Ενέργεια

Οι χώρες του ΟΠΕΚ+ έστειλαν λιγότερο πετρέλαιο στις ΗΠΑ τον τελευταίο χρόνο

Οι χώρες του ΟΠΕΚ+ έστειλαν λιγότερο πετρέλαιο στις ΗΠΑ τον τελευταίο χρόνο

 Οι εξαγωγές αργού των ΗΠΑ προς την Ευρώπη μειώθηκαν σε 1,86 εκατομμύρια bpd τον Σεπτέμβριο και 1,84 εκατομμύρια bpd τον Αύγουστο

 

Οι εισαγωγές μέσω θαλάσσης αργού πετρελαίου των ΗΠΑ από μέλη του ΟΠΕΚ+, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας, μειώθηκαν σταθερά τον τελευταίο χρόνο, συσφίγγοντας περαιτέρω τις προμήθειες στις ΗΠΑ ενώ υποστηρίζουν άλλες αγορές συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης, σύμφωνα με στοιχεία ροών και αναλυτές που επικαλείται το Reuters.

Στο μέλλον, το επίπεδο των αμερικανικών εισαγωγών αργού από τον ΟΠΕΚ και άλλους εξαγωγείς και οι αποστολές των ΗΠΑ στην Ευρώπη θα έχουν πιθανώς πιο άμεσο αντίκτυπο στις παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου χάρη σε μια αλλαγή που έγινε νωρίτερα φέτος στο Brent.

Οι χαμηλότερες εισαγωγές από τις ΗΠΑ συμπίπτουν με τις περικοπές της προσφοράς από τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών, τη Ρωσία και άλλους συμμάχους και επιπλέον εθελοντικούς περιορισμούς από τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία κατά 1,3 εκατομμύρια bpd συνολικά μέχρι το τέλος του 2023.

Η απόφαση της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας να παρατείνουν τις εθελοντικές περικοπές οδήγησε τις τιμές του πετρελαίου σε πάνω από 90 δολάρια το βαρέλι στα τέλη Σεπτεμβρίου. Οι περικοπές περιόρισαν επίσης τις προμήθειες αργού πετρελαίου, ιδιαίτερα όξινες ποιότητες, ενόψει της χειμερινής περιόδου θέρμανσης.

Οι συνολικές μέσω θαλάσσης εισαγωγές αργού στις ΗΠΑ αναμένεται να ανέλθουν κατά μέσο όρο στα 2,47 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως τον Οκτώβριο, από 2,92 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας πληροφοριών Kpler, με τις αποστολές να μειώνονται από τους παραγωγούς του ΟΠΕΚ+, όπως η Νιγηρία, η Αλγερία και η Σαουδική Αραβία.

Οι εξαγωγές αργού πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας προς τις ΗΠΑ πρόκειται να μειωθούν σε 241.000 bpd τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Kpler, από 286.000 bpd τον Σεπτέμβριο και από 410.000 bpd τον Οκτώβριο του 2022.

Μείωση της ζήτησης

Μέρος της μείωσης συνδέεται με την αλλαγή των εποχών. Η αιχμή της ζήτησης βενζίνης στις ΗΠΑ μειώνεται στο τέλος του καλοκαιριού καθώς τα διυλιστήρια καθυστερούν τις εργασίες συντήρησης. Υπάρχουν όμως και άλλοι λόγοι για την πτώση, εκτιμούν οι αναλυτές.

«Κρατώντας τα βαρέλια μακριά από τις ΗΠΑ, επηρεάζει το συναίσθημα, διατηρεί τα αποθέματα υπό έλεγχο και, τελικά, επηρεάζει τις τιμές», δήλωσε ο Matt Smith, επικεφαλής αναλυτής πετρελαίου για την Αμερική στην Kpler, αναφερόμενος στη Σαουδική Αραβία.

Αντίθετα, η Σαουδική Αραβία εξάγει περισσότερο αργό στην Κίνα, πρόσθεσε ο Smith. Οι εξαγωγές αργού πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας στην Κίνα αυξήθηκαν σε σχεδόν 1,6 εκατομμύρια bpd τον Σεπτέμβριο, από 1,2 εκατομμύρια bpd τον Αύγουστο και 1,37 εκατομμύρια bpd τον Ιούλιο, σύμφωνα με στοιχεία της Kpler.

Τα διυλιστήρια της Δυτικής Ακτής, συμπεριλαμβανομένου του Chevron's στο Ρίτσμοντ της Καλιφόρνια, και των διυλιστηρίων της περιοχής του Λος Άντζελες έλαβαν λιγότερο σαουδαραβικό αργό τον Σεπτέμβριο, δήλωσε ο Rohit Rathod της Vortexa.

Οι εξαγωγές προς την Ευρώπη

Καθώς οι ΗΠΑ βλέπουν λιγότερες εισαγωγές αργού, έχουν εξάγει λιγότερο πετρέλαιο στην Ευρώπη.
Οι εξαγωγές αργού των ΗΠΑ προς την Ευρώπη μειώθηκαν σε 1,86 εκατομμύρια bpd τον Σεπτέμβριο και 1,84 εκατομμύρια bpd τον Αύγουστο, από 2,01 εκατομμύρια bpd τον Ιούλιο, σύμφωνα με στοιχεία της Kpler.

Οι χαμηλότερες εξαγωγές προς την Ευρώπη επηρέασαν τις τιμές αναφοράς για τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent

Η περιορισμένη προσφορά οδήγησε το premium για τα μελλοντικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent έως και 3,26 δολάρια το βαρέλι πάνω από τον δεύτερο μήνα, το υψηλότερο από το 2022.

Ο Adi Imsirovic του συμβούλου Surrey Clean Energy και ανώτερος συνεργάτης της CSIS είπε ότι η στενότητα στην αγορά αργού των ΗΠΑ γίνεται πιο γρήγορα αισθητή στις διεθνείς αγορές από ό,τι στο παρελθόν λόγω του αυξημένου ρόλου του αμερικανικού αργού στο σημείο αναφοράς.

Η εισαγωγή τον Ιούνιο του αμερικανικού αργού WTI Midland για να βοηθήσει στον καθορισμό της τιμής του Brent που αξιολογήθηκε από την S&P Global Commodity Insights σημαίνει ότι η επιρροή της αγοράς αργού των ΗΠΑ στις τιμές στο εξωτερικό έχει αυξηθεί.

Το χρονολογημένο Brent, που χρησιμοποιείται παγκοσμίως για εμπορικές συναλλαγές, βασίζεται πλέον στην τιμή των πέντε αργών πετρελαιοειδών της Βόρειας Θάλασσας και στην τιμή του αμερικανικού βαθμού WTI Midland. Οι μεγάλες εξαγωγές Midland στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού βοήθησαν να κρατηθούν οι τιμές του Brent, ανέφεραν έμποροι και αναλυτές.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης