας ανακόψει την εξαγορά της Liontown Resources από την Albemarle, η Αυστραλή δισεκατομμυριούχος Gina Rinehart προσπαθεί τώρα να εμποδίσει την πρωταθλήτρια λιθίου της Χιλής (SQM) να αγοράσει την Azure Minerals  για 1 δισεκατομμύριο δολάρια.

Οι τιμές του κινεζικού άνθρακα βυθίζονται στις υψηλές εισαγωγές. Καθώς οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας της Κίνας αύξησαν τις εισαγωγές και αναπλήρωσαν τα αποθέματα άνθρακα για το χειμώνα, οι τιμές του θερμικού άνθρακα στον βασικό εμπορικό κόμβο της ασιατικής χώρας Qinhuangdao έπεσαν κάτω από τα 1.000 ¥ ανά μετρικό τόνο ($137/mt), σταματώντας ένα ράλι ενός μήνα.


Η Saudi Aramco διπλασιάζει τα έργα φυσικού αερίου

Η εθνική εταιρεία πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας Saudi Aramco υπέγραψε συμφωνία 2,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων με τη νοτιοκορεατική Hyundai για την ανάπτυξη της δεύτερης φάσης του κοιτάσματος φυσικού αερίου 200 TCf Jafurah, του μεγαλύτερου μη συνδεδεμένου κοιτάσματος φυσικού αερίου στη χώρα της Μέσης Ανατολής.


Οι Η.Π.Α. στοχεύουν στη μείωση των εκπομπών μολύβδου της αεροπορίας

Η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των Η.Π.Α., επιδιώκει να καταργήσει σταδιακά τη χρήση καυσίμου αεροπορικής μεταφοράς με μόλυβδο (χρησιμοποιείται σε αεροσκάφη με κινητήρες εμβόλου) που αντιπροσωπεύει το 1% της συνολικής ζήτησης καυσίμων αεριωθουμένων της χώρας, έχοντας επιβεβαιώσει τις δυσμενείς επιπτώσεις του στη δημόσια υγεία.


Η Κίνα ενισχύει τα αποθέματα μεθανίου του άνθρακα

Η εθνική εταιρεία πετρελαίου της Κίνας CNOOC ανακοίνωσε την ανακάλυψη του μεγαλύτερου κοιτάσματος μεθανίου με άνθρακα της χώρας. Μάλιστα θεωρούν ότι το ανθρακωρυχείο Shenfu στην επαρχία Shaanxi  έχει αποθέματα φυσικού αερίου περίπου 100 bcm.


Η Teck του Καναδά χωρίζει τον άνθρακα από το χαλκό

Η κορυφαία εταιρεία εξόρυξης του Καναδά, Teck Resources ανακοίνωσε ότι προχωρά γρήγορα στη συλλογική διάσπαση των επιχειρήσεων άνθρακα και χαλκού, υποσχόμενη μια συμφωνία μέχρι το τέλος του 2023, αφού δύο φορές απέρριψε την προσφορά 22,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων της Glencore.


Η Siemens ζητά κρατική χρηματοδότηση μετά την πτώση των αποθεμάτων της

Τα αποθέματα της κορυφαίας εταιρείας ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της Γερμανίας (Siemens Energy) υποχώρησαν κατακόρυφα περισσότερο από 35% την Πέμπτη 26/10/2023, αφού αναγνώρισε ότι βρίσκεται σε συνομιλίες με τη γερμανική κυβέρνηση για την εξασφάλιση κρατικής εγγύησης 17 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να παραμείνει στη ζωή.


Η ExxonMobil  ανακάλυψε πετρέλαιο στη Γουιάνα

Η κοινοπραξία υπό την ηγεσία της ExxonMobil  στη Γουιάνα είχε άλλη μια σημαντική ανακάλυψη πετρελαίου και φυσικού αερίου, με καθαρή αμοιβή ψαμμίτη 81 μέτρων και σηματοδοτώντας την 46η υπεράκτια ανακάλυψη στη χώρα από το 2015.

Ο ελεγκτής επισημαίνει προβλήματα χρηματοδότησης TMX. Ο Γενικός Ελεγκτής του Καναδά ανέφερε ότι ο Trans Mountain Pipeline (TMX) μπορεί να χρειαστεί περισσότερα μετρητά καθώς ενδέχεται να εξαντλήσει την πιστωτική του διευκόλυνση 11,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων τους επόμενους μήνες, ακριβώς όπως ο ομοσπονδιακής ιδιοκτησίας αγωγός στοχεύει να ξεκινήσει τον Απρίλιο του 2024.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης