Ενέργεια

«Κόντρα» Σ.Αραβία και Αμερικανών με ΙΕΑ για τις επενδύσεις στο πετρέλαιο

«Κόντρα» Σ.Αραβία και Αμερικανών με ΙΕΑ για τις επενδύσεις στο πετρέλαιο

Επενδύουν στα ορυκτά καύσιμα παρότι ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας ζητά το αντίθετο

Σαουδική Αραβία και εταιρείες ορυκτών καυσίμων συνεχίζουν τις επενδύσεις στα παραδοσιακά καύσιμα, ενώ ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) έχει προκρίνει ότι δεν θα υπάρξει ανάπτυξη σε αυτόν τομέα έως το 2030.


«Οι τελευταίες μεγάλες συγχωνεύσεις και εξαγορές πετρελαίου και φυσικού αερίου αποτελούν ένδειξη ότι τα ορυκτά καύσιμα είναι εδώ για να μείνουν. Η Exxon, η Chevron δεν αγόρασε επειδή θέλουν να έχουν λανθάνοντα περιουσιακά στοιχεία», δήλωσε την Τρίτη 24/10/2023 στο ετήσιο επενδυτικό συνέδριο FII του Ριάντ ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν.

Αναφερόταν στην ανακοίνωση της Exxon για την εξαγορά 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων της Pioneer Natural Resources και της Chevron για την εξαγορά της Hess ύψους 53 δισεκατομμυρίων δολαρίων (και οι δύο ανακοινώθηκαν εντός δύο εβδομάδων) την ώρα που οι αναλυτές προσπαθούν να ερμηνεύσουν τις τολμηρές κινήσεις.

Ο πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ παρουσίασε και τα δικά του κίνητρα για επενδύσεις στην αύξηση της χωρητικότητας πετρελαίου της χώρας στα 13 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

«Επενδύουμε για να μην δημιουργήσουμε ένα λανθάνον περιουσιακό στοιχείο», είπε και πρόσθεσε ότι η Σαουδική Αραβία δεν θα επένδυε στην αύξηση της παραγωγικής ικανότητας πετρελαίου εάν δεν υπήρχε ζήτηση για αυτή την αυξημένη παραγωγή.

Τα σχόλια έρχονται την ίδια ημέρα που ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) δημοσίευσε το World Energy Outlook, το οποίο ισχυρίζεται ότι η ζήτηση για αργό πετρέλαιο, φυσικό αέριο και άνθρακα θα κορυφωθεί πριν από το 2030.

Ο ΟΠΕΚ έχει ήδη επικρίνει τους ισχυρισμούς του ΙΕΑ σύμφωνα με τους οποίους φθάνει το τέλος της εποχής ανάπτυξης για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

Συγκεκριμένα τον περασμένο μήνα υποστήριξε ότι «Τέτοιες αφηγήσεις απλώς οδηγούν το παγκόσμιο ενεργειακό σύστημα να αποτύχει θεαματικά. Θα οδηγούσε σε ενεργειακό χάος σε δυνητικά άνευ προηγουμένου κλίμακα, με τρομερές συνέπειες για τις οικονομίες και δισεκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο».

Ο ΟΠΕΚ βλέπει την αύξηση της ζήτησης πετρελαίου να συνεχίζεται τουλάχιστον έως το 2045.

Σύμφωνα με τον Abdulaziz, ακόμη και εν μέσω ενεργειακής μετάβασης, θα απαιτηθούν υδρογονάνθρακες και πετροχημικά.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης