Η Masdar θα αγοράσει το 49% του αιολικού πάρκου East Anglia 3 της Iberdrola

Η Masdar θα αγοράσει το 49% του αιολικού πάρκου East Anglia 3 της Iberdrola

Θα στοιχίσει 2 δισεκατομμύρια ευρώ

Η Masdar του Άμπου Ντάμπι πρόκειται να αγοράσει μερίδιο 49% στο μεγαλύτερο υπεράκτιο αιολικό έργο της ισπανικής εταιρείας Iberdrola (IBE.MC) στα ανοικτά των ανατολικών ακτών της Βρετανίας, γνωστό ως East Anglia 3, όπως ανέφερε την Τρίτη 24/10/2023 η ισπανική εφημερίδα Cinco Dias, επικαλούμενη άγνωστες πηγές της αγοράς.

Η εξαγορά θα έχει αξία περίπου 2 δισεκατομμυρίων ευρώ (2,14 δισεκατομμύρια δολάρια), προστίθεται στην έκθεση, καθώς το σύνολο του έργου αναμένεται να αποτιμηθεί σε περίπου 4 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η Iberdrola αρνήθηκε να σχολιάσει την έκθεση. Η Masdar είπε ότι δεν ήταν σε θέση να κάνει σχόλια για την κερδοσκοπία της αγοράς ως θέμα πολιτικής.

Η Masdar (εταιρεία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που ανήκει εν μέρει στο κρατικό επενδυτικό ταμείο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Mubadala), είχε ήδη υπογράψει αποκλειστική συμφωνία με την Iberdrola για την ανάπτυξη του Baltic Eagle, ενός υπεράκτιου αιολικού πάρκου 476 μεγαβάτ (MW) στα γερμανικά ύδατα στη Βαλτική Θάλασσα.

Το East Anglia 3 ξεκίνησε να κατασκευάζεται πέρυσι και έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει τη λειτουργία της το 2026, σύμφωνα με την Iberdrola. Έχει οριστεί να έχει ισχύ 1.400 MW, τροφοδοτώντας περίπου 1,3 εκατομμύρια σπίτια.

Το περιουσιακό στοιχείο είναι μέρος του προγραμματισμένου μακροοικονομικού υπεράκτιου αιολικού συγκροτήματος της Iberdrola στη βρετανική Βόρεια Θάλασσα, που ονομάζεται East Anglia Hub. Περιλαμβάνει το East Anglia 3 και τις δύο προηγούμενες εκδόσεις του.

Αναμένεται να παράγει 2.900 MW, απαιτώντας συνολική επένδυση 6,5 δισ. ευρώ.

Το 2019, η Iberdrola πούλησε μερίδιο 40% αξίας άνω του 1 δισεκατομμυρίου λιρών (1,20 δισεκατομμύρια δολάρια) στο East Anglia One στη θυγατρική της Macquarie's Green Investment Group.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης