Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Δανία: Ανακοινώθηκαν οι νικητές του διαγωνισμού για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου

Δανία: Ανακοινώθηκαν οι νικητές του διαγωνισμού για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου

Μέσα σε μια τετραετία θα πρέπει να ξεκινήσουν να παράγουν πράσινο υδρογόνο

Η Δανέζικη Ενεργειακή Υπηρεσία ανακοίνωσε τους 6 νικητές του πρώτου διαγωνισμού Power-to-X (PtX) της χώρας για την ανάθεση κρατικής ενίσχυσης στους επιτυχόντες πλειοδότες για τη δημιουργία δυναμικότητας ηλεκτρόλυσης άνω των 280 MW για την ανάπτυξη της παραγωγής πράσινου υδρογόνου.


Τα νικητήρια έργα είναι τα
εξής: Plug Power Idomlund Denmark (100MW), European Energy/Vindtestcenter Måde K/S (9MW), European Energy/Padborg PtX ApS (150MW), Electrochaea/Biocat Roslev και European Energy/Kasso PtX Expansion ApS (10MW).

Αυτά τα 5 έργα θα λάβουν τον πλήρη προϋπολογισμό για τον οποίο έχουν υποβάλει αίτηση στη διαδικασία υποβολής προσφορών.

Στον έκτο νικητή HyProDenmark/Everfuel θα προσφερθεί μειωμένος προϋπολογισμός.

«Η PtX είναι μια βασική τεχνολογία στην πράσινη μετάβαση της Δανίας προκειμένου να επιτευχθεί η κλιματική ουδετερότητα έως το 2050», όπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός.

Το πράσινο υδρογόνο που παράγεται από την PtX επιτρέπει λύσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και σε τομείς που είναι δύσκολο να μειωθούν, όπου η ηλεκτροκίνηση είναι δύσκολη όπως οι βαριές μεταφορές, η ναυτιλία και η αεροπορία.

«Η DEA (Οργανισμός Ενέργειας Δανίας) εκτιμά ιδιαίτερα το μεγάλο ενδιαφέρον για τον διαγωνισμό.

Είναι η πρώτη φορά που λαμβάνουμε ένδειξη της ανάγκης για υποστήριξη του πράσινου υδρογόνου και είναι ένα ισχυρό μήνυμα από την αγορά ότι τόσες πολλές προσφορές είναι κάτω από 70 DKK/GJ. Είναι καλό για τον ανταγωνισμό στον κλάδο και για την πράσινη μετάβαση. Πρόκειται για έναν κλάδο υπό κατασκευή και είμαστε χαρούμενοι που μπορούμε να βοηθήσουμε τον κλάδο μαζί με αυτά τα κεφάλαια», δήλωσε ο αναπληρωτής διευθυντής Μάρτιν Χάνσεν.

Τα 6 νικητήρια έργα έχουν υποβάλει προσφορές με διαφορετικές ανάγκες υποστήριξης και διαφορετικές δυνατότητες ηλεκτρόλυσης. Η χαμηλότερη τιμή επιδότησης προέρχεται από το έργο Plug Power Idomlund Denmark με τιμή DKK 9,3 pr. Παράγεται πράσινο υδρογόνο GJ. Η στήριξη θα δοθεί ως σταθερή τιμή επιδότησης για περίοδο 10 ετών.

 

Χρονοδιάγραμμα έργου

Η διαγωνιστική διαδικασία άνοιξε τον Απρίλιο του 2023 και οι υποψήφιες εταιρείες έχουν υποβάλει αίτηση για περισσότερα από 4 δισεκατομμύρια DKK (περισσότερο από 3 φορές τον προϋπολογισμό των 1,25 δισεκατομμυρίων DKK).

Με την ανακοίνωση του αποτελέσματος του διαγωνισμού θα κηρυχθεί περίοδος 10 ημερών σε αναμονή. Μετά από αυτό, η DEA και τα νικητήρια έργα θα υπογράψουν τις συμφωνίες υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα ληφθούν παράπονα.

Μετά τη σύναψη των συμβάσεων, τα νικητήρια έργα έχουν στη διάθεσή τους 4 χρόνια για να κατασκευάσουν τις μονάδες ηλεκτρόλυσης και να ξεκινήσουν την παραγωγή πράσινου υδρογόνου. Ωστόσο, τα περισσότερα έργα αναμένεται να ξεκινήσουν την παραγωγή νωρίτερα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης