Διεθνή

Bloomberg: To πρόβλημα για τη «Νέα Μέση Ανατολή» της Σαουδικής Αραβίας

Bloomberg: To πρόβλημα για τη «Νέα Μέση Ανατολή» της Σαουδικής Αραβίας

Το όραμα του πρίγκιπα διαδόχου για την περιφερειακή ευημερία και αν μπορεί να επιβιώσει από τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς

Ενδιαφέρουσα είναι η ανάλυση που κάνει το πρακτορείο Bloomberg για τις κινήσεις του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν που αποβλέπουν στην ευημερία της Σαουδικής Αραβίας και το πώς μπορεί να επηρεαστούν από τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς.


Η πολιτική που ακολούθησε ο πρίγκιψ
Στα 7 χρόνια που η Σαουδική Αραβία φιλοξένησε το εμβληματικό επενδυτικό της συνέδριο, που ονομάστηκε «Νταβός στην έρημο», ο πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν έχει ξοδέψει ενέργεια για τη μείωση της γεωπολιτικής θερμοκρασίας στην περιοχή.

Έχει επιλύσει τις διαφορές με το Κατάρ, ελαχιστοποίησε τις εντάσεις με το Ιράν και οπισθοχώρησε στην εισβολή του στην Υεμένη προκειμένου να επικεντρωθεί στον πρωταρχικό του στόχο που είναι οικονομική ανάπτυξη και οικονομική διαφοροποίηση.

Όπως εξηγεί ο επικεφαλής του γραφείου της Σαουδικής Αραβίας, Μάθιου Μάρτιν, η κινητήριος ελπίδα του είναι ότι όσο πιο ευημερούσα γίνεται η Σαουδική Αραβία και η περιοχή γύρω από αυτή, τόσο πιο πιθανές πολιτικές βεντέτες που μαστίζουν από καιρό την περιοχή θα λιώσουν… στην απόσταση.

Όμως, ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, λέει ο Μάρτιν, έδειξε ότι παραμένουν βαθιές ρωγμές στην περιοχή και ότι «αυτό το όνειρο να τεθεί η ευημερία πάνω από τα πολιτικά δικαιώματα είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί».


Ο επικεφαλής του γραφείου της Σαουδικής Αραβίας στο «In the City»
Ο Μάρτιν συμμετέχει στο επεισόδιο της σειράς «In the City» αυτής της εβδομάδας και παρουσιάζει τη Francine Lacqua, στο Future Investment Initiative στο Ριάντ, μαζί με τους παρουσιαστές David Merritt και Allegra Stratton στο Λονδίνο.

Συζητούν τι συμβαίνει στην εκδήλωση, ειδικά μεταξύ των χρηματοοικονομικών τιτάνων που είναι παρόντες, όπως ο Larry Fink της BlackRock, ο Ray Dalio της Bridgewater και ο Jamie Dimon της JPMorgan.

Αναλύουν επίσης τον αγώνα για να μπουν οι επενδύσεις στην ατζέντα διαφοροποίησης της Σαουδικής Αραβίας εφόσον η ομαλοποίηση μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ισραήλ σταματήσει ή είναι εκτός τραπεζιού εντελώς.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης