Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Πλοίο της Allseas στη Βόρεια Θάλασσα για την εγκατάσταση του αγωγού CO2 «Porthos»

Πλοίο της Allseas στη Βόρεια Θάλασσα για την εγκατάσταση του αγωγού CO2 «Porthos»

Θα ξεκινήσει τις υπεράκτιες κατασκευαστικές εργασίες το 2025 και θα λειτουργήσει έως το 2026

Η Allseas (μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες υπεράκτιων αγωγών και υποθαλάσσιων κατασκευών στον κόσμο, που εκμεταλλεύεται 6 εξειδικευμένα πλοία τα οποία σχεδιάστηκαν εσωτερικά),

θα τοποθετήσει τον υποθαλάσσιο αγωγό για το έργο Porthos CCS στο λιμάνι του Ρότερνταμ, σύμφωνα με το offshore-mag.com.

Το Porthos το οποίο πρόκειται να λειτουργήσει έως το 2026, έχει σχεδιαστεί για να μειώσει τις ετήσιες εκπομπές CO2 της Ολλανδίας κατά περίπου 2%.

Το Porthos (μια συνεργασία μεταξύ EBN, Gasunie και Port of Rotterdam Authority), θα μεταφέρει εντός 15 ετών 2,5 MM μετρικούς τόνους CO2/έτος από βιομηχανικές εγκαταστάσεις στην περιοχή του λιμανιού σε εξαντλημένα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην ολλανδική Βόρεια Θάλασσα, έχοντας στόχο μόνιμη αποθήκευση έως 4 km υπόγεια.

Η Allseas θα ξεκινήσει τις υπεράκτιες κατασκευαστικές εργασίες το 2025, οι οποίες θα περιλαμβάνουν την εγκατάσταση, την ταφή και τη θέση σε λειτουργία του αγωγού CCS 16 ιντσών μεταξύ ενός σταθμού συμπίεσης στο Maasvlakte στο Ρότερνταμ με την πλατφόρμα P18-A 20 km offshore.

Το σκάφος S-lay Lorelay θα εγκαταστήσει τον αγωγό με υποστήριξη από το σκάφος Oceanic της Allseas. Και οι δύο μπορούν να τοποθετηθούν με ακρίβεια και ασφάλεια στα πολυσύχναστα νερά γύρω από το Ρότερνταμ, πρόσθεσε η εταιρεία.

Η ΕΕ έχει χαρακτηρίσει τον Πόρθο ως «έργο κοινού ενδιαφέροντος» για την επίτευξη των κλιματικών στόχων και έχει χορηγήσει επιδότηση 102 εκατομμυρίων ευρώ (107,9 εκατομμύρια δολάρια) για την ανάπτυξη.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης