Ενέργεια

«Παγκόσμιος πρωταθλητής» ο Mytil σύμφωνα με τη Morgan Stanley - Πάνω από BHP και Rio Tinto στην αξιολόγηση

«Παγκόσμιος πρωταθλητής» ο Mytil σύμφωνα με τη Morgan Stanley - Πάνω από BHP και Rio Tinto στην αξιολόγηση
Καθαρά κέρδη 626,7 εκατ. και μέρισμα/μετοχή 1,59 ευρώ προβλέπει η Citi για το 2023

Ιδιαίτερη ικανοποίηση για τα αποτελέσματα για το 9μηνο της Mytilineos, εκφράζουν η Citi και η Morgan Stanley.

Kαταλύτης είναι ο ενεργειακός τομέας, με άνοδο 14% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, χάρη στη λειτουργεία του CCGT, το οποίο επηρεάζει θετικά τα περιθώρια και τα spreads, με συμμετοχή 40% στο μείγμα, σύμφωνα με τη Citi.

Η Citi παρατηρεί ότι η παραγωγή στο αλουμίνιο και την αλουμίνα ήταν σταθερή στο τρίμηνο αυτό με μείωση κατά 11% της κερδοφορίας σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, εξαιτίας της πτώσης των τιμών της αλουμίνας και των μειωμένων premiums στο αλουμίνιο.

Παρά ταύτα, η κερδοφορία του Μυτιληναίου στον κλάδο θα διατηρηθεί υψηλότερα σε σχέση με τους ομοειδείς ομίλους, χάρις στις προπωλημένες ποσότητες, που έχουν ήδη συμφωνηθεί.

H Citi προβλέπει κέρδη 626,7 εκατ. για το σύνολο του 2023 , EPS 4,53 και μερισματική απόδοση 4,3% και μέρισμα/μετοχή 1,59 ευρώ. Η σχέση EV/EBITDA διαμορφώνεται στο 6,2.

Η Morgan Stanley σημειώνει και αυτή το γεγονός ότι τα EBITDA του γ΄ τριμήνου ξεπέρασαν τις προβλέψεις, διαπιστώνει ότι το καθαρό χρέος στο 1,37 δις. είναι 4% πάνω από τις δικές της εκτιμήσεις, αλλά αναφέρει ότι η σχέση καθαρού χρέους/EBITDA στο 1,37, υπογραμμίζουν έναν ισχυρό και υγιή ισολογισμό.

Όσον αφορά τις ΑΠΕ, η M Renewables έχει συνολικό χαρτοφυλάκιο δυναμικότητας 4,8 GW, που περιλαμβάνουν έργα σε λειτουργία 0,6 GW και τα υπόλοιπα είναι ώριμα έργα.

Ο Όμιλος έχει κάνει πρόοδο σε πολλούς τομείς, όπως είναι η αναβάθμιση σε «ΑΑ» από τον MSCI ESG και η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας σε εθνικό επίπεδο αναμένεται να αποφέρει και στον Μυτιληναίο αναβάθμιση σε σχέση με το rate «ΒΒ/ΒΒ+» που έχει τώρα από τον S&P και τη Moody’s.

H εταιρεία βαθμολογείται με ΑΑ ανάμεσα στους 15 κολοσσούς του κλάδου Energy & Metals που παρακολουθεί παγκοσμίως η Morgan Stanley και ανήκει στην ίδια κατηγορία με την Anglo American και Norsk Hydro, υψηλότερα από BHP και Rio Tinto και χαμηλότερα μόνο από την Bolide.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης